PR CIKKEK

Kövessük együtt a végzősök „nyomait”

A jelenlegi munkaerőhiány megoldására nem csak a munkaügyi tárca fordít kiemelkedő figyelmet. A probléma szinte minden ágazatot és a csaknem minden egyes munkavállalót egyaránt érint, azt is lehet mondani, hogy a munkaerőpiac szinte ös - szes résztvevőjének szívügyévé vált.
ÚJ SZÓ ONLINE

2020. március 27. 10:45

trexima

Természetesen ez a jelenség a hanyatló demográfiai tendenciákkal is összefüggésbe hozható, a lakosság öregedése, az alacsony termékenység, illetve a munkaerőpiacra kikerülő friss végzősök alacsony száma szintén hozzájárul a munkaerőpiaci kereslet és kínálat közötti egyensúly felbomlásához. A probléma forrását mindemellett az oktatási rendszer nem megfelelő felépítése is jelenti, hiszen nem elég, hogy a végzős diákok száma nem fedi a munkaerőpiaci keresletet, de gondot jelent az is, hogy sokan olyan szakot végeztek, amelyre alacsony az igény a piacon. Joggal tevődik fel a kérdés, mit csinálnak az iskolákból kikerülő végzősök, el tudnak-e sikeresen helyezkedni a munkaerőpiacon és ha igen, milyen szakmákban teszik ezt. A középiskolai és a diplomás végzősök elhelyezkedésével kapcsolatos releváns és aktuális információk utáni igény társadalmi szintre nőtte ki magát.

A Szlovák Köztársaság Munka, Szociális és Családügyi Minisztériuma koordinálása alatt a TREXIMA statisztikai és innovációs intézmény szakembereinek többéves kutatómunkája eredményeképp sikerült kidolgozni és bevezetni egy teljesen újszerű és egyedülálló rendszert „Stopa absolventa“ néven, amely a közép- és főiskolás végzősök pályáját hivatott nyomon követni. A rendszerhez tartozik egy internetes portál, a www.uplatnenie.sk is, ahol bárki megnézheti a végzősök munkaerőpiaci helyzetét. Az interaktív keresőfelület lehetővé teszi a tanulmányi szint (közép- vagy főiskola), konkrét iskola, régió és a tanulmányi szak kiválasztását. Ezen kritériumok kiválasztása után egy kattintással megjeleníthetőek az eredmények és nyomon követhető a végzősök karrierpályája.

A végzősök számán kívül a weboldal számos, munkaerőpiaci státuszukkal kapcsolatos kérdésre választ ad: a végzősök hány százaléka van munkaviszonyban, mekkora hányaduk magánvállalkozó, hány százalékuk van szülési szabadságon, hányan folytatták közülük tanulmányaikat, illetve hány százalékuk van a munkaügyi hivatalban munkanélküliként nyilvántartva. A weboldalon továbbá megtekinthető a munkaviszonyban lévő végzősök regionális megoszlása, átlag- és medián bére, illetve a kitanult szaknak megfelelő szakmában dolgozók aránya. Mindezek mellet a weboldalon szerepel az a 3 ágazat, illetve 3 foglalkozás, melyekben a legtöbb végzős dolgozik, továbbá a végzősök munkanélküliségi rátája is nyomon követhető, ugyanakkor a weboldal tájékoztat arról is, mennyi időbe telt a végzősöknek munkát találni és átlagban hány munkáltatónál dolgoztak tanulmányaik befejezése óta.

A weboldal látogatói ös - szehasonlíthatják az egyes középiskolákat és felsőfokú intézményeket, illetve tanulmányi szakokat és figyelemmel kísérhetik azok rangsorolásait, pontosabban melyik iskolák és tanulmányi szakok végzőseinek van a legmagasabb medián bére és melyeknek van a legalacsonyabb munkanélküliségi rátája.

A weboldal az összes szlovákiai közép- és főiskolát, illetve az általuk nyújtott szakokat egyaránt tartalmazza. Ez az egyedülálló rendszer Szlovákiában elsőként teszi lehetővé a végzősök pályakövetését és jelenleg 2,5 milliárd adatot tartalmaz, így az egyik legátfogóbb, a végzősök munkaerőpiaci életpályáját nyomon követő rendszernek minősül nemcsak az Európai Unión belül, hanem az OECD-országokban is. Fontos hangsúlyozni, hogy az összes 2018- as szlovákiai közép- és felsőfokú végzőst tartalmazza, ami a többi pályakövetési rendszerrel összehasonlítva kiemelkedő teljesítménynek minősül. Ezek az adatok évente frissítésre kerülnek és a rendszer fokozatosan bővül az adott év friss végzőseinek adataival. A rendszer adatállománya különféle adminisztrációs nyilvántartásból származó egyéni adatok anonim módon történő összekapcsolásával jött létre. A rendszer sikerességét az adatok megfelelő harmonizálása képezi, melyhez feltétlenül szükséges a legfontosabb klasszifikációk, az ISCO-08 országos foglalkoztatási osztályozási rendszer és a tanulmányi szakok osztályozási rendszerének tökéletes ismerete és pontos alkalmazása.

Támogassa az ujszo.com-ot

Rengeteg hírrel bombáznak minket különböző portálok, s nem könnyű felismerni a valódi- és álhíreket. Ezért is fontos, hogy olyan weboldalakról tájékozódjunk, amelyek megbízható, korrekt információkat nyújtanak.

Az ujszo.com szerkesztőségében minden nap azért dolgozunk, hogy Önök kizárólag ellenőrzött, valós híreket kapjanak weboldalunkon. Ennek biztosítása meglehetősen költséges. Mi viszont szeretnénk, hogy minden kedves olvasónk hozzájuthasson az ellenőrzött információkhoz, ez azonban az Önök anyagi segítsége nélkül hosszú távon nem lehetséges.

Ezért kérjük olvasóinkat, hogy járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
karácsonyi pénz

Már elkezdték a 13. járadék kifizetését

Párkány: hétfőtől működik a tesztelőállomás

Párkány: hétfőtől működik a tesztelőállomás

Gál Tamás

Adventi kalendárium: A mértéktelenség az emberiség veszte lehet

bíró k

Előzetes letartóztatásba kerül Jozef Rehák és Daniel Čech

Ursula von der Leyen
Frissítve

Brexit – Johnson és von der Leyen a tárgyalások folytatásáról állapodott meg

Igor Matovič

Matovič karácsonyról – két lehetőségünk van: tömeges tesztelés vagy a teljes lezárás

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.