Régió

Akár tíz évig is eltarthat a Szepesi vár átfogó felújítása

Szepesváralja | Felújítják Közép-Európa legnagyobb középkori várát, a szepesi várat. A több mint 6 millió összköltségű felújítást négy szakaszban valósítják meg, a munka tíz évig is eltarthat.
Németi Róbert

2018. november 18. 17:00

A Szepsi vár 200 méter magas mészkőtufáról magasodik a vidék fölé - A szerző felvétele

Dáša Uharčeková Pavúková, a várat gondozó Szlovák Nemzeti Múzeum munkatársa elmondta, az átfogó felújítás keretében nemcsak az 1225-ben épített román kori kápolna újul meg, hanem a vár középső és felső udvara is. „Az első fázisban kiépítjük és felújítjuk a vízvezetékeket, a villamos- és csatornahálózatot, valamint restauráljuk és korszerűsítjük a román palotát, a kapitányok házát és a várfalakat is konzerváljuk” – mondta Pavúková. Hozzátette, az elmúlt évek során rengeteg látogató fordult meg a várban, és a statisztikai felmérések szerint évről évre nő a vár látogatóinak a száma.

„A szezon végéig, november 19-ig várjuk még a látogatókat. Míg a 2016-os szezonban 209 ezer látogatót regisztráltunk, addig tavaly már háromezerrel többen jöttek el hozzánk, az idei szezonban pedig 211 ezren nézték meg a várat” – zárta a Szlovák Nemzeti Múzeum munkatársa. A Lőcsétől mindössze 15 km-re fekvő Szepesi vár értékes műemlék, az UNESCO Világörökség része. Gazdag történelmét ostromok, ármány és összeesküvés terheli. Fegyvermúzeuma egyedülálló, a Szepesi-medence kalandos turisztikai központjaként emlegetik a látogatók.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Frissítve

A köztévéhez vonult több ezer tüntető, a rendőrség ismét könnygázt vetett be

Az MTVA székházában éjszakázott 13 ellenzéki képviselő

Lesz-e csúcsrangadó a BL-ben?

Borostyánba zárt százmillió éves madártollat találtak

A szlovák országgyűlés megválasztása

Porosenko: nem hosszabbítják meg a hadiállapotot, ha nem lesz nagy szabású orosz támadás Ukrajna ellen

Legfrissebb galériák
Olvasta már?