Régió

Arany Emlékérmet kapott 370. születésnapján a Selye János Gimnázium

Komárom | Idén ünnepli fennállásának 370. évfordulóját a komáromi Selye János Gimnázium (SJG). A jubileumhoz kapcsolódó eseménysorozat egy évig tart.
Vataščin Péter

2019. október 13. 18:51

Arany Emlékérmet kapott 370. születésnapján aAelye János Gimnázium
Ma is az egyik legkiválóbb szlovákiai magyar tannyelvű gimnázium. - A szerző felvétele

A szlovákiai magyar nyelvterület ma egyik legjelentősebb középfokú oktatási intézményét eredetileg 1649-ben alapították a helyi jezsuiták érseki katolikus gimnáziumként. Az iskolának fordulatokban és eredményekben gazdag a története. A 370. jubileum alkalmából az egy évig tartó eseménysorozat első állomásaként a gimnázium diákjai rövid műsort mutattak be. Andruskó Imre igazgató köszöntötte a diákokat, ismertette az egyéves programsorozatot, és kiemelte a gimnázium történelmi jelentőségét: „Kevés olyan iskola van Szlovákiában, amely elmondhatja magáról, hogy folyamatosan – leszámítva pár évet – 370 éve működik.” Bukovszky László kisebbségi kormánybiztos a Szlovák Köztársaság Arany Emlékérmét nyújtotta át az iskola vezetésének. Mint fogalmazott, a Selye János Gimnázium 1950-től a szlovákiai magyar kisebbségi oktatási rendszer egyik ékköve és elit iskolája.

A műsort követően Milan Galaba, a megyei tanügyi hivatal vezetője okleveleket és kupákat adott át az iskolának a diákok különböző versenyeken elért remek eredményeiért.

Az ünnepségsorozat jövő októberig tart. Második állomásként október 26-án a Komáromi Magyar Gimnázium Öregdiákjainak és Tanárainak Baráti Köre ünnepi műsort szervez a Duna Menti Múzeum dísztermében, aznap este a Szent András-bazilikában a gimnázium testvériskolája, a budapesti Szent István Gimnázium öregdiákjainak kamaraegyüttese ad koncertet. Ebbe a sorba illeszkedik bele az is, hogy jövő év áprilisának végén az SJG néhány napig vendégül látja testvériskoláit, a budapesti gimnázium mellett a székelyudvarhelyi Tamási Áron Gimnáziumból is érkezik egy csoport. A program zárása pedig két ünnepségből áll: a jövő év közepéig felújított gimnáziumi épületet adják át, utána nagyszabású rendezvényen emlékeznek meg a 370 évről, valamint arról, hogy a jogfosztottság évei után 1950-ben az SJG volt az első magyar tannyelvű gimnázium, amely újra megnyitotta kapuit.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Bemutatta választási programját az Összefogás

Halálra vertek egy nőt Pozsonyban, az életét nem tudták megmenteni

Kiengedik a nyitrai kórházból a buszbaleset két sérültjét

Frissítve

Magyarország uniós biztosjelöltje átment a vizsgán

Leszakadt egy közúti híd Franciaországban

Szonárral keresték a régészek Izsánál a római kori kikötőt

Legfrissebb galériák
Olvasta már?

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!