Online matek gyakorlatok – nem ördögtől való az ötlet

matek

A Selye János Egyetem Gazdaságtudományi és Informatikai Kar (SJE GIK) Matematika Tanszékének munkatársai egy projekt keretében egy egyedülálló online matematika feladatgyűjteményt készítettek el. Csiba Péter dékánt, a projekt vezetőjét és a rendszer egyik készítőjét kérdeztük.

Mi volt a céljuk ennek a matematikai feladatgyűjtemény elkészítésével?

Már a koronavírus-járvány által kikényszerített online oktatás előtt is égető szükség lett volna egy, a szlovákiai magyar alapiskolákra szabott matematika feladatgyűjteményre, hiszen nincs olyan központi - a folyton változó - tantervhez illeszkedő feladatgyűjtemény, amit az iskolák használni tudnának. A központi elektronikus anyagok még csak államnyelven érhetőek el. Ezért készítettünk el egy minden szlovákiai magyar alapiskola számára ingyenesen használható weben elérhető elektronikus feladatkezelő rendszert, ami a matek.ujs.sk címen érhető el.

Mit érdemes tudnunk erről az oldalról?

A rendszer az alapiskolák felső tagozata számára olyan matematikai feladatok gyűjteményét tartalmazza évfolyamokra lebontva, amelyek egyrészt személyre szabottak (azaz minden diák számára más-más adatokat tartalmazó feladatot generál adott feladattípuson belül, tehát parametrizált), másrészt a megoldásokat a rendszer automatikusan le is ellenőrzi, és erről visszajelzést is ad a diáknak és a tanárának egyaránt.

Miért jó ez a matematika tanároknak?

A diákok által megoldott feladatok eredményeit és megoldásait a tanára is látja, így jól nyomon követhető a diákok teljesítménye. Ezzel az online feladatgyűjteménnyel véleményünk szerint jelentős idő és energia takarítható meg a tanár részére, lévén a feladatok javítását, értékelését a rendszer végzi el.

Tehát akkor a házi feladatokat válthatná ki a rendszer?

Nem kizárólag. A házi feladatok ellenőrzése már az osztályterembe lépés előtt megtörténhet, amivel fontos idő takarítható meg. Valamint a tanár a megoldások alapján láthatja, hogy a diákoknak esetlegesen mely típusfeladatok okoznak nehézséget. Ezekre aztán nagyobb hangsúlyt fektethet a tanóra keretében. De ezeket a feladatokat akár a tanórák során is megoldhatják a diákok. Sőt, a diákok akár saját maguk, a saját tempójukban haladva is megoldhatják ezeket a feladatokat ha úgy érzik, hogy szükségük lenne még egy kis gyakorlásra az órán kívül.

Mely iskoláknak ajánlják a matek.ujs.sk oldalt?

A rendszer üzemeltetőjeként minden szlovákiai magyar nyelven oktatást végző alapiskola számára ingyenes belépést kínálunk. Erről levélben és e-mailben is értesítettük minden felső-tagozatos iskola igazgatóját. Számunkra a matematika tanárok és a diákok visszajelzései képet adnak arról, hogy mely tananyag és feladattípus jelent gondot jelenleg a közoktatásban és miképp reagálnak a diákok az online oktatási környezetre. Ennek segítségével alkalmazkodni tudunk az aktuális problémákhoz a matematika szakos tanárok képzésében.

Szükséges valamilyen külön jártasság az oldal kezeléséhez?

Nem igényel telepítést (szoftvert) és akár mobiltelefonról is használható. A Technika és Tudomány Hetén 2022. november 11-én, pénteken egy workshopot szervezünk a matematika tanárok számára az Selye János Egyetem Gazdaságtudományi és Informatikai Kara épületében, ahol be szeretnénk mutatni az oldal működését az érdeklődőknek. A rendezvény ingyenes, de kérjük, hogy a részvételi szándékukat jelezzék előre a https://tinyurl.com/matekworkshop kérdőíven.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!