Régió

Átalakítják a királyhelmeci szakközépiskola épületét

Királyhelmec/Kassa | Az új tanév elején befejeződött a szakközépiskola rekonstrukciójának első szakasza. A történelmi épület új tetőszerkezetet kapott, a padláson pedig új szaktantermeket alakítottak ki.
Németi Róbert

2019. október 27. 13:30

Új oktatási segédeszközökkel szerelik fel az iskolát
Új oktatási segédeszközökkel szerelik fel az iskolát. - Képarchívum

Nemsokára megkezdődik az épület falainak a helyreállítása, hőszigetelése, utána pedig befejezik a megmaradt munkákat. Az iskola tizenöt évet várt a felújításra.

„Az épület, amelyben az iskolánk működik, az egyik legrégebbi a régióban. 1896-ban építették, a tanulók pedig tíz évvel később kezdték el benne tanulmányaikat. A homlokzat és a tetőszerkezet többé-kevésbé eredeti volt, tehát már valóban itt volt az ideje a felújításnak”

– jelentette ki Rastislav Trnka, Kassa megye elnöke, amikor meglátogatta az iskolát.

A megye költségvetéséből 990 ezer eurót különítettek el az épület átfogó rekonstrukciójára, további 450 ezer eurót az oktatási minisztérium különített el. Az első szakaszban a főépület 120 éves tetőszerkezetét újították fel. Az új tetőt szigetelték, de a mennyezetet és a tetőteret is megjavították. A tetőteret eddig nem használták, de az átépítésnek köszönhetően ott is tantermeket alakítottak ki.

„Az épület rossz állapotáról először egy 2004-ben kidolgozott jelentésben számoltak be. Azóta minden évben felszólítottuk mind az oktatásügyi minisztériumot, mind az alapítót, hogy vegyék kézbe az iskola jövőjének sorsát. Erre 15 évet kellett várnunk. Itt volt az ideje a rekonstrukciónak, hiszen két választásunk maradt: bezárni az iskolát vagy felújítani. Örülök, hogy a második mellett döntöttek”

– mondta Ivan Beňo, a szakközépiskola igazgatója.

A megyei önkormányzat folytatja a rekonstrukciót, a második szakaszban felújítják a homlokzatot és hőszigetelik a falakat. Kipofozzák a belső tereket is, a lépcsőket, a padlót, a belső falak burkolatát.

Az ablakok egy részét már 2016ban kicserélték, a többi cseréjére most kerül sor. Mivel az iskola átfogó felújítását az idei tanév végéig be szeretnék fejezni, a közeljövőben kiírják a közbeszerzési eljárást, hogy kiválasszák a kivitelezőt.

„Az utóbbi években sok tanulót riasztott el a tantermek állapota. Úgy gondolom, hogy ez az újjáépítés nemcsak az iskola külalakján fog javítani, hanem a diákok érdeklődését is felkelti”

– tette hozzá Beňo.

Az Integrált Regionális Operatív Program által finanszírozott projektnek köszönhetően új CNCgépeket és szoftvereket, marógépeket és hagyományos gépeket vásároltak. Az idei tanév volt az első, amikor az iskola csatlakozott a duális képzéshez.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

A nonprofit szervezet a magyar pártok kampányának átláthatóságát is értékelte

Antibiotikumból keveset, vitaminból sokat fogyasszunk!

Frissítve

GALÉRIA: Előzetes letartóztatásban a gázrobbanás ügyében gyanúsított munkások

Új burkolatot kap a rimaszombati múzeum udvara

Veszélyes lehet az energiaital-fogyasztás

Kozák, Hyballa és az okoskodás

Legfrissebb galériák
Olvasta már?

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.