Régió

Aktív nyugdíjasok Királyfiakarcsán

Királyfiakarcsa | Királyfiakarcsán a tavaly novemberi választások után nemcsak a polgármester, de az egész önkormányzat lecserélődött. Most együttes erővel dolgoznak azon, hogy a több mint 800 éves múltra visszatekintő ősi magyar falut felvirágoztassák és visszaadják egykori fényét.
Somogyi Katalin

2019. május 15. 19:42

Illusztráció - Fotó: pixabay

Nem mindegy milyen környezet veszi körül az embert munka közben. Ezt megtapasztaltam annak idején mint vállalkozó és mint polgármester is így gondolom.

– kezdi a beszélgetést Wurczell Zoltán, királyfiakarcsai polgármester. Valószínűleg ez az elgondolás vezérelte, amikor kora tavasszal nekifogtak a helyi tájház feltámasztásához, hiszen az irodája ablakából pont a falu központjában álló műemlék értékű nádfedeles házikó látható. „Eredetileg az önkormányzati munkatársakkal terveztük rendbe tenni a tájházat, de a nyugdíjas klub azonnal jelentkezett partnernek és azóta is ők folytatják a munkát. Lerakták a korhű téglajárdát, rendezték a területet és most a belső terek berendezését végzik. Június végéig, kívül-belül teljes szépségében fog pompázni a több mint száz éves ház. Nagyon hálás vagyok nekik ezért a segítségért, hiszen tizenkét Karcsa szélen ez az egyetlen műemlék jellegű tájház.” – nyugtázta Wurczell. A következő lépés a ház körüli telek parkosítása és egy pihenőzóna kialakítása lesz asztallal, padokkal, amit szintén a nyugdíjasok segítenek elvégezni, de a további parkosításból is kiveszik a részüket, akár a Petőfi szobor környékéről van szó, akár a tűzoltó szertár körülötti elhanyagolt parkról, hiszen a következő lépés a tűzoltószertár felújítása lesz. Még az előző önkormányzat sikeres pályázata által elnyert harminc ezer eurót ebben az évben további 30 ezerrel szeretnék növelni, szintén pályázat útján, amiből az önkéntes tűzoltók szertárát a hozzá tartozó parkkal teljesen meg lehetne újítani. Valamikori aktív sportolóként a polgármester szívügye a helyi foci pálya is, amely szövevényes tulajdonjogait tervezi a közeljövőben egyértelműen a község javára rendezni. Igazi szívügyének tekinti az önkormányzat az óvodát, amely még a múlt század nyolcvanas éveiben épült, úgyhogy valóban megérett a felújításra. Az óvodába

24 gyerek jár, ami a maximális létszám. Ezért is pályázik a község a környezetvédelmi minisztérium Envirofondján az óvoda felújítására. „Akármilyen összeget is kapunk, mindenképpen elkezdjük a felújítást. Az évekkel ezelőtt bezárt iskola épületét a község most eladta több mint 100 ezer euróért, így ezt a pénzt is felhasználhatjuk. Nagyon örülnénk, ha itt még egyszer iskola lenne, habár Dunaszerdahely közelsége miatt, ez kevéssé valószínű. Bár az új kihívások alapján még ez is elképzelhető, mert a távlati tervek nagyszabású családi házépítésekkel számolnak, elsősorban Kulcsár Karcsán, Damazér- és Királyfiakarcsán is” – vallja a polgármester. Az önkormányzat legfontosabb feladatának a falu lakosainak az aktivizálását tartja, azt, hogy együtt tegyék szebbé a falut. Úgy tűnik a lakosok partnerek ebben az erőfeszítésben, mi sem bizonyítja ezt jobban, mint a pár héttel ezelőtti hétvégi hulladék gyűjtés, amikor az egész önkormányzat a lakosokkal együtt, összeszedte a szemetet és hulladékot, valamennyi Karcsa széli úgynevezett miseutak mentén.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Új frekvenciákat kapott a Pátria rádió

Miből tartsuk el a gyerekünket?

21 millió euró miatt kockáztat 895 milliót a magyar kormány

5 év Érsekújvár volt polgármesterének

Az oroszok az amerikaiakat is legyőzték

A dunaszerdahelyi önkormányzat pályázatot hirdet a szabadidőparkra

Legfrissebb galériák
Olvasta már?