Régió

A nagymegyeri vállalkozók sem örülnek, hogy a fürdőben angolra cserélték a magyar feliratokat

Az utóbbi hetekben nagy port kavar a nagymegyeri termálfürdő esete, ahol az újabb információs táblákon lévő magyar feliratokat angolra cserélték.
author
Balaskó Réka

2022. március 10. 09:43

ff
Új információs táblák a fürdőben. 

Az új tájékoztató táblákon csak az államnyelven és angolul olvashatók információk. Például az, hogy meddig ajánlott tartózkodni az egyes medencékben, vagy milyen biztonsági előríásokat kell betartani – a piktogramok alatt szlovák és angol magyarázat van, magyar nincs.

Kórósi Zalán, a fürdő volt ügyvezetője elmondta, hogy a táblák lecserélése után kezdett elmérgesedni a helyzet. „Megjegyezném, hogy voltak feliratok, arra is ügyeltünk, hogy korhű betűtípusúak legyenek a táblák, tekintettel arra, hogy ennek van egy üzenete, a fürdő építészeti stílusához kapcsolódtak” – mondta, majd hozzátette, azzal az indokkal kerültek ki a szlovák és angol nyelvű táblák, hogy az előzőek már régiek voltak, és a rajtuk lévő felirat is kevésbé látszódott. Holényi Gergő polgármester szerint a tábla rendszer modernizálása és felújításáról van szó. Hozzátette, „a lakosság részéről nem érkeztek reakciók a hivatal felé.”

Győry Károly, a nagymegyeri szállásoltatók szövetségének elnöke szerint a magyar feliratoknak egyértelműen ki kellett volna kerülniük. „A nagymegyeri lakosoknak és a környékbelieknek, valamint a határon átnyúló kapcsolatok szempontjából a legfontosabb. Ráadásul, ahol 78 százalékban magyarok élnek, ott ennek nem szabadna megtörténnie.” - hangsúlyozta. Tarcsi Pál a fürdőben vállalkozók képviselője kérdésünkre elmondta, hogy az eset után felhívta az ügyvezetőt. „Személyesen biztosított arról, hogy a táblák vissza fognak kerülni. Csak félreértés történt, és orvosolni fogják” – tette hozzá.

A volt ügyvezető a táblák kikerülését megelőző folyamatokról is beszélt: „A táblák megrendelőlapján szerepel, hogy milyet szeretne a megrendelő, a beszállító pedig ellenőrzi, hogy lehetséges-e vagy sem, ezt az ügyvezető többször átnézi, a tervekkel együtt. A táblákon láthatjuk, hogy még odafért volna a magyar felirat is.” - mondta, majd hozzátette: „A fürdő Nagymegyer város tulajdona, ahol a lakosság 78 százaléka magyar, tehát a városlakók iránti tiszteletből illett volna feltüntetni a magyar feliratot, de ez inkabb etikai szempont. A másik szempont a cégkultúra, ami szintén megkívánja, hogy legyen magyar felirat, a magyarországi vendégek iránti tiszteletből is.”.

fürdő

2022. február 16. 16:00

Angolra cserélték a magyar feliratokat a nagymegyeri fürdőben

Sokaknak az volt a válasza, hogy ide akkor nem jövünk.

A feliratokhoz kötődő felháborodás sok esetben abban nyilvánult meg, hogy a magyar vendégek kijelentették: Többet oda nem megyünk. Kórósi Zalán szerint ez egy érzékeny téma: „Szórakozási, üdülési szegmensről van szó, ebben az időszakban minden vendéget meg kell fognunk, ha a vendég ilyen visszajelzéseket kap, és választania kell majd, hova menjen, akkor lehet többé nem a nagymegyeri fürdő lesz az úticélja.” - mondta. „Egy okos, körültekintő vállalkozó feltünteti a magyar feliratokat, ezt láthatjuk a határ menti városokban, mindenhol probálnak kedvezni a vendégeknek, a határ túloldalán lévő fürdőkben a szlovák feliratok sem számítanak ritkaságnak”.

Tarcsi Pál hozzátette: „A vállakozók nevében azt tudom mondani, hogy mindent elkövetünk azért, hogy a vendég nálunk jól érezze magát. Tehát kiírjuk több nyelven a vállalkozásunkhoz kötődő információkat, több nyelven biztosítunk kiszolgálást.” A vállalkozó hangsúlyozta továbbá, hogy a fürdő sorsa az egész várost érinti: „Ha elveszítjük a vendégek egy részét, akkor azt a közösség is meg fogja érezni.” – mondta.

Győry Károly és Kórósi Zalán is egyertértett abban, hogy a fürdő történelmében ilyenre még nem volt példa. A volt ügyvezető hozzátette, hogy a történések anyagi oldalát nézve ez plusz költség lesz a fürdőnek: „Mert mi lesz a megoldás? Kihelyeznek a meglévő táblák alá egy magyar felirattal ellátott tájékoztatót? Vagy egy külön tábla kerül ki?” - tette fel a kérdést. „A magyar feliratok miatt soha senki sem panaszkodott, továbbá a fürdő maga a történelmi Magyarországhoz köthető, mint Thermal Corvinus” - hangsúlyozta.

Mi, vállalkozók bízunk benne, hogy az ügyvezető megoldja a helyzetet,” - tette hozzá Tarcsi.

Galéria
1
2
4
5
+1
Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Richard Sulík

Az SaS néhány napon belül dönt arról, hogyan tovább

CV9035
Frissítve

Szlovákia 1,6 milliárd euróért vásárol lánctalpas harcjárműveket Svédországtól

Érsekújvár

Gyógycipőt kap a kis Dorina, kezdődhet a mozgásfejlesztés

jh

Mit gondolnak a szakértők az állami alkalmazottaknak felajánlott 500 eurós juttatásról?

A kormány támogatja Svédország és Finnország NATO-csatlakozását

A kormány támogatja Svédország és Finnország NATO-csatlakozását

Hamran István

Eddig 15 személyt hallgattak ki annak a polgármesternek ügyében, akinek felgyújtották az autóját

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.