1996-ban alakult újjá az 1950-ben alapított Szivárvány kórus

<p>Párkány. A Szivárvány énekkar egyidős a Csemadok párkányi alapszervezetével. A kórus 1950-ben alakult Tóth Kálmán vezetésével. A nyolcvanas években működése szünetelt. 1996-ban alakult újjá.</p>

GULYÁS ZSUZSANNA

A kórus történetében jelentős fordulatot jelentett, amikor 1964-ben Lengyelfalusy Miklós vette át a vezetését. A próbák rendszeressé váltak, a repertoár klasszikus és modern művekkel bővült. Népdalokat és – a kor követelményeinek megfelelve – mozgalmi dalokat is énekeltek. A kórusnak ekkor 30–35 tagja volt. Ebben a felállásban 1979-ben Érsekújvárban, az országos énekkari fesztiválon léptek utoljára színpadra. „Lengyelfalusy Miklós pedagógusként a karéneklés lelkes támogatója, a közösség motorja volt. Az alapiskola gyermekkórusát is ő vezette. Nemcsak a népdalokat szerettette meg velünk, hanem közösséggé is kovácsolt minket. Felnőttként a gyermekkórus jubileumi koncertjére készültünk, amikor felmerült az ötlet, hogy folytassuk az éneklést. Egykori karvezetőnket kértük fel, hogy álljon a csapat élére” – mesélte Mihályi Magdolna, a kórus jelenlegi vezetője. Lengyelfalusy Miklós eleget tett a felkérésnek, 1996-ban – hosszabb szünet után – újjáalakult a Csemadok Szivárvány kórusa. Az alapító tagok is lelkesen bekapcsolódtak a munkába. A kórus vezetését 1998-ban Janošovičné Csomor Erika vette át, aki 2010-ben Mihályi Magdolnának adta át a kórus irányítását.

„Repertoárunkban énekkari művek, népdalfeldolgozások és egyházi művek is szerepelnek. Hetente kétszer – hétfőn és csütörtökön – próbálunk. A kórustagok nagyon lelkesek, és már nem riadnak meg a komolyabb, három-négy szólamú kórusművektől sem” – nyilatkozta Mihályi Magdolna. A műveket hallás útján, kotta nélkül tanulják meg. Szeretik a gömöri, a Zobor-vidéki, a csallóközi és a Duna menti dalokat és feldolgozásokat is. „Minden évben egy felvidéki zeneszerző művével vagy népdalfeldolgozásával igyekszünk bővíteni repertoárunkat. Évente tíz-tizenöt fellépésünk van Párkányban és környékén” – mondta Mihályi Magdolna, aki 2014-ben átvehette a Csemadok Magyar Kultúra Ápolásáért díját. Ugyanekkor tevékenységéért a kórust is kitüntették.

A vegyes kórusnak jelenleg harmincegy tagja van. „A mai rohanó világban az együtténeklés öröme és a tartalmasan eltöltött kellemes órák tartják életben a csoportot. Babits Mihállyal hisszük és valljuk, hogy mindenik embernek a lelkében dal van, és a saját lelkét hallja minden dalban, és akinek szép a lelkében az ének, az hallja a mások énekét is szépnek” – állítják a kórustagok.

Legközelebb a lakszakállasi

VaLAKik tánccsoportot

mutatjuk be.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?