200 ezer eurót különített el Kassa az ukránok megsegítésére

A Kassa város költségvetéséhez tartozó tartalékalapból egy 200 ezer eurós csomagot hagytak jóvá az ukránok megsegítésére
Kassa |

A március 13-án és 14-én Kassán megrendezett Harkovi Napok névre keresztelt rendezvényen új lehetőségeket teremtettek a Szlovákia és Ukrajna közötti gazdasági együttműködésre. A szakértői fórum középpontja a kétoldalú együttműködés fejlesztése volt, beleértve a régiók közötti együttműködést, az ukrán lakosok szlovákiai integrációját, az infrastruktúra biztonságát, illetve a repülőgép- és űriparban való együttműködést.

Ahogy az a kassai magisztrátus tájékoztatásából kiderült, minden egyéb mellett egy együttműködési megállapodást is aláírtak a FED részvénytársaság és a kassai Műszaki Egyetem (TUKE) Gépészmérnöki Kara között, valamint egy memorandumot az Ukrán Állami Űrügynökség és a Szlovák Űrügynökség között. Az esemény rávilágított a nemzetközi együttműködés és szolidaritás fontosságára, és Kassa városa nem csak humanitárius segélyek nyújtásával, hanem integrációs kezdeményezésekkel is kifejezte támogatását az Ukrajnában zajló háború elől menekülők iránt. Kassán a háború kezdete után nemsokkal egy humanitárius kapcsolattartó központot is létrehoztak, amely már több ezer menekültnek nyújtott segítséget. „A rendezvényen részt vettek Szlovákia és Ukrajna állami hatóságainak képviselői, diplomaták, civil szervezetek, önkormányzatok, egyetemek, tudományos és kutatóintézetek képviselői, valamint a szlovákiai és a szomszédos országok üzleti szférájának képviselői. A Kassán tartott Harkovi Napok, ahol jelenleg mintegy 7000 ukrán, köztük mintegy 400 gyermek él, új együttműködési lehetőségeket nyitott meg, miközben erősítette a kölcsönös kapcsolatokat és támogatást Szlovákia és Ukrajna között egy olyan időszakban, amikor a nemzetközi szolidaritás kulcsfontosságú” – tájékoztatott a rendezvény kapcsán a kassai magisztrátus. 

ukránok

Kritikus infrastruktúrák

A fórum egyik résztvevője, Anna Kalistová, a Szlovák Tudományos Akadémia (SAV) Társadalom- és Pszichológiai Tudományok Központjának szakembere szerint a kétnapos rendezvény során számos határon átnyúló együttműködési téma került az asztalra. „A fórumon a szakértők négy panel keretében tárgyaltak a régiók közötti együttműködés lehetséges fejlődéséről, a nem kormányzati és humanitárius szervezetek szerepéről az ukrán lakosság integrációjának folyamatában, a kritikus infrastruktúráról, a gazdasági és energetikai átalakulásról a fenntarthatóság szempontjából, valamint a tapasztalatok és a know-how kölcsönös átadásáról a csúcstechnológiák – különösen a repülőgépipar – területén. A program részét képezte az ukrán állami űrügynökség és a szlovák űrhivatal közötti együttműködési megállapodás aláírása is” – közölte lapunkkal Kalistová, aki szerint az Ukrajna-Szlovákia Fórum: A kétoldalú együttműködés fejlesztésének perspektívái kiválasztott területeken című rendezvényét a SAV és a Harkivi Városi Tanács Nemzetközi Együttműködési Osztálya szervezte a Közép-európai Intézet civil társulás együttműködésében. 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?