8 évtized 8 napban

Kodály 80
Galánta/Zsigárd |

Az országos népmesemondó verseny országos elődöntőjével megkezdődött az a nyolcnapos rendezvénysorozat, amely Kodály Zoltán nagysága előtt tiszteleg és szorosan kapcsolódik a május 19-21-i XIX. Kodály Napok kórusversenyhez is.

A zsigárdi kultúrházban csütörtökön (május 11.) nyitották meg az Ipolyi Arnold Országos Népmesemondó Verseny országos elődöntőjét. A népmesemondó versenyen a környék 13 alapiskolájából érkező 67 résztvevőt Mézes Rudolf, a választmány titkára köszöntötte. Elmondta, hogy a kezdetektől, immár 13. alkalommal valósul meg a verseny Zsigárdon. Jónás Péter, a település polgármestere örömét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy Zsigárd ad otthont a versenynek és úgy vélte, a népmese a legérdekesebb formája a nyelv és a kultúra megőrzésének.

A népmesemondó verseny megnyitója egyúttal a 8 évtized 8 napban elnevezésű rendezvénysorozat megnyitója is volt. A május 18-ig tartó programokat a Csemadok Galántai Területi Választmánya abból az alkalomból szervezte, hogy Kodály Zoltánt 80 évvel ezelőtt, 1943 májusában avatták Galánta díszpolgárává.

„A világ legnagyobb magyarjainak egyike Kodály Zoltán, aki Galántát a hét legszebb esztendő városának nevezte, ezért kötelességünk ilyen rendezvényeket szervezni. Elmondhatjuk, hogy szinte minden év Kodály-év, hiszen tavaly volt a zeneszerző születésének 140., halálának 55. évfordulója, idén pedig hármas évforduló van: 80 évvel ezelőtt avatták Galánta díszpolgárává, 90 évvel ezelőtt írta meg a Galántai táncok című zenekari művet, novemberben pedig 100 éve lesz, hogy először elhangzott nyilvánosan a Psalmus Hungaricus című műve. A 80. évfordulót úgy szerettük volna megünnepelni, hogy emlékezzünk a teljes kodályi életműre, illetve arra a tudósra, pedagógusra, aki lehajolt a gyerekekhez és a népdalkincsünket kutatta. Utódai, többek közt Gágyor József, Mórocz Károly az ő hatására kezdték gyűjteni a népmeséket, mondókákat. A szintén felvidéki kötődésű Ipolyi Arnoldról elnevezett versenyen részt vesznek azoknak az utódai, akiktől Kodály Zoltán mátyusföldi és Zobor-vidéki gyűjtőútjai során népdalokat hallhatott. A rendezvénysorozatot a Felsőszeliben megrendezett Csillagoknak teremtője országos népdalverseny 15. évfolyama zárja”

– részletezte Mézes Rudolf. Közben május 13-án 16 órától Vízkeleten szervezi a Csemadok a két évente megrendezett Bíborpiros szép rózsa országos népzenei vetélkedő 13. területi seregszemléjét, Galántán pedig három kiállítás nyílik. Az első május 14-én 16 órakor a Városi Művelődési Központ előcsarnokában Örvendjen az egész világ címmel a kodályi életművet hozza közel a látogatókhoz. A második május 16-án 16 órakor a városháza előcsarnokában. A címe Kodály hangja a zenében Magyarország hangja, amely a hónap végéig látható. A harmadik, a Kodály Napok története a VMK első emeletén május 17-én 16 órától látogatható és a Szlovákiai Magyar Felnőtt Énekkarok Országos Versenyének elmúlt 19 évfolyamát foglalja össze.

„A 19 tablón a három évente megrendezett verseny plakátjai, fényképei, meghívói és más dokumentumai láthatóak, valamint a kórusversenyen szereplő énekesek, karvezetők, szervezők láthatják viszont magukat. A művelődési központban május 22-ig lehet megnézni a két kiállítást. Két csodálatos film, A mi Kodályunk trilógia első két részének bemutatója is része a nyolcnapos programsorozatnak. A pénteki (május 12.) előadásra minden jegy elkelt, a május 15-i második részre még vannak szabad helyek, a vetítés 9 órakor kezdődik a galántai moziban. Elsősorban a helyi és környékbeli iskolások vesznek részt a vetítéseken, de bárkit szívesen látunk”

– egészítette ki. A Mátyusföld legnagyobb ének-zenei eseménye, a XIX. Kodály Napok szintén a hármas évforduló jegyében zajlik május 19-21-én és a három kiállítás is része a versenynek. Az év során további két rendezvényt terveznek Kodály Zoltán tiszteletére Galántán, mégpedig októberben a Galántai táncok bemutatásának 90. évfordulója alkalmából, novemberben pedig a Kodály Zoltán Nemzetközi Hegedűversenyt a Psalmus Hungaricus évfordulójára.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?