Újabb fejlesztések várhatóak Balonyban (KÉPEK)

Az új polgármester, JUDr. Tovaryš Krisztián újabb beruházásokat tervez (A suerző felvétele)
Balony |

A község korábbi polgármestere, aki 32 évig vezette a községet a tavaly október végi önkormányzati választáson egészségügyi okok miatt már nem indult. Helyét JUDr. Tovaryš Krisztián vette át, aki hasonló szellemben újabb lendülettel kezdte meg a munkát.

Az utóbbi években befejezett felújítások, sikeres projektek eredményei még az előző polgármesternek, Matus Frigyesnek köszönhetők ugyan, de gondozásuk, karbantartásuk és az újabb projektek elindítása és kivitelezése már az új faluvezetés feladata.

„Több mint húsz évig voltam rendőr, utoljára Bősön láttam el a parancsnoki pozíciót. Szeretném azt a munkát folytatni, amit Matus Frigyes elkezdett. Célom, hogy segítsek az embereknek. A korábbi ciklusban már képviselőként is hozzájárultam több projekt kivitelezéséhez, emellett a  helyi önkéntes tűzoltók parancsnoka vagyok, valamint a Pro Balony Polgár Társulás elnöke, ami a helyi értékek, hagyományaink megőrzését tűzte ki célul”

– mondta el JUDr. Tovaryš Krisztián, az új polgármester, aki már fél éve a község első embere. A népszámlálási adatokat tekintve a falu lakosságának létszáma csökkent, körülbelül harminc fővel vannak kevesebben, mint a kilencvenes évek végén. A 721 fős lélekszámú községben azonban több kulturális és sportszervezet is aktívan működik. Lakosainak kilencven százaléka magyar ajkú, de szívesen vásárolnak szlovák nemzetiségűek is ingatlanokat. Alapiskola nincs a  községben, a  falu szomszédságában, Csilizradványban összevont alapiskola található, viszont a helyi óvoda nagyon népszerű, a helyiek mellett szinte az összes környékbeli faluból látogatják a kisgyerekek. A községnek összesen 20 bérlakása van, egy 11 és egy 9 lakásos épületben, és folyamatosan nagy irántuk az érdeklődés. A polgármester előtt hever egy vaskos paksaméta, egy új utca tervei. Ezt a projektet még örökölte az új faluvezetés. 2019-ben kezdték meg a kivitelezést, majd lejártak az engedélyek, melyeket nemrég kértek ki újra. Jelenleg a villanytelep trafóállomásának kivitelezése és út engedélyeztetése folyik, utána nagy valószínűséggel indulhat a telkek értékesítése. Körülbelül húsz új családi ház építését tervezik.

Az új polgármester, Tovaryš Krisztián korábban rendőrparancsnok volt Bősön (A szerző felvétele)

A tűzoltószertár felújítása

Még a Covid alatt felújították a tűzoltószertár épületét, egy új szociális helyiséget alakítottak ki benne zuhanyzóval és mosdóval, kívül-belül befestették, valamint korszerűsítették a villanyvezetéket is. A  munkákból minden önkéntes tűzoltó kivette a  részét. 2015-ben új tűzoltóautót kaptak. A  jelenlegi szertár garázskapuja automatizált, korszerű a villanyhálózat, teljesen felszerelt a szociális helyiség és a konyha. A 15 alapiskolás kis tűzoltó jelenti a jövőt a több mint 120 éves szervezet számára.

A felújított tűzoltószertárban saját tűzoltóautóval  állnak a lakosok rendelkezésére (A szerző felvétele)

Felújítások és további pályázatok

„Kialakítottunk a nyugdíjasklub részére két, egymással szomszédos helyiséget, ahol rendszeresen találkozhatnak, rendezvényeket szervezhetnek. Már tartottunk itt könyvbemutatót is”

– mondta el az új polgármester. Az épületben levő helyiségekre még pályáznak a későbbiekben. Gyerekeknek és fiataloknak terveznek új foglalkoztató termeket, ahol például baba-mama foglalkozásokat is tarthatnak. 2019-ben fejeződött be a balonyi óvoda felújítása, amit a Bethlen Gábor Alap fedezett. Jelenleg 31 gyerekkel és két csoporttal működik.

„Itt is tapasztaljuk, hogy fogy a lakosságunk és egyre kevesebb gyerek születik, az idei az első olyan évünk, amikor a beiratkozásnál nem volt balonyi születésű gyerek. Lettek így is elegen, akik jelentkeztek az óvodába, de ők nem balonyiak”

– tette hozzá. A faluban kamerarendszer működik, mely több szögből is mutatja a közutakat, forgalmasabb csomópontokat. 

A  ravatalozó tetőszerkezetének teljes felújítása  tavaly fejeződött be (A szerző felvétele)

A templom rekonstrukciója

Az 1836-ban elkészült templom belmagassága ámulatba ejtő, és már a belépéskor feltűnnek az új ablakok, melyeket pár héttel ezelőtt cseréltek ki. Az állásokat ugyan szétszerelték, de még bőven lesz munka a belterekkel. Színesebb, látványosabb rózsaablakra nem gondolhattak, ugyanis ezzel a költségvetést jócskán meghaladták volna, mondta el a polgármester.

„Kicserélték a templom összes ablakát, amit a Bethlen Gábor Alapból finanszíroztak. A vakolatot 2-2,5 méteres sávban még tíz évvel ezelőtt szedték le az épületről, ezt most májusban pucolják újra. Az egyházközösség és a falu szervezett egy nótaestet, aminek a bevételét erre fordítjuk, persze a község is adott hozzá némi támogatást”

– tette hozzá a polgármester. A villanyvezetékeket is kicserélték, és a teljes beltéri festésen túl egy fűtőrendszer kialakítása is szóba jött. A templomkertben nemrégiben helyezték vissza a  Mátéfi Katalin által, 1838-ban állíttatott Jézus-szobrot, melyet Vörös László helyi származású mesterember újított fel a hitközség számára. A kálvária állomásainak felújításáról az egyházközség gondoskodik, eddig a stációk több mint felét sikerült kijavítaniuk

A templomban május elején az összes ablakot kicserélték (A szerző felvétele)

Foci és szórakozás

A térség egyik legnagyobb, 180 fő kényelmes befogadására alkalmas kultúrházával rendelkező Balonyban fontos a foci. A felnőtt csapat mellett egy U9-es és egy U11-es csapat is játszik a bajnokságban. Nemrég szereltettek fel a focipályára egy automata öntözőberendezést, felújítják az öltözők melegvízrendszerét, és építettek a  kultúrházhoz egy nagyobb fedett színpadot is, ami a szabadtéri rendezvények helyszíne. Több sport- és kulturális szervezet működik a faluban, például a Pro Balony, a Rákóczi Szövetség helyi szervezete, az önkéntes tűzoltók, a vadászszervezet, a nyugdíjasszervezet, valamint a veterán asztaliteniszezők egyesülete. Az önkormányzati választást követően a polgármester és a helyi szervezetek vezetői egyeztettek a  felmerülő költségekről és a költségvetési igényekről.

A kultúrház mögötti, a focipályára néző fedett terasz (A szerző felvétele)
Galéria
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?