A tanulási zavarok felismerésére is felkészülnek a cserkészek

Ipolyság |

<p align="JUSTIFY">Tanulási zavarok és az ehhez kapcsolódó viselkedési problémák, hit és vallás szerepe a cserkésznevelésben, a 2017-es Szövetségi Nagytábor előkészítése &ndash; egyebek között ezek voltak a fő témái a november 19-én megtartott Cserkészvezetői Konferenciának.&nbsp;</p>

A Szlovákiai Magyar Cserkészszövetség (SZMCS) közel 50 cserkészvezetője a lévai járásbeli Ipolyságon gyűlt össze, hogy megvitassa és választ találjon a fiatalok nevelési kérdéseire.

Egyre több olyan gyermekkel találkozunk, – főként a pedagógusként dolgozók, illetve a gyerekekkel, fiatalokkal rendszeresen foglalkozók – akik életét nehezíti valamilyen tanulási zavar: diszlexia, diszgráfia, diszkalkulia és továbbiak. Ugyanígy, a cserkészetbe is egyre több problémás gyermek kerül, akit fejleszteni kell, és pusztán a különféle kialakult élethelyzetek kezelése nagy teher lehet a cserkészvezető számára. Halászik Emese előadásában ismertette a különféle zavarok előjeleit, saját tapasztalatait megosztva mesélt a fejlesztésről, és szakmai tanácsokkal látta el a résztvevőket. „A tanulási zavarokkal küzdő gyerekek nem értelmi fogyatékosak, ezt fontos tudatosítanunk. Cserkészvezetőként nem kell feltétlenül megoldást találnunk a gyermek problémájára, elsődlegesen az a feladatunk, hogy a foglalkozások során felismerjük a gondot, ne erősítsük a gyerekekben az ilyen zavaroknál fellépő szorongásérzést, és tolmácsoljuk a szülőknek, hogy kérjék szakember segítségét” – mondta Halászik Emese speciális pedagógus.

[[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"256221","attributes":{"alt":"","author":"","class":"media-image","height":"320","title":"","typeof":"foaf:Image","width":"480"}}]]

Sok kérdést és gondolatot vetett fel Andruskó Gyula cserkészpap előadása is a vallás szerepéről a cserkészpedagógia kapcsán, majd Gál Erikkel, az SZMCS elnökével arról beszélgettek a résztvevők, hogy vajon mitől és hogyan tudunk kényelmessé tenni egy erdei táborhelyet. A délután folyamán a nevelői munkát érintő aktualitásokról hallhattak a cserkészvezetők. Kiscsoportos foglalkozások során ötleteltek például arról is, hogy hogyan tudjuk megelőzni, hogy a gyermek haza akarjon menni idő előtt a cserkésztáborból a szülő hiánya, vagy akár a természet közelisége miatt. A konferencián bemutatkozott a nyári vezetőképző táborok mellett szolgáló Segítő Tábor is, majd a 2017-es Szövetségi Nagytábor koordinátora, Juhász Gergely beszámolt a közel 600 fős nagytábor előkészítési munkálatairól.

[[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"256223","attributes":{"alt":"","author":"","class":"media-image","height":"320","title":"","typeof":"foaf:Image","width":"480"}}]]

A konferenciával egy időben a családos cserkészek is megbeszélést tartottak Ipolyságon. A résztvevő kilenc cserkészcsalád képviselői véglegesítették annak a kézikönyvnek a kéziratát, amely egyebek között meghatározza az öt éve indult családos cserkészet fogalmát, feltételeit, leírja a családos cserkészet sajátos igényeit, éves rendezvényeit, illetve azok szervezésével kapcsolatos irányelveket.

„Hálás vagyok mindenkinek az aktív részvételért, úgy érzem, egy nagyon jó hangulatú konferenciát tudhatunk magunk mögött. A programot igyekszünk mindig úgy összeállítani, hogy olyan, a nevelési munkánkat is nagyban segítő előadásokat hallhassunk, amelyeket a cserkészvezetőink nem hallhatnak máshol. Felelve korunk és társadalmunk változásaira törekszünk arra, hogy mindig egy-egy aktuális témát dolgozzunk, akár szakértővel, hisz a nevelői munkánkban ezek a kérdéskörök lassan minden csapatnál felmerülnek” – mondta Gál Erik, a Szlovákiai Magyar Cserkészszövetség elnöke.

szmcs-p

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!