A nyugdíjasklub és a nyugdíjasotthon ügyében is lépne Párkány

A nyugdíjasklub és a nyugdíjasotthon ügyében is lépne Párkány
Párkány |

A legújabb pályázati kiírásokkal és lehetőségekkel élve a Fő utcai nyugdíjasklub és a Sobieski utcai nyugdíjasotthon ügyében is lépne a Duna-parti város. A projekteken még dolgoznak, de ha sikerül állami támogatást nyerni, akkor a Fő utcai épületet korszerűsítenék, a Sobieski utcai, jelenlegi idősgondozó helyén pedig egy vadonatúj, bentlakásos nyugdíjasotthon épülne.

Évek óta ismert tény, hogy a város lakossága fogyatkozik és ezzel együtt egyre több a nyugdíjas és az idős, gondozásra, állandó felügyeletre szoruló ember, akik viszont tiszta, komfortos, barátságos helyen, szép környezetben szeretnének élni. Párkány a Fő utcai nyugdíjasklub felújítására már az Állami Környezetvédelmi Alapnál is pályázott, de ott nem járt sikerrel. Most a közlekedési minisztériumnál pályáznak vissza nem térítendő állami támogatásért, a célösszeg ebben az esetben 300 ezer euró, öt százalékos önrésszel. Ha nyernek a pályázaton, akkor a klubot teljesen korszerűsítik, új tetőt kap az épület, hőszigetelik a falakat, nyílászárókat cserélnek, új fűtésrendszert szerelnek be.

Galéria

Harminc férőhelyes otthon épülne

A Sobieski utcai idősgondozóra vonatkozóan is vannak már tervek. Párkány ebben az esetben szintén állami támogatásra pályázik, mintegy hárommillió euró értékben, az önrész itt is öt százalék. Az irányító hatóságnak egyelőre az építkezési szándéknyilatkozatot dolgozták ki, ha ezt jóváhagyják, akkor lehet majd pályázni a megvalósításra. Az előzetes tervek szerint a Sobieski utcai idősgondozó jelenlegi épületét teljesen elbontanák és a helyére egy 30 ágyas, új, bentlakásos otthon épülne. Tizenkét egyágyas és kilenc kétágyas szobával, mintegy húszfős kiszolgáló személyzettel, pihenőparkkal-kerttel és hét parkolóhellyel – ebből öt parkolót építenének a személyzetnek, két parkoló pedig a mozgássérülteket szolgálná ki.

Hangsúlyozom, hogy jelenleg mindkét projekten dolgozunk, előkészületi stádiumban tartunk, idén tehát még semmiképp nem várható konkrét pályázati eredmény. Ezek középtávú tervek, de pályázni kell és szükséges, mert különben elesnénk a lehetséges állami támogatásoktól” – tájékoztatta szerkesztőségünket Radosicky Gábor, a városháza fejlesztési osztályának munkatársa. A jelenlegi gazdasági helyzetben Párkánynak egyébként is komoly feladat a már eddigi nyertes projektek önrészének biztosítása, várható, hogy idén még lesznek költségvetés-módosítások.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?