Régió

A Kis-Duna környékével bővülhet a Natura 2000

Dunaszerdahely | Jövő csütörtökön Dunaszerdahelyen tárgyalnak az érintettek a környezetvédelmi minisztérium javaslatáról.
Kiss Bartalos Éva

2017. május 10. 13:11

Az európai jelentőségű természetvédelmi területek közé sorolná a Kis-Duna mentét a környezetvédelmi minisztérium. Az érintettek jövő héten tanácskoznak a tervről Dunaszerdahelyen.

A Csallóköz északi határát képező Kis-Duna környéke kedvelt kirándulóhely. A csendes folyó vízi sportolásra is alkalmas, a parton álló történelmi vízimalmok, valamint az ártéri erdők élővilága a túrázóknak nyújt élményeket. A környezetvédelmi minisztérium tájékoztatást küldött az érintett községeknek, és együttműködést vár el az önkormányzatoktól. A levélben felhívják a figyelmet a vízben, illetve a folyó mentén élő értékes állat- és növényfajok – mint a vörös unka, a hód, a folyami vidra, a magyar bucó, a vágó csík – védelmére. Ha a kormány és az Európai Bizottság jóváhagyja a javaslatot, akkor a Kis-Duna és környéke is a Natura 2000 tájvédelmi körzet része lesz, ezzel az ország hozzájárulhat a természeti örökség védelméhez. A Natura 2000 az Európai Unió által létrehozott, összefüggő ökológiai hálózat, amellyel megóvhatják az itt élő, őshonos flórát és faunát. Két fajta területet különböztetnek meg a rendelkezésben: a madárvédelmi területeket és a természeti élőhelyeket. A folyó környékének egyes biotópjai teljesítik a védelemre vonatkozó feltételeket. A rendelkezés nem gátolja a mezőgazdasági munkálatokat a térségben, csak akkor, ha azok zavarják az állatok élővilágát. Álló Donát, az Állami Természetvédelmi Felügyelet dunaszerdahelyi részlegének mezőgazdásza lapunknak elmondta, a terület hozzácsatolása a Natura 2000 övezethez több szempontból is pozitív. A gazdák támogatást kérhetnek a területek fenntartására, például a nem őshonos növényfajok kiirtására. A vadászoknak pedig a szaporodó vadállomány adhat okot az örömre. Néhány éve egy vállalat törpe vízerőművet létesített volna Illésházánál a Kis-Dunán, sokan ellenezték a tervet, tiltakozást is szerveztek. Álló Donáttól megtudtuk, hogy a fokozott védelem nem jelenti egyértelműen azt, hogy nem épülhet meg a vitatott vízerőmű.

A jövő csütörtökön fél tízkor kezdődő tárgyalásra elsősorban az érintett területek tulajdonosait, művelőit, illetve bérlőit várják a Dunaszerdahelyi Járási Hivatal épületébe. A gyűlésen tájékoztatják a őket arról, milyen változást jelentene a rendelkezés, az érintettek hozzászólhatnak a javaslathoz.

Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
Krajniak

Különleges pénzjutalmat kapnak a szociális intézmények alkalmazottai

rendőrség

79 éves, részeg sofőr fordult fel Ladájával a Dunaszerdahelyi járásban

to

Galéria: Ezeken a helyeken teljesen ingyen fürdőzhet!

covid térkép

Nem változott a járványhelyzet, továbbra is zöld lesz minden járás

krupa

A Minority SafePack ellen fordultak az OĽaNO egyes képviselői (VIDEÓ)

koronavírus

82 új fertőzöttet regisztráltak kedden

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.