A Mátyusföld értékei a VII. Országos Szent István Király Ünnepségen

VII. Országos Szent István Király Ünnepség
DEÁKI |

Mátyusföld három települését, Vízkeletet, Kismácsédot és Jókát ismerhették meg a résztvevők a VII. Országos Szent István Király Ünnepségen Deákin. A rendezvényen a települések folklórcsoportjai is bemutatkoztak.

A Csemadok Országos Tanácsa, Galántai Területi Választmánya és Deáki Alapszervezete, valamint Deáki önkormányzata közös szervezésében tartották múlt szombaton a VII. Országos Szent István Király Ünnepséget Deákin. A helyi kultúrházban három helytörténeti kiadványt mutattak be azok szerzői, illetve beszélgetőtársaik. Az egyik Bukovszky László Vízkelet története a legrégebbi koroktól című könyve volt, amelyről a szerző a helyi születésű Bodri Eleonórával beszélgetett. A másik kiadvány Varga Ferenc Templom a szántóföld közepén című kötete volt, amely a Kismácséd történetét összefoglaló trilógia egyik része. A szerzőt a település polgármestere, Hontvári Ferenc kérdezte. Harmadikként Görföl Jenő, a Mélységes mély a múltnak kútja – Jókai olvasókönyv című kiadvány szerzője Neszméri Tünde közreműködésével mutatta be a Jóka történetét leíró könyvet. A könyvismertetők között a Vízkeleti Harmónia Éneklőcsoport, a Kismácsédi Gyékényes Tánccsoport és a Jókai Hagyományőrző Tánccsoport lépett színpadra.

Mézes Rudolftól, a Csemadok Galántai Területi Választmányának titkárától megtudtuk, bő másfél évtizeddel ezelőtt a Csemadok országos vezetése úgy döntött, hogy az évtizedekig Zselízen megrendezett Országos Népművészeti Fesztivál vándorfesztivál lesz, így a rendezvény 44. évfolyamától számítva hat éven keresztül Deákin tartották meg.

„Az ötvenedik évfolyammal ismét visszakerült Zselízre a fesztivál, de mivel összejött egy jó szervezőgárda, ezért egy más országos eseményt szerettünk volna életre hívni. Így született meg az Országos Szent István Király Ünnepség, amelyet a Szűz Mária Mennybemenetele templom legrégebbi része, a Szent István-kápolna, valamint az egykor ott használt Halotti beszéd és könyörgés tiszteletére és ezek szellemében szervezünk meg hét éve. Az ünnepség legfőbb célja, hogy Mátyusföld nevezetességeit, érdekességeit bemutassa, hiszen erről a vidékről leginkább az itt élők tudnak mesélni. Ha azt akarjuk, hogy megismerjenek bennünket, nekünk kell kinyílni a világ felé, ezért olyan régiótörténeti előadásokat szerveztünk, amelyek egyszerre kötődnek a Mátyusföldhöz és Szent Istvánhoz is. A csodálatos helytörténeti kiadványok mellett fontosnak tartjuk, hogy a bemutatott településeken működő csoportok énekeseinek, táncosainak munkáját is megismerje a közönség”

– hangsúlyozta Mézes Rudolf. A deáki kultúrházban az érdeklődők megtekinthették az Ahogy Petőfi szeretett… című kiállítást. A rendezvényen megkoszorúzták Szent István emlékművét, majd ünnepi ökumenikus istentisztelettel zárult a VII. Országos Szent István Király Ünnepség.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?