A Csemadok jubileumára elkészülhet az érsekújvári Szent István szobor (VIDEÓ)

Érsekújvár
Érsekújvár |

Több mint kétszázan vettek részt a Csemadok-székházban csütörtökön este rendezett jótékonysági koncerten, amelyen jeles szlovákiai magyar előadók léptek fel. Az est védnöke Bárdos Gyula a Csemadok országos elnöke és Klein Ottokár, Érsekújvár polgármestere volt.

A közönség a belépőjegy vásárlásával a Szent Istvánt ábrázoló szobor elkészítését támogatta, Szilágyi Tibor szobrászművész leendő alkotását, amelyhez a műtermében már elkészültek a vázlatok. Az est remek háziasszonya Novák Monika, a városi hivatal kulturális osztályának a vezetője volt, neki és az est előadóinak Danczi József, az alapszervezet elnöke mondott köszönetet, amiért a nemes ügy mellé álltak és valamennyien készséggel reagáltak a felkérésére. A vendégek közt volt Neszméri Tünde, a Csemadok országos elnökségi tagja is. Elsőként Skokan Horváth Tímea lépett színpadra a népszerű és ismert dalokat vele együtt énekelte a közönség, pont úgy, mint ahogy az őt követő előadókkal. Emmer Péter saját dalával, varázslatos gitárjátékával ajándékozta meg a közönséget, Derzsi György és Bernáth Tamás is megénekeltette a nagyérdeműt. A színvonalas produkciót Farkas Attila, Korpás Éva, Madarász András, Sipos Dávid, Zsapka Attila és végezetül Vadkerti Imre tette teljessé. A közönség vastapssal köszönte meg a zenei élményt. Bárdos Gyula, a Csemadok országos elnöke beszédében hangsúlyozta, köszönet jár Danczi Józsefnek, a Csemadok Érsekújvári Alapszervezete elnökének és a csapatának, illetve mindenkinek, aki fontosnak tartja, hogy továbbra is magyarként élhessünk a szülőföldünkön. „Ehhez hozzájárul az is, hogy az államalapítónk, Szent István tiszteletére ilyen jótékonysági koncertet szerveznek. Igen, tudjuk, hogy szobor nélkül is mindig megemlékeznek az érsekújváriak az államalapító királyunkról, aki fontosnak tartotta a hitünket, az anyanyelvünket, és számunkra lényeges a kultúránk megőrzése is. Amikor láttam, hogy ki mindenki lép itt fel, az jutott az eszembe, hogy ez egy válogatott csapat! Ők az előadásukkal, a közönség a jelenlétével járul hozzá ahhoz, hogy a szobor elkészüljön, a kettőt ötvözve jó ügyet, nemes ügyet szolgálnak.

Ha a szobor létrejön, lesz egy olyan hely, ahol emlékezni lehet. Ez a hely fontos lesz nem csak az érsekújváriaknak, hanem valamennyi magyar számára. Nekünk csemadokosoknak nagyon fontos, hogy a közösségeinkben erősítsük az öntudatot és a magyarságtudatot, és ehhez mindenképpen hozzájárul Szent István gondolatisága” – mondta Bárdos Gyula.

Az országos viszonylatban elsőként, 1949. március 20-án alakult helyi szervezet saját kezűleg, önerőből építette fel a székházát 1957 és 1962 között. „Jelenleg ott tartunk, hogy a szobor elkészítéséhez szükséges összeg fele gyűlt össze a támogatók jóvoltából. Bízunk abban, hogy amikor jövőre 75 évesek leszünk, az ország elsőként megalakult helyi szervezeteként már azzal büszkélkedhetünk, hogy áll a Szent István szobor!” – hangsúlyozta Danczi József.

Galéria
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?