PR CIKKEK

Mindannyian ugyanannyit érünk. Az államfő is

2018 egyik nagy politikai meglepetése volt, hogy Bugár Béla is ringbe szállt az államfői posztért. Az első mérések alapján nem is esélytelenül.
ÚJ SZÓ ONLINE

2018. november 8. 16:05

Köztársaságielnök-jelöltként gyakran beszél arról, hogy minden polgár elnöke szeretne lenni. Mit ért ez alatt?

Épp a jelenlegi köztársasági elnök mondta a minap, hogy csak a buta ember nem változtat a nézetén akkor, ha változnak a körülmények. Ez sok esetben igaz, vannak viszont olyan dolgok, amelyekkel kapcsolatban soha nem szabad megváltoztatnunk a nézetünket. Nekem az egyik ilyen alapvető gondolat a polgári elv. Meggyőződésem ugyanis, hogy csak akkor élhetünk egy jó országban, ha mindannyian megkapjuk a lehetőséget arra, hogy egyenlő jogokkal élhessünk és egyenlő bánásmódban részesüljünk. Magyarok, szlovákok és mindenki más. Ehhez persze egyenlő kötelességek is járnak. Szerintem egy jó ország nem épülhet más alapra, és egy jó köztársasági elnök sem nézhet másképp a lakosokra, mint egyenjogú polgárokra. Másrészt pedig a köztársasági elnöknek tudatosítania kell, hogy ő sem áll a többiek felett, mindannyian ugyanannyit kell, hogy érjünk polgárokként.

A polgári elv az oka annak is, hogy annak ellenére is indul a köztársasági elnöki posztért, hogy magyar?

Egy dolgot rögtön leszögeznék. Nem annak ellenére vállaltam ezt a jelölést, hogy magyar vagyok, hanem azzal együtt. Szerintem mostanra a szlovákiai társadalom elég éretté vált arra, hogy ne ez legyen a legfontosabb téma. Bárki, aki figyeli a politikát, ismerheti az évek óta tartó munkámat pártelnökként, parlamenti politikusként, vagy akár személyes találkozók révén is. Tudják, mik azok az értékek, amelyek számomra fontosak, és amelyek mellett mindig kiállok. A tapasztalataimnak megfelelően, felelősen szeretném képviselni a választókat a köztársasági elnöki tisztségben.

Mit tart a legfontosabb célkitűzésének a polgári elv kapcsán?

Olyan elnökre van szükségünk, aki érti és tudja, hogy Szlovákia egy sokszínű ország, amely akkor működhet jól, ha megtaláljuk a közös hangot az egyes csoportok között. Magyarok, szlovákok, romák, ruszinok és minden más csoport között. Pont ezért az elnöknek toleráns, nyitott, felelősségteljes politikusnak kell lennie, aki képviselni tudja ezeket az értékeket. Aki képes csökkenteni a megosztottságot, nem pedig növeli azt. Aki nem csak kritizál, hanem megoldásokat keres és kínál. Aki ennek érdekében a feszült helyzetekben közös tárgyaló asztalhoz ülteti a parlamenti politikai pártok képviselőit. Aki védi az ország érdekeit, határon innen és túl. Azt gondolom, hogy az eddigi munkám mutatja, hogy képes vagyok erre, és ezért is gondolom, hogy sikeresen tudnám képviselni a polgári elvet köztársasági elnökként is.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Külföldi kezelés: nem fizet mindent a biztosító

Az ország csaknem egész területén talaj menti fagyok lehetnek

Frissítve

Az SaS politikusának autóját húzták ki a Garamból, a kocsi belseje csupa vér volt

Agyonlőtték a Trainspotting színészét

Ijesztő baleset: autók repültek a D2-esen

Notre-Dame: Rövidzárlat okozhatta a tüzet

Legfrissebb galériák
Olvasta már?