Régió

Átadták a nemesócsai egészségügyi központ épületét

Nemesócsa | A szakrendelők folyamatosan, várhatóan szeptembertől kezdik meg a működésüket az integrált egészségügyi központban.
Vataščin Péter

2021. július 30. 19:00

Ócsa
A helyi óvodások fellépése a központ átadóján - Vataščin Péter felvétele

Ünnepélyes keretek között adták át a nemesócsai egészségügyi központ felújított, több mint 40 éves épületét. Az építészeti munkákat már teljesen befejezték, már csupán a műszaki átadás van hátra. Az ünnepségen a lakosok mellett az önkormányzat, a helyi intézmények, az egészségügyi tárca, Komárom városának, az egyházak és a kivitelező képviselői vettek részt. A helyi óvoda és alapiskola tanulói mellett a Crystal mazsorettcsoport adott műsort a magyar és szlovák nyelvű átadón. A római katolikus egyház két papja megáldotta és megszentelte az épületet.

Ócsa
A jelenlevőket vendégül látták az egészségügyi központ emeleti folyosóján - Vataščin Péter felvétele

Központi szerep
Válek Iván (független) polgármester elmondta, minden faluvezető álma egy olyan nap, mint ez volt. Kiemelte: „Ez a beruházás községünk sikere, s fémjelzi az előző polgármesterek és képviselő-testületek munkáját isˮ. Az egészségügyi minisztériumot Dominik Rypák képviselte, aki emlékeztetett az integrált egészségügyi központok országszerte zajló felújításaira, melyeknek köszönhetően emelkedhet a járóbeteg-ellátás színvonala Szlovákiában. Ezzel kapcsolatban utalt arra is, hogy a nemes-ócsai központ nem pusztán ezt a községet, hanem a környékbeli falvakat is szolgálja majd.

Erős szakorvosi ellátás
„Jártam ide, csodáltam, ahogy építkeztek. Jó szakemberek voltakˮ – mondta lapunknak a már nyugdíjas Nagyváthy Jenő, aki 42 évet töltött el az építőiparban. „Természetesen nekem is könnyebb lesz, én sem vagyok már mai gyerek, tudod? Így nem kell bemennem Komáromba, eljövök ide, s itt megkapom az ellátástˮ – zárta.
Válek Iván lapunk érdeklődésére elmondta, az orvosok maguk szerezik be az emeleten működtetett rendelőikhez szükséges engedélyeket. Becslése szerint szeptember elejére meg is kapják a szükséges papírokat, ezt követően pedig annak rendje és módja szerint fogadhatják a pácienseket. A gyógyszertárnak viszont, mivel teljesen új, elölről kellett kezdenie az engedélyeztetési folyamatot. Őszre megérkeznek a röntgen-berendezések is, amelyek mellett mammográfiai és ultrahangos kivizsgálásokra is lesz lehetőség az egészségügyi központban. A mozgásukban korlátozott személyeknek jó hír, hogy az emeletre lifttel is felmehetnek. A munka során teljes körű műszaki felújítást végeztek az ingatlanon: a hőszigetelés mellett lecserélték a nyílászárókat és modernizálták a fűtésrendszert. 776 ezer euró volt a munkálatok és eszközbeszerzés összértéke. Az épület két földszinti mellékszárnyának átépítését az önkormányzat saját forrásból finanszírozta, illetve kedvezményes hitelért folyamodtak. Az Európai Regionális Fejlesztési Alaptól merített támogatást a gazdasági minisztérium folyósította az egészségügyi tárca közvetítésével. 

Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Zuzana Čaputová
Frissítve

Čaputová a traumák évének nevezte az elmúlt évet

komárom

A komáromi csokoládé, amely a Mount Everestre készül

plackova

VIDEÓ: Eljárást indítottak Plačková ellen

agro

Kérdőívben mérik fel a gazdák igényeit

Eduard Heger

Heger: A munkacsoport eddig 17 konkrét javaslatot készített elő

Emmanuel Macron

Pszichiátriára került a diák, aki tojással dobta meg Emmanuel Macront

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.