1931 óta a 2023/2024-es tél volt a legenyhébb

időjárás tavasz

A 2023/2024-es tél volt a legenyhébb 1931 óta – tájékoztatott honlapján a Szlovák Hidrometeorológiai Intézet (SHMÚ), amely szerint a Magas-Tátrában, és helyenként az Alacsony-Tátrában is rendkívül enyhe volt az elmúlt tél.

„Február 27-én regisztráltuk az abszolút legmagasabb nappali hőmérsékletet ezen a télen, mégpedig Dióskán (Orechová), 19,2 Celsius-fokot, az abszolút legalacsonyabbat, mínusz 24,1 Celsius-fokot pedig január 9-én Vöröskolostoron (Červený Kláštor). Az idei tél legalacsonyabb napi átlaghőmérséklete január 16-án volt, mínusz 18,4 Celsius-fokot mértünk a Lomnici-csúcson (Lomnický štít), a legmelegebb február 10-e volt Muzslán, 14,5 Celsius-fok” – közölte az SHMÚ.

A hidrometeorológiai intézet tájékoztatása szerint az elmúlt télen a fagyos napok száma sem volt megszokott. Az SHMÚ csak a Chopokon és a Lomnici-csúcson rögzített az ilyenkor normális értékeket. „Átlagosan 18,4 fagyos nap hiányzott az ilyen napok megszokott számához. A legkevesebb fagyos napot, 34-et Tótgurabon (Slovenský Grob) regisztrálták, a legtöbbet, 91-et a Lomnici-csúcson” – tájékoztatott az SHMÚ.

2023/2024 telén az 1991-től 2020-ig tartó időszakhoz képest a teljes nyugat-szlovákiai régióban, Besztercebánya (Banská Bystrica) megye területének nagy részén, és Kassa megye déli járásaiban is rendkívül alacsony volt a fagyos napok száma. Hasonlóan alakult a helyzet Zsolna megyében is. „Az Alacsony- és a Magas-Tátra legmagasabb pontjain a megszokotthoz hasonlóan alakult a fagyos napok száma. Szlovákiában átlagosan 16,3-mal kevesebb fagyos nap volt a megszokotthoz képest. Gyűgyön (Dudince) nem is regisztráltak fagyos napot, a legtöbb ilyen hideg nap, szám szerint 86 a Lomnici-csúcson volt" – közölték a meteorológusok, és  hozzátették, hogy csak a Chopokon és a Lomnici-csúcson regisztráltak sarkvidéki értékeket.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?