Régió

55 éves a Csallóközi Múzeum

Dunaszerdahely | Ötvenöt éve nyitotta meg kapuit a Csallóközi Múzeum Dunaszerdahelyen. A jubileum alkalmából a múzeum történetét bemutató kiállítást nyitottak a galériában.
Kiss Bartalos Éva

2019. szeptember 12. 17:43

mamut

Dunaszerdahelyen elsőként a romos Fehér kastélyban alakították ki a múzeumot, amely a hetvenes években költözött be mai helyére, a Sárga kastélyba. Legutóbb 2016-ban újították fel az épületet és környékét, valamint a kastély melletti kiállítócsarnokot, ahol most a múzeum történetével is megismerkedhetnek a látogatók. A paneleken a kezdetektől egészen a közelmúltig felelevenítik az intézmény történetét, bemutatják a vezetőit, valamint azt, hogy milyen kiállításokat láthatott a közönség a múzeumban, mivel foglalkoztak annak munkatársai.

„A felújítás elsősorban a műemlék épület állagának megőrzéséről és a galéria modernizációjáról szólt. A múzeum információkat tárol a múltról, amelyeket szórakoztató módon adhatunk át a látogatóknak. Olyan múzeumokra van szükség, ahol az emberek jól érzik magukat, szórakoznak, tanulnak. A másik küldetése a kulturális információk tárolása úgy, hogy a szakértők számára is áttekinthető legyen” – nyilatkozta lapuknak Nagy Iván a Csallóközi Múzeum igazgatója.

Hétköznapokon kilenctől délig, valamint egytől ötig, szombaton tíztől délig, és egytől négyig várják a látogatókat a múzeumba. Az igazgató elmondta, hogy a múzeum is profitál Dunaszerdahely népszerűségéből. „Főként cseh turisták jönnek, de Magyarországról is egyre többen érkeznek hozzánk. Olyan is előfordult, hogy a DAC mérkőzésre érkező szurkolók nálunk is megálltak” – folytatta Nagy Iván. A sárga kastélyban berendezett kiállításon a Csallóköz történetét mutatják be a látogatóknak. Többezer éves leleteket  tárolnak az előcsarnokban található vitrinekben, mamutcsontokat is láthatnak a vendégek, de egyebek mellett neolit-, vas-, vagy honfoglaláskori leletek sem hiányoznak a tárlatból. Az emeleten szobáról szobára haladva ismerhetjük meg a régió jelentős családjait, a hagyományos mesterségeket, használati tárgyakat, bútorokat. A zenének is külön termet szenteltek, de csallóközi konyhát és tisztaszobát is láthat az, aki betér a sárga kastélyba. Megismerkedhet Vámbéry Ármin történetével, megtudhatja, honnan érkeztek a zsidók a Csallóközbe, honnan erednek a falvak elnevezései. Nagy Iván elmondta, hiányos a gyűjtemény, ugyanis több olyan tárgyat is találtak a feljegyzésekben, vagy fotókon, amelyeket ma hiába keresnek a múzeumban. „Több tárgynak elkészítjük a másolatát, mert fontosnak tartjuk, hogy ezeket is bemutassuk” – tette hozzá az igazgató. Példaként említett egy régészeti leletet, amelyet ugyan a Csallóközben találtak, de a körmöcbányai múzeumban tárolnak. „Egy avar veretes övről van szó, amely hozzátartozik a Csallóköz történetéhez, ezért fontos, hogy bemutassuk” – szögezte le Nagy Iván. Az igazgató a regionális történelem bemutatásának fontosságát is hangsúlyozta.

 

Támogassa az ujszo.com-ot

Nehéz időkben van a legnagyobb szükség gyors, megbízható tájékoztatásra. Jövőnkről, biztonságunkról, egészségünkről csak hiteles információk birtokában dönthetünk. Az ujszo.com ezért dolgozik. A gazdaság megroppanásával ugyanakkor hirdetési bevételeink csökkennek.

Ahhoz, hogy továbbra is fontos információkkal tudjuk segíteni olvasóink döntéseit, nélkülözhetetlen marad a szerkesztőség alapos, összehangolt munkájának fenntartása. Hisszük, hogy most van a legnagyobb szükség ránk.

Ezért kérjük olvasóinkat, ha lehetőségük van rá, támogassák az ujszo.com működését. Számítunk Önökre! Önök is számíthatnak ránk! Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra! Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Családok tízezreinek lehet komoly gondja a hiteltörlesztéssel

Családok tízezreinek lehet komoly gondja a hiteltörlesztéssel

patika

Szájmaszkokon kívül lázcsillapítókat és vitaminokat vásárolnának a legtöbben

Szombati piaci körkép Komáromból

Szombati piaci körkép Komáromból

fertot

Egyes felületeken három napig is életben marad a koronavírus

Juhos Ferenc

Juhos Ferenc: Nem kell pánikba esni, hiszen Isten kezében vagyunk

koronavírus Olaszország

Olaszországban csökkent a halottak száma

Legfrissebb galériák
Olvasta már?

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

Új Szó logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.