Ötmillió euróból teszik rendbe a szepesi várat

A várat máig is rengeteg külföldi, köztük sok magyarországi turista is látogatja
Késmárk/Zsigra (Žehra) |

Az elkövetkezendő években közel ötmillió eurót költ az állam a szepesi vár, különösképpen a rendkívül rossz állapotban lévő román és a nyugati palotarészek állagmegóvására és helyreállítására.

Peter Pellegrini (Smer) kabinetje a késmárki kihelyezett kormányülésen bólintott rá a szepesi vár állagmegóvására fordítandó támogatásra. A helyreállítási munkálatokra vonatkozó valamivel több mint 4,8 millió eurós kérelmet a kulturális minisztérium terjesztette a kormány elé. Az állagmegőrzési munkálatok megvalósítását a 2020–2022-es idő- szakra ütemezné a tárca azzal, hogy a szükséges anyagiakat a tárca költségvetésén belül különítik el a prioritást élvező tétel alatt. „A munkálatok megvalósítójának a kultúrális minisztérium költségvetési lehetőségei függvényében fogjuk folyósítani az anyagiakatˮ – szögezte le a tárca.

Elhanyagolták a várat

A javaslat benyújtásakor a tárca hangsúlyozta, hogy a várkomplexum számos része súlyos, balesetveszélyes állapotba került, ez pedig annak a számlájára írható, hogy nem volt megfelelő anyagi fedezete a folyamatban lévő és egyben elkerülhetetlen javításoknak. A vár egyes részein gyakorlatilag vészhelyzet alakult ki. „Ez a probléma különösen a román és a nyugati palotarészeket érintiˮ – áll az indoklásában.

A probléma különösen a román és a nyugati palotarészeket érinti.

Mint kiderült, az akut állapot megköveteli a vár állagának stabilizálását, illetve az állagmegőrző munkálatok mielőbbi elindítását, ellenkező esetben a jelenlegi romlás visszafordíthatatlan következményekkel járhat, és csak a helyreállítási folyamat gyors beindítása képes megakadályozni a paloták végzetes kimenetelű károsodását.

Korábban is volt gond

A tárca a kockázatok azonosításánál arra is rámutatott, hogy ha most nem avatkoznak be, akkor az a helyzet is megismétlődhet, amely az alsó udvar nyugati erődítményének 1994-es részleges összeomlásakor keletkezett, amikor a lehulló blokkok a komplexum környező részeit veszélyeztették. A két palota rekonstrukcióján kívül, mely valamivel több mint 4,5 millió euróra rúg, további 300 ezer eurót szánnának a várhoz tartozó területek és a várudvar megerősítésére, illetve a várfal állagmegóvására. A mintegy 200 méter magas mészkősziklán álló várat 1961-ben nyilvánították műemlékké. Az 1970-es években részlegesen felújították, az 1986-os megnyitás óta milliók látogatták meg. Közép-Európa legnagyobb váraként 1993-ban felkerült az UNESCO-világörökség listájára. Legszebb része a fellegvár és a háromemeletes, román stílusú palota.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?