Panoráma

Videókávézással erősítik a társas kapcsolatokat

A koronavírus-járvány kiváltotta korlátozó intézkedések az élet minden területén éreztetik hatásukat. Ez alól a nyomtatott sajtó sem kivétel, sőt, a megszorítások és a negatív hatások nagyon gyorsan elérték a médiapiacnak ezt a részét is.
Sánta Szilárd

2020. április 26. 15:30

Új Szó
- Képarchívum

A szerkesztőségek igyekeztek gyorsan és rugalmasan reagálni a hirtelen előállt, új helyzetre. Napilapunk a Kisebbségi és Regionális Nyelvű Napilapok Európai Egyesületének (MIDAS) a tagja, több mint két tucat lappal egyetemben. A szervezethez tartozó szerkesztőségek a szigorítások és korlátozó intézkedések bevezetésekor is tartották a kapcsolatot egymással, megosztották tapasztalataikat és f helyzetképet adtak a megváltozott állapothoz igazított újságírói munkáról. A hozzánk érkezett jelentésekből válogattunk.

A cikk megjelenésekor már 45. napja otthonról, home office-ból készül az Új Szó. A szerkesztőséget március 12-én lapzártakor hagyták el a kollégák, azt követően, hogy a frissen megválasztott  miniszterelnök arra kérte az országot, hogy fokozottan vigyázzunk egymásra, és bejelentette a szigorításokat, amelyek megtörték a mindennapok ritmusát, megbénították a gazdaságot és az állampolgárokat az értékek átértékelésére késztették. Az azóta eltelt másfél hónap példátlan a napilap bő hét évtizedes történetében. A szerkesztőség a digitális térbe költözött, a tervezés, a kapcsolattartás telefonon, mailben, chatcsoportokban szerveződik. A laptop és a telefon már korábban hozzánk nőtt, de a karantén-létben ezek nem pusztán eszközök, hanem hálózatokba kapcsolt kiterjesztéseink. A lapstruktúra és a tematika gyorsan alkalmazkodott a megváltozott élethez, rovatokat gondoltunk újra, hogy friss, tájékoztató cikkekkel teli és élvezetes legyen a napilap. A szokatlan körülmények ellenére azonban van, ami nem változott, maradtak biztos pontok: olvasóink figyelme, hűsége és visszajelzései még mindig hatalmas energiát képesek mozgosítani.

Március közepe óta ugyancsak otthonról készül Észak-Németországban a dán kisebbség napilapja, a Flensborg Avis. A napilap oldalszámát 16-ra csökkentették, de sokkal több cikket jelentetnek meg online, mivel hirtelen megugrott az online olvasók száma. Örömteli hír, hogy minden nap új előfizetők és támogatók érkeznek, azonban hatalmas érvágás, hogy a hirdetési piac gyakorlatilag összeomlott. Ugyanakkor bizakodásra ad okot, hogy a dán parlament 25 millió eurós támogatást szavazott meg a médiának, hogy átvészelje a nehéz időszakot.

Viszonylag zökkenőmentesen alkalmazkodtak az új környezethez a Český Těšín-ben megjelenő lengyel Głos munkatársai. Ennek egyik bizonyítéka a karantén első napjaiban az otthonról dolgozó újságírók szájmaszkos fényképe volt a címlapon. A nyomtatás és a terjesztés körüli kezdeti nehézségeken már túl vannak. A tartalmat is a karanténhoz igazították: rendezvények és események híján több véleménycikket közölnek. Nem aggódnak a jövőt illetően, mivel olvasóik többsége stabil előfizető.

A járvány kirobbanásakor válságstáb léterhozásávál reagált Finnország svéd nyelvű napilapja, a Hufvudstadsbladet. A válságstáb gyors döntéseket hozott arról, hogyan kezeljék a válságot. Az ötven újságíróból álló szerkesztőség otthonról kezdett dolgozni. Időnként felbukkantak kisebb nehézségek, de az átállás simán ment, tájékoztatott Tommy Westerlund, a lap munkatársa, korábbi főszerkesztője, aki elárulta, hogy a közös videókávézásokat tartanak, hogy ezzel is erősítsék a kapcsolattartást távmunka közben.

A katalán Regió7 szerkesztősége Manresában, Katalónia szívében van, amely a járvány által veszedelmesen sújtott terület. Éppen ezért a szerkesztőség munkáját nagyban befolyásolja a szigorú kijárási tilalom. Március 9-én már látni lehetett, hogy a helyzet sokkal rosszabb, mint amire Spanyolországban fölkészítették a lakosságot. Az újságírók fokozatosan hagyták el az irodát, március 13. és 16. között a szerkesztőség fele átállt távmunkára. Két nappal később az 55 fős csapatból már csak hatan jártak be dolgozni, majd ez a szám négyre apadt. Az újság minden nap megjelent, de a koordináció fárasztó, és sok energiát felemészt.

Régió7

A kisebbségi lapok – a nagy, vezető lapokhoz hasonlóan – a sokféle akadály ellenére Európa-szerte igyekeznek továbbra is naprakész, érdekes tartalmat előállítani és hasznos információkkal ellátni az olvasóikat, hiszen a pontos, hiteles tájékoztatás szerepe válsághelyzetben felértékelődik. A társlapok kollégái komorabb leveleiket is optimistán zárták, bíznak a válság leküzdésében és az olvasók támogatásában.

Támogassa az ujszo.com-ot

Rengeteg hírrel bombáznak minket különböző portálok, s nem könnyű felismerni a valódi- és álhíreket. Ezért is fontos, hogy olyan weboldalakról tájékozódjunk, amelyek megbízható, korrekt információkat nyújtanak.

Az ujszo.com szerkesztőségében minden nap azért dolgozunk, hogy Önök kizárólag ellenőrzött, valós híreket kapjanak weboldalunkon. Ennek biztosítása meglehetősen költséges. Mi viszont szeretnénk, hogy minden kedves olvasónk hozzájuthasson az ellenőrzött információkhoz, ez azonban az Önök anyagi segítsége nélkül hosszú távon nem lehetséges.

Ezért kérjük olvasóinkat, hogy járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
teszt

Lépésről lépésre: így zajlik majd az országos tesztelés

Komárom

A teszteléssel kapcsolatos kérdések tucatjaira nem tudják a választ az önkormányzatok

Komárom

Sürgősen 0-ás Rh-negatív vérre van szüksége a komáromi kórháznak

precíziós gazdálkodás

A precíziós gazdálkodás előnyei

dac

A DAC ingyen teszteli bérleteseit, lehetnek nézők a Slovan elleni rangadón!

koronavírus

Innen származnak a kedden regisztrált fertőzöttek

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.