2,8 millió euróból újul meg a komáromi iskolaépület

Határőr utcai Alapiskola
Komárom |

A Határőr utcai Alapiskola 1893-as belvárosi épületére komplex felújítás vár. Nem ment könnyen a források megszerzése, s komoly feladat lesz a renoválás is, ám a centrum egyik impozáns épülete nyer majd új köntöst.

Valamivel több mint 2 millió 803 ezer eurót nyert el Komárom város a közlekedésügy minisztérium pályázatán a Határőr utcai szlovák tanítási nyelvű alapiskola rendbetételére. A munkálatok célja a műszaki állapot javítása mellett természetesen az energiahatékonyság növelése (40,5%-os csökkenést kívánnal elérni) lesz. 

A nyílászárók teljes cseréje mellett felújítják a homlokzatot. Leszigetelik majd a padlásteret, valamint a lapostetős részeket is. Ami a tetőt más szakaszait illeti, természetesen kicserélésre kerülnek a bádogos elemek, ill. a csatornák is. Új fűtésrendszere és belső világítása lesz az iskolaépületnek. Az egyik legkifinomultabb feladat a bejárati kőportál szakszerű restaurálása lesz. Végül pedig az udvarban lebontanak egy balesetveszélyes melléképületet, de ezt már a város forrásaiból végzik majd el.

Keszegh Béla (független) lapunknak elmondta, jelenleg a szerződéskötés folyamata zajlik. A város abban bízik, hogy a munkálatokat akár már a nyári szünetben is el tudják kezdeni. A polgármester kérdésünkre kifejtette: a legtöbb hasonló pályázati felhívás kapacitásbővítésre, vagy az energiahatékonyság növelésére irányul, s jellemzően az államszocializmus idejében létesült épületekre szól. A közlekedési tárca kiírása azonban most ilyen értelemben kivételes volt. Keszegh szerint a felújítás műemlékvédelmi megkötései miatt nem volt egyszerű feladat összeállítani a projektet, s maguk a munkálatok is majd kihívást jelentenek, ugyanis a 19. századi épületen sok speciális elem van. Hozzátette: később majd az épület előtti járdát is szeretnék rendbe tenni. Emellett nagyobb fejlesztési projektekhez való forrásokra pályáztak a J. A. Komenský és a Munka utcai Alapiskolák számára.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?