Mindannyian ugyanannyit érünk. Az államfő is

bugar

2018 egyik nagy politikai meglepetése volt, hogy Bugár Béla is ringbe szállt az államfői posztért. Az első mérések alapján nem is esélytelenül.

Köztársaságielnök-jelöltként gyakran beszél arról, hogy minden polgár elnöke szeretne lenni. Mit ért ez alatt?

Épp a jelenlegi köztársasági elnök mondta a minap, hogy csak a buta ember nem változtat a nézetén akkor, ha változnak a körülmények. Ez sok esetben igaz, vannak viszont olyan dolgok, amelyekkel kapcsolatban soha nem szabad megváltoztatnunk a nézetünket. Nekem az egyik ilyen alapvető gondolat a polgári elv. Meggyőződésem ugyanis, hogy csak akkor élhetünk egy jó országban, ha mindannyian megkapjuk a lehetőséget arra, hogy egyenlő jogokkal élhessünk és egyenlő bánásmódban részesüljünk. Magyarok, szlovákok és mindenki más. Ehhez persze egyenlő kötelességek is járnak. Szerintem egy jó ország nem épülhet más alapra, és egy jó köztársasági elnök sem nézhet másképp a lakosokra, mint egyenjogú polgárokra. Másrészt pedig a köztársasági elnöknek tudatosítania kell, hogy ő sem áll a többiek felett, mindannyian ugyanannyit kell, hogy érjünk polgárokként.

A polgári elv az oka annak is, hogy annak ellenére is indul a köztársasági elnöki posztért, hogy magyar?

Egy dolgot rögtön leszögeznék. Nem annak ellenére vállaltam ezt a jelölést, hogy magyar vagyok, hanem azzal együtt. Szerintem mostanra a szlovákiai társadalom elég éretté vált arra, hogy ne ez legyen a legfontosabb téma. Bárki, aki figyeli a politikát, ismerheti az évek óta tartó munkámat pártelnökként, parlamenti politikusként, vagy akár személyes találkozók révén is. Tudják, mik azok az értékek, amelyek számomra fontosak, és amelyek mellett mindig kiállok. A tapasztalataimnak megfelelően, felelősen szeretném képviselni a választókat a köztársasági elnöki tisztségben.

Mit tart a legfontosabb célkitűzésének a polgári elv kapcsán?

Olyan elnökre van szükségünk, aki érti és tudja, hogy Szlovákia egy sokszínű ország, amely akkor működhet jól, ha megtaláljuk a közös hangot az egyes csoportok között. Magyarok, szlovákok, romák, ruszinok és minden más csoport között. Pont ezért az elnöknek toleráns, nyitott, felelősségteljes politikusnak kell lennie, aki képviselni tudja ezeket az értékeket. Aki képes csökkenteni a megosztottságot, nem pedig növeli azt. Aki nem csak kritizál, hanem megoldásokat keres és kínál. Aki ennek érdekében a feszült helyzetekben közös tárgyaló asztalhoz ülteti a parlamenti politikai pártok képviselőit. Aki védi az ország érdekeit, határon innen és túl. Azt gondolom, hogy az eddigi munkám mutatja, hogy képes vagyok erre, és ezért is gondolom, hogy sikeresen tudnám képviselni a polgári elvet köztársasági elnökként is.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?