Régió

A koronavírus-válság hatásai Pozsonyra

Pozsony | Az országos elemzések alapján Pozsonyban is felvázolták, hogy milyen hatással lehet a városra, és annak lakosságára a koronavírus terjedése. Háromféle forgatókönyvet mutattak be.
Kiss Bartalos Éva

2020. április 6. 18:15

A Kő téren is higiéniai állomást alakítottak ki A Kő téren is higiéniai állomást alakítottak ki
A Kő téren is higiéniai állomást alakítottak ki. - A szerző felvételei

A napokban jelent meg a főváros honlapján, hogy az egyes forgatókönyvek hogyan adaptálódnának a városi szintre. A szakértők csoportja a bemutatott forgatókönyvek alapján dolgozza ki a konkrét terveket arról, hogyan lehet eliminálni a vírus okozta következményeket. Az elemzések legfőbb célja, hogy megfogható adatokkal szolgáljanak a város vezetésének és egységesíteni tudják a lehetséges fellépést.

Biztató gyorsaság

Az első forgatókönyv a legbiztatóbb, és a legvalószínűbb, 50 százalék az esély arra, hogy megállítsák a járványt és elkerüljék a lakosság nagy részének megfertőződését. Ha sikerül áprilisban stabilizálni a helyzetet, akkor májustól fokozatosan enyhülhetnek a korlátozások. Pozsonyban napi tíz új fertőzöttel számolnának, ami folyamatosan mintegy kétszáz beteg embert jelentene, közülük tizenöt igényelne kórházi ellátást, négyen az intenzív osztályon, és legfeljebb egy halálos áldozatot követelne a vírus. Fokozatosan nőne a gazdasági és a szociális aktivitás, de a határzár további gondot okozna. Az év második, illetve harmadik negyedévében újra gazdasági növekedéssel számolnak, majd a megnőtt munkanélküliség fokozatos csökkenésével.

Limitált járvány

A második forgatókönyv szerint hónapokig elhúzódik a járvány, és több százezer lakos betegszik meg a következő egy évben, ennek 40 százalékos valószínűséget tulajdonítanak. A fővárosban ez alapján havonta ezer-ezerötszáz lakost kellene kórházban kezelni, 8 hónap alatt ezerkétszáz-ezernyolcszáz áldozata lenne a vírusnak. Kétszámjegyűre nőhet a munkanélküliek aránya, Pozsony történelme legnagyobb gazdasági visszaesését élné meg, amelyből csak az év utolsó negyedévében kezdene kilábalni.

Ha kicsúszik a kezük közül

Jelenleg a legriasztóbb forgatókönyv a legkevésbé valószínű. A szakértők szerint 10 százalék az esélye annak, hogy a betegség ellenőrizése kicsúszik a szakemberek kezei közül, ezáltal csak Pozsonyban havonta öt és tízezer közötti pácienst kezelnének kórházban, ami jelentősen leterhelné az egészségügyi rendszert, és amelyet drasztikus intézkedések követnének. Kijárási tilalmat rendelnének el a fővárosban, felmerülhetne a teljes határzár lehetősége és a belföldi mozgást is jelentősen korlátozhatnák. 20-40 százalékkal visszaesne a gazdasági növekedés, egekbe szökne a munkanélküliségi ráta, és sokáig tartana kiheverni a gazdasági sokkhatást.

BA

 

A város tervez

A magisztrátus a felvázolt forgatókönyvek alapján készít terveket arra, hogy hogyan lehetne a legkisebb mértékűre csökkenteni a helyzet kihatását a város működésére, és a lakosok életére. A terv része, hogy próbálják csökkenteni a járvány mortalitását különös tekintettel a leginkább veszélyeztetett csoportokra, gondoskodnak a város által nyújtott szolgáltatások zökkenőmentességéről. Gazdasági terv, és mentőöv is készül a pénzügyi és szociális károk megelőzésére.

Újabb intézkedések

A hétvégén további intézkedéseket foganatosítottak a fővárosban, ezek része az emberek közötti távolság növelése, de a fedél nélkül élők és az idősek védelmére is gondoltak. A tömegközlekedési eszközök megállóiban a biztonságos távolság betartására figyelmeztetik az utasokat. A város három pontján a hadsereg segítségével higiéniai állomásokat alakítottak ki a hajléktalanoknak. A városi rendőrök gyakrabban ellenőrzik a kedvelt kirándulóhelyeket, ahol tájékoztató táblákkal is figyelmeztetik az arra járókat a közegészségügyi szabályok betartására. A kihalt Széplak utcán a vendéglősök is igyekeznek alkalmazkodni a kialakult helyzethez. Az egyik pizzériában vendégek helyett az alkalmazottak ülnek az asztalnál a varrógép mögött és az itt elkészített maszkokat kínálják a járókelőknek. Egy másik vendéglős az utcán szólítja meg a lehetséges vásárlókat, akik a kihelyezett asztalkáról vihetik el a csomagolt menüt.

Támogassa az ujszo.com-ot

Nehéz időkben van a legnagyobb szükség gyors, megbízható tájékoztatásra. Jövőnkről, biztonságunkról, egészségünkről csak hiteles információk birtokában dönthetünk. Az ujszo.com ezért dolgozik. A gazdaság megroppanásával ugyanakkor hirdetési bevételeink csökkennek.

Ahhoz, hogy továbbra is fontos információkkal tudjuk segíteni olvasóink döntéseit, nélkülözhetetlen marad a szerkesztőség alapos, összehangolt munkájának fenntartása. Hisszük, hogy most van a legnagyobb szükség ránk.

Ezért kérjük olvasóinkat, ha lehetőségük van rá, támogassák az ujszo.com működését. Számítunk Önökre! Önök is számíthatnak ránk! Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra! Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Már Szlovákia is megindult a lejtőn

Már Szlovákia is megindult a lejtőn

Kormányellenes tüntetés volt Pozsonyban

Kormányellenes tüntetés volt Pozsonyban

George Floyd

Világszerte tömegek tiltakoztak a rasszizmus ellen

Szupergyors internetet hoz az 5G

Szupergyors internetet hoz az 5G

Bundesliga – Leverkusenben is nyert a Bayern München

Bundesliga – Leverkusenben is nyert a Bayern München

Két új fertőzöttet és egy gyógyultat sem azonosítottak

Két új fertőzöttet azonosítottak pénteken

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.