Régió

Aktív nyugdíjasok Királyfiakarcsán

Királyfiakarcsa | Királyfiakarcsán a tavaly novemberi választások után nemcsak a polgármester, de az egész önkormányzat lecserélődött. Most együttes erővel dolgoznak azon, hogy a több mint 800 éves múltra visszatekintő ősi magyar falut felvirágoztassák és visszaadják egykori fényét.
Somogyi Katalin

2019. május 15. 19:42

nyugdíjas illusztráció
Illusztráció - Fotó: pixabay

Nem mindegy milyen környezet veszi körül az embert munka közben. Ezt megtapasztaltam annak idején mint vállalkozó és mint polgármester is így gondolom.

– kezdi a beszélgetést Wurczell Zoltán, királyfiakarcsai polgármester. Valószínűleg ez az elgondolás vezérelte, amikor kora tavasszal nekifogtak a helyi tájház feltámasztásához, hiszen az irodája ablakából pont a falu központjában álló műemlék értékű nádfedeles házikó látható. „Eredetileg az önkormányzati munkatársakkal terveztük rendbe tenni a tájházat, de a nyugdíjas klub azonnal jelentkezett partnernek és azóta is ők folytatják a munkát. Lerakták a korhű téglajárdát, rendezték a területet és most a belső terek berendezését végzik. Június végéig, kívül-belül teljes szépségében fog pompázni a több mint száz éves ház. Nagyon hálás vagyok nekik ezért a segítségért, hiszen tizenkét Karcsa szélen ez az egyetlen műemlék jellegű tájház.” – nyugtázta Wurczell. A következő lépés a ház körüli telek parkosítása és egy pihenőzóna kialakítása lesz asztallal, padokkal, amit szintén a nyugdíjasok segítenek elvégezni, de a további parkosításból is kiveszik a részüket, akár a Petőfi szobor környékéről van szó, akár a tűzoltó szertár körülötti elhanyagolt parkról, hiszen a következő lépés a tűzoltószertár felújítása lesz. Még az előző önkormányzat sikeres pályázata által elnyert harminc ezer eurót ebben az évben további 30 ezerrel szeretnék növelni, szintén pályázat útján, amiből az önkéntes tűzoltók szertárát a hozzá tartozó parkkal teljesen meg lehetne újítani. Valamikori aktív sportolóként a polgármester szívügye a helyi foci pálya is, amely szövevényes tulajdonjogait tervezi a közeljövőben egyértelműen a község javára rendezni. Igazi szívügyének tekinti az önkormányzat az óvodát, amely még a múlt század nyolcvanas éveiben épült, úgyhogy valóban megérett a felújításra. Az óvodába

24 gyerek jár, ami a maximális létszám. Ezért is pályázik a község a környezetvédelmi minisztérium Envirofondján az óvoda felújítására. „Akármilyen összeget is kapunk, mindenképpen elkezdjük a felújítást. Az évekkel ezelőtt bezárt iskola épületét a község most eladta több mint 100 ezer euróért, így ezt a pénzt is felhasználhatjuk. Nagyon örülnénk, ha itt még egyszer iskola lenne, habár Dunaszerdahely közelsége miatt, ez kevéssé valószínű. Bár az új kihívások alapján még ez is elképzelhető, mert a távlati tervek nagyszabású családi házépítésekkel számolnak, elsősorban Kulcsár Karcsán, Damazér- és Királyfiakarcsán is” – vallja a polgármester. Az önkormányzat legfontosabb feladatának a falu lakosainak az aktivizálását tartja, azt, hogy együtt tegyék szebbé a falut. Úgy tűnik a lakosok partnerek ebben az erőfeszítésben, mi sem bizonyítja ezt jobban, mint a pár héttel ezelőtti hétvégi hulladék gyűjtés, amikor az egész önkormányzat a lakosokkal együtt, összeszedte a szemetet és hulladékot, valamennyi Karcsa széli úgynevezett miseutak mentén.

Támogassa az ujszo.com-ot

Rengeteg hírrel bombáznak minket különböző portálok, s nem könnyű felismerni a valódi- és álhíreket. Ezért is fontos, hogy olyan weboldalakról tájékozódjunk, amelyek megbízható, korrekt információkat nyújtanak.

Az ujszo.com szerkesztőségében minden nap azért dolgozunk, hogy Önök kizárólag ellenőrzött, valós híreket kapjanak weboldalunkon. Ennek biztosítása meglehetősen költséges. Mi viszont szeretnénk, hogy minden kedves olvasónk hozzájuthasson az ellenőrzött információkhoz, ez azonban az Önök anyagi segítsége nélkül hosszú távon nem lehetséges.

Ezért kérjük olvasóinkat, hogy járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
koronavírus

Rekordmagas a napi új fertőzöttek száma Szlovákiában

koronavírus

Ennyi új fertőzöttet sikerült azonosítani a járvány által leginkább sújtott régiókban az első napon

Igor Matovič

Matovič is besegít a tömeges tesztelés második napján

koronavírus

Életbe lépett a kijárási tilalom Szlovákiában

Dušan Kováčik

Indítványozta az ügyész Kováčik fogságba helyezését

gyászhír

25-tel nőtt a koronavírus áldozatainak száma Szlovákiában

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.