Régió

A tehetséges gyermekek gondozásáért kapott díjat

Felsőszeli | A tehetségek felkarolásáért és gondozásáért kapott elismerést Morovics Ibolya, a felsőszeli Széchenyi István Alapiskola magyar nyelv és irodalom szakos tanítója. Számos versenyre készíti föl rendszeresen tanítványait, de a legbüszkébb az Iskola Nagy Könyve projekt elindítására.
author
Tornyai Bianka

2021. október 12. 19:50

Morovics Ibolya
Morovics Ibolya pénteken vehette át az SZMPSZ elismerését a diákokkal folytatott áldozatos munkájáért. - Képarchívum

Morovics Ibolya hosszú évek óta a felsőszeli alapiskolások tucatjait készíti föl vers- és prózamondó versenyekre, ahol szinte minden évben az országos fordulóban is érnek el helyezést a tanítványai, de részt vettek már magyarországi szavalóversenyeken is. A Kincskeresők – helyi és regionális értékeket kutató diákok konferenciájára szintén ő készíti föl a tanulókat, és a mesemondó versenyekbe is rendszeresen bekapcsolódnak a felsőszeli gyerekek a tanító néni segítségével. Morovics Ibolya esszéíró versenyekre, anyanyelvi, helyesírási vetélkedőkre is viszi a tanulóit. Munkája elismeréséért a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége a napokban adott át díjat.

Örömmel segít

A pedagógus lapunknak elmondta, nagyon nagy örömöt jelent számára a tehetséges gyerekek felfedezése és a velük való munka. „Minden gyerek jó valamiben és ha észreveszem, hogy valamiben tehetséges, akkor nagyon jó érzés, hogy hozzásegíthetem, hogy a tehetségét fejlessze. A gyereknek is sikerélménye van, és az iskola számára is egyfajta mutató, ha a tanulóink valamelyik versenyen jó eredményeket érnek el. Mindez a gyerekek jövőbeli életére is hatással van. Nem biztos, hogy mindegyikből előadóművész lesz, de megtanulnak kiállni mások elé, elmondani a véleményüket, megfogalmazni a gondolataikat” – fogalmazott a pedagógus. Azt is elmondta, főleg azokban az osztályokban tudja felismerni a tehetséges tanulókat, amelyekben tanít, de az alsó tagozatos kollégák is felhívják a figyelmét arra, hogy melyik gyerekre érdemes odafigyelni, ha felkerül a felső tagozatra. Úgy tapasztalta, a tehetséges, a versenyekbe aktívan bekapcsolódó tanulókat nem nagyon kell motiválni, mert ha sikert érnek el, az akkora örömöt okoz nekik, hogy maguk is folytatni szeretnék a munkát.

Az Iskola Nagy Könyve

A számos elért siker közül Morovics Ibolya arra a legbüszkébb, hogy elindította és kilenc évig szervezte a magyar szakos kollégáival az Iskola Nagy Könyve nevű projektet. „A projekt lényege az volt, hogy a felső tagozatos osztályok kiválasztottak egy könyvet, amivel a tanév során dolgoztak. A műről prezentációt, meggyőző beszédet kellett készíteni, hogy miért éppen a kiválasztott könyv legyen az iskola könyve, jelenetet adtak elő belőle és plakátot is készítettek róla. Nem mindig könyvet kellett feldolgozni, volt, amikor novellát, balladát vagy verset, egy-egy kiválasztott szerző műveit. A tanév vége felé bemutatót tartottak az osztályok, és az elkészült munkákat, a színpadi műveket zsűri pontozta, így választottuk ki, melyik lesz az iskola könyve, novellája, balladája, verse, amit rendhagyó irodalmi est keretében a szülőknek is bemutattunk. Mindig hatalmas sikert arattak ezek az előadások, a gyerekek és a nézők is nagyon élvezték” – részletezte Morovics Ibolya. A 2011-ben elkezdett projekt a koronavírus-járvány miatt nem folytatódott, 2020-ban Mikszáth Kálmán műveit dolgozták volna fel.

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
A selmecbányai egyeztetés résztvevői: Szalay-Bobrovniczky Kristóf magyar, Jaroslav Naď szlovák, Jana Černochová cseh védelmi miniszter és Marcin Ociepa lengyel védelmi államtitkár(TASR-felvétel)

Ukrajna tekintetében nem egységes a V4

Putyin ann

Putyin hamarosan bejelentheti a megszállt területek annektálását

lengvarský k

Lengvarský szerint 1500 orvos tervezi benyújtani a felmondását

d

Rengéseket jelentettek a szeizmológusok az Északi Áramlat gázvezetékek meghibásodása után

infláció

Durván befékez a szlovák gazdaság

d

FOTÓK: Hosszú sorokban állnak az oroszok a grúz határ előtt

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.