Régió

A pedagógusok felkészülését is segítik

Komárom | Első szakmai konferenciáját tartja november 24-én, szombaton a Speciális Fejlesztő Szakmák Országos Társulása. A társulás nemrégiben alakult a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetségének égisze alatt, az iskolavezetőket és óvodapedagógusokat követően a speciális fejlesztés terén tevékenykedők is létrehozták saját szakmai műhelyüket.
V. Krasznica Melitta

2018. november 22. 10:23

Kép: Facebook/Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége

„Eddig Szlovákiában nem működött olyan szervezet, amely a szlovákiai magyar speciális fejlesztő szakembereket fogta volna össze – tájékoztatott Barthalos Réka, a társulás elnöke. – Erre a hiányosságra reagáltunk a társulás megalakításával, hiszen nagy szükség van a sajátos nevelési igényű és a hátrányos helyzetű gyerekek fejlesztésével kapcsolatos szakmai eszmecserére.” Eddig mintegy 60 tagjuk van, Pozsonytól egészen Kassáig, köztük logopédusok, gyógypedagógusok, gyógytornászok, mentálhigiénés szakemberek, szociális munkások, pszichológusok. A szombati konferencián egyebek mellett szó lesz a magyar ajkú gyerekek ellátásáról a gyógypedagógiai tanácsadórendszerben, a hazai a terápiás lehetőségekről, a logopédia, valamint a pszichológia helyzetéről, a konduktív pedagógiáról, és különböző tréningeket is bemutatnak az előadók. A konferencia szakmai kerekasztal-beszélgetéssel zárul.

„A Speciális Fejlesztő Szakmák Országos Társulása megalakulásakor nem volt kérdés, hogy az SZMPSZ égisze alatt működjön – mondta Fekete Irén, az SZMPSZ elnöke. – Fontosnak tartjuk, hogy az oktatásban és nevelésben résztvevő pedagógusok is felkészültebbek legyenek a sajátos nevelési igényű, illetve hátrányos helyzetű gyerekekkel való foglalkozás terén, hogy tudják segíteni a szülőket abban, milyen szakemberhez forduljanak. Az együttműködésnek köszönhetően a szakemberek megoldási mintákat, konzultációs lehetőséget nyújtanak a pedagógusoknak és egymásnak. A közös munkából mindkét fél profitál, ami végső soron a gyerekek fejlesztésének hatékonyságát növeli.”

A konferenciára, amelynek a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Háza (Komárom, Fürdő u. 6.) ad otthont, az SZMPSZ honlapján (www.szmpsz.sk) korlátozott számban még fogadnak jelentkezéseket. (vkm)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Frissítve

A köztévéhez vonult több ezer tüntető, a rendőrség ismét könnygázt vetett be

Az MTVA székházában éjszakázott 13 ellenzéki képviselő

Lesz-e csúcsrangadó a BL-ben?

Borostyánba zárt százmillió éves madártollat találtak

A szlovák országgyűlés megválasztása

Porosenko: nem hosszabbítják meg a hadiállapotot, ha nem lesz nagy szabású orosz támadás Ukrajna ellen

Legfrissebb galériák
Olvasta már?