A „kihalófélben” lévő szakmák fontosságára mutattak rá a Kassa megyei diákok, a versenyen a királyhelmeciek is részt vettek

A „kihalófélben” lévő szakmák fontosságára mutattak rá a Kassa megyei diákok, a versenyen a királyhelmeciek is részt vettek

A megfelelő középiskola és különösen a tanulmányi terület kiválasztása alapvető fontosságú a siker és a fejlődés szempontjából. A kassai Kukučinová 23. szám alatti szakközépiskolában kedden a tanulók egy egyedülálló, A kézművesség támogatása elnevezésű verseny keretében mutattak rá a szakoktatás fontosságára, melyen többek között a királyhelmeci Műszaki Szakok és Mesterségek Szakközépiskolájának (MSZMSZ) diákjai is részt vettek.

A megfelelő középiskola kiválasztása jelenleg különös gondot jelent az általános iskola utolsó évfolyamán tanuló diákok és szüleik számára.

„Hiszem, hogy a diákok és szüleik jó döntést hoznak, és egy olyan iskolát választanak majd, melynek segítségével nem csak a lehetőségeiket valósíthatják meg, hanem később a munkaerőpiacon is képesek lesznek elvárásainak megfelelően elhelyezkedni. Akinek egy jó szakma van a birtokában, annak szó szerint aranykeze van. A keddi nap folyamán lebonyolított versenyen megismerkedtek a különböző anyagokkal, ügyességüknek és kézügyességüknek köszönhetően pedig megmutatták művészetüket és a szakmán belüli tehetségüket”

– mondta Rastislav Trnka, a Kassa Megyei Önkormányzat (KSK) elnöke. Ahogy azt Kovács Ilona, a királyhelmeci MSZMSZ kőműves tanoncait mentoráló pedagógus elmondta, ők is hatalmas hangsúlyt fektetnek a kézműves szakok és mesterségek oktatására és elsajátítására.

„Iskolánkban többféle szakmát oktatunk, de példaként megemlíteném a kőműves, autószerelő, fodrász, vagy éppen a villanyszerelő szakot. Arra szeretnénk ösztönözni a gyermekeket, hogy a szakma iránti szeretet ne vesszen ki belőlük, mert akinek kézügyessége és jó rálátása van egy adott szakmában, az biztosan érvényesülni tud a mai világban. Az építőiparban a rekonstrukciók korát éljük meg, mindenki rekonstruál és átépít, éppen ezért egy jó szakember manapság aranyat ér”

– közölte lapunkkal a királyhelmeci szakközépiskola pedagógusa azzal, hogy bár kétnyelvű, szlovák és magyar oktatást biztosító iskolaként működnek, a kassai versenyen magyar osztályos diákok vettek részt.

01

„A diákok először egy munkabiztonsági előadáson vettek részt, aztán volt egy elméleti feladatsor, amit meg kellel oldaluk. Egy rövid szünet után a gyakorlati rész következett, melyen a lehető legrövidebb idő alatt kellett megépíteniük a 38-as típusú Leier téglából egy téglafal-sarkot. A diákjaink sajnos nem nyertek helyezést, de nagyon ügyesek voltak, még annak ellenére is, hogy a verseny gyakorlati és elméleti része szlovák nyelven ment végbe”

– tette hozzá Kovács Ilona.

A szakoktatás mesterei szerint a diákok nem fognak elveszni a különböző területeken, sőt, ha kitartanak álmaik mellett, a jövőben stabil megélhetést biztosíthatnak maguknak és családjuknak. Ez egyaránt vonatkozik az asztalosokra, ácsokra, festőkre, vízvezeték-szerelőkre, villanyszerelőkre, de a varrónőkre, valamint a személy- és vagyonvédelmi szakemberekre, vagy éppen a tűzoltó-szerelő tanulókra is. Az egynapos verseny, amelyen számos szakközépiskola diákjai részt vettek, bebizonyította, hogy a tanulók jól ismerik és használni is tudják azokat a modern technológiákat és eljárásokat, melyek segítségével munkájuk iránti elkötelezettségüket és készségeiket is képesek voltak bemutatni.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?