A csallóközkürti kisiskola az egész falu szívügye

A csallóközkürti kisiskola az egész falu szívügye
Csallóközkürt |

<p>A fenntartás költségeinek nagy részét az államtól kapott pénzből fedezik, a község évente 48 ezer euróval járul hozzá a fenntartáshoz.</p>

A Dunaszerdahelytől alig néhány kilométerre fekvő községben a kezdetektől csak alsó tagozatos iskola működött. Ez azonban nem riasztja el a szülőket attól, hogy ide írassák a gyerekeiket. Idén kilenc elsőssel kezdték a tanévet, jövőre több diákot várnak.

„Az a legjobb iskola a gyerekeknek, ahova gyalog is el tudnak menni” – vallja Kubik József, Csallóközkürt polgármestere. A községben mindenkinek érdeke, hogy megmaradjon a helyi kisiskola. Nemcsak a fenntartó, hanem a pedagógusok és a szülők is azon dolgoznak, hogy a gyerekek szülőfalujukban sajátíthassák el az alapismereteket.

Mindenkinek szívügye

„Idén több az elsős, mint ahány negyedikes tavaly elballagott” – újságolta boldogan Boráros Ivett igazgató. A többi évfolyamban tíz-tíz gyerek tanul. „A fenntartó szívügye, hogy megmaradjanak a külön osztályok. Elriasztaná a szülőket, ha összevonnánk az évfolyamokat. A fő tantárgyakat külön oktatjuk, a nevelési órákon együtt vannak a gyerekek” – közölte az igazgató. A városokhoz közeli kisiskolákra jellemző, hogy a szülők inkább a városi iskolába íratják a gyerekeket. Csallóközkürt azonban kivétel, ugyanis Dunaszerdahelyről is írattak gyerekeket a helyi iskolába. „Két diákunk jár Dunaszerdahelyről, mert a szüleik abba az iskolába íratták a gyerekeket, ahol ők is tanultak. Előfordul, hogy tőlünk is a járási székhelyre viszik a gyerekeket, de ez nem jellemző” – mondta Boráros Ivett.

Különleges módszerek

A kisiskolák egyik előnye, hogy a pedagógusok sokkal közvetlenebb kapcsolatot tudnak kialakítani a gyerekekkel, mint a nagy létszámú osztályokban. Mivel kevesebb diák van egy osztályban, többször kerülnek a táblához és az interaktív táblát is gyakrabban használhatják. Nagy hangsúlyt helyeznek a szlovák nyelv oktatására is, Takács Jolán pedagógus néhány éve különleges módszerrel tanítja a kisdiákokat. „Különböző témákra állítottam össze mondatokat a képes szótár alapján, szavanként szétvágtam őket, és borítékba tettem. A negyedikesek már a kirakott mondatokkal várnak az órán. Tetszik nekik, mert játszva tanulják meg a szavakat” – mutatta be a módszert a pedagógus. A diákok többsége a vásárúti alapiskola felső tagozatán folytatja tanulmányait, ahonnan jó visszajelzéseket kap a kisiskola. Az elmúlt években több versenybe is bekapcsolódtak. Nagy sikert arattak a Hétmérföldes csizmában hetedhét határon át című vetélkedőn, amelyen tavaly második lett az alapiskola csapata. Az iskolában arra is büszkék, hogy korábban ők rendezhették meg a verseny egyik fordulóját Callóközkürtön.

Folyamatosan pályáznak

Az alapiskolában négy pedagógus dolgozik, ők látják el a nevelői feladatokat is. „A pénzügyeinkkel a község foglalkozik, nekünk csak a gyerekekre kell figyelni” – mondta Boráros Ivett, hozzátéve, hogy az iskola és a községi hivatal is folyamatosan bekapcsolódik a pályázati felhívásokba, hogy minél korszerűbb körülmények között oktathassanak. Tavaly kívül felújították az épületet, ennek köszönhetően sokkal kevesebbet költöttek a fűtésre.

Költséges a fenntartás

Kubik József, Csallóközkürt polgármestere leszögezte, hogy a község soha nem kezelte felesleges kiadásként az iskola fenntartására költött összeget. „Az iskolával a jövőnket alapozzuk meg, ezért fontos, hogy megmaradjon” – hangsúlyozta a polgármester. Hozzátette, az önkormányzat nem kiadásként, hanem „nem azonnal megtérülő költségként” kezeli az intézmény fenntartását. Évente 104 ezer euróba kerül az iskola működtetése, a költségek nagyobb hányadát az állam állja, 56 ezer euró fejpénzt kapnak. A falu 48 ezer euróval egészíti ki évente az iskolának szánt pénzt. Kubik elmondta, előfordult, hogy ennél rosszabb volt az arány. Ötven gyerekkel már jelentősen csökkenthetnék a költségeket. Az önkormányzat azon igyekszik, hogy ne csökkenjen a diáklétszám. „Azon kevés községek közé tartozunk, ahol gyarapodik a lakosság. Az elmúlt években munkahelyeket teremtettünk, így a fiatalok is el tudnak helyezkedni. Évente 30-35 építési engedélyt adunk ki” – összegezte a polgármester.

Közös összefogás

Az iskola fennmaradásának egyik kulcsa az összefogás, ami jellemzi a csallóközkürti intézmény működését. A korábban veszélyeztetett iskola minden lakosnak fontos – vállalkozók is támogatják és azok a szülők sem feledkeznek meg az iskoláról, akiknek gyerekei már nem a helyi alapiskolába járnak.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?