ATLAS-díjat kaptak a perbenyikiek az iskola agroköreiért

A tőketerebesi járásbeli iskolában közel három éve alkalmazzák az agrokörös termesztési módszert
Perbenyik |

Az agrokörös rendszerű zöldségtermesztést a perbenyiki Agrártechnikai és Gasztronómiai Szolgálgatási Szakközépiskolában 2021-ben kezdték meg, mellyel a diákok új módszereket tanulnak a minőségi ökológiai növények termesztésére. Az iskola az ATLAS nevű enviro-verseny 4. évadán most a Zöld vállalkozás kategória nyertese lett. A versenyre olyan nonprofit, köz- és magánszektorbeli szervezetek jelentkezhettek, amelyek 2023-ban mérhető eredmények alapján pozitív nyomot hagytak a biológiai sokféleség megőrzése, a környezetvédelem, az enviro-oktatás vagy a zöld gazdaság fejlesztése terén.

„A kezdetektől fogva hittünk a projektben, amely nemcsak regionális, hanem országos szinten is egyedülálló. Biztos vagyok benne, hogy az agrárkörök nagyszerű motivációt jelentenek majd a fiatalok számára, hogy a jövőben a mezőgazdaság és az élelmiszertermelés területén tanuljanak és dolgozzanak. Ezek a legjobb bizonyítékai annak, hogy lehet korszerűen gazdálkodni, és hogy még a kétkezi munka is a mai trendeknek megfelelően zajlik, és hogy büszkék lehetünk rá” – közölte Rastislav Trnka kassai megyeelnök a hír kapcsán. 

Ahogy arról a perbenyiki iskolát illetően már korábban is beszámoltunk, az ott bevezetett agrárkörös rendszerű zöldségtermesztés legnagyobb előnye a táj ökológiai stabilizációja, illetve az ökoszisztéma azon képessége, mely kompenzálja a külső tényezők okozta változásokat, és megőrzi természetes tulajdonságait és funkcióit. A földterület kör alakú parcellákra való felosztása, amelyek között műveletlen területek vannak, a biológiai sokféleséget még akkor is biztosítja, ha a műveléshez gépeket használnak. A talajerózió elleni védelmet a gyeppel vagy gyümölcsfákkal borított zónák jelentik, amelyek lassítják a talajfelszínről a víz lefolyását. Ezek a zónák élőhelyet teremtenek a vadon élő növények és állatok számára. Ide sorolandók azok is, amelyeket az iparosított nagyüzemi gazdálkodás kiszorított a környezetből. 

„Az ATLAS-díjakat összesen öt nyertes kapta, akik nem csak nyilvános elismerésben, hanem a VUB Alapítvány 10 ezer eurós támogatásában is részesültek. A hangsúly a fenntarthatóságon volt, és azt hiszem, hogy ebben iskolánk gazdasága kiemelkedik. Az agrokörökkel a tanulóink új termesztési módszereket tanulnak, hozzájárulunk a környezetvédelemhez, és egészséges zöldségek kerülnek a régió lakosainak asztalára. A díj, amelyet a környezettudományok legtapasztaltabb szakértői adtak nekünk, bizonyíték arra, hogy felelősségteljesen állunk a projekthez, és jó munkát végzünk Perbenyiiben a fejlesztés érdekében” – mondta Silvia Sakáčová, az iskola igazgatója, akinek állításai szerint az agrokörökből származó zöldségeknek kézzel fogható eredménye és valódi haszna is van. 

„Idén mintegy 25 megyei középiskola iskolai étkezdéjét és 8 megyei szociális intézményt tervezünk ellátni a nálunk kitermelt zöldségekből” – tette hozzá az igazgató. A verseny valamennyi döntősének, valamint a győztesek inspiráló történetét egy dokumentumfilmben örökítették meg, amelyet még idén áprilisban, a Föld napja alkalmából is bemutattak. 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?