Panoráma

Telefonból számítógépet

A Samsung az S8–cal és az S8+–szal megcsinálta azt, amit a Nokiának a Lumia 950–nel és a 950XL–lel nem sikerült. Számítógépet varázsolt a mobiltelefonból.
Mészáros György

2017. június 23. 21:12

Na jó, bevallom a számítógép kifejezéssel kicsit sarkítottam a dolgon. Fontos leszögezni, hogy az S8 androidos rendszere nem válik egyik pillanatról a másikra egy Windows rendszerré, „csupán” annyi történik, hogy a DeX dokkolóhoz és egy Samsung képernyőhöz csatlakoztatva komfortosabb, Windows-szerű érzést kapunk.

A dokkoló

Az egész rendszer alfája és omegája a Samsung Dex Station nevű dokkoló, amihez csatlakoztatni kell a mobilt, a képernyőt, az egeret és a billentyűzetet. A mobilt egy USB Type-C porton keresztül csatlakoztatjuk, az egeret és a billentyűzetet sima USB porttal kapcsoljuk a dokkhoz, a képernyőt pedig HDMI- csatlakozóval. Ezen kívül még van rajta egy Ethernet bemenet is, ha esetleg a telefonon nem működne a wifi. Az áramellátást a mobil töltője biztosítja a dokkoló számára.

A dönthető rész mögött hűtőrácsokat találunk, ami a használat közben hűti a telefonunkat és magát a dokkolót is. A dokkoló használat közben tölti a telefonunkat, így nem kell attól félnünk, hogy a mobilunk pár óra használat után lemerül.

Az élmény

A dokkoló kétféle üzemmódban működik: az asztali felületes, mikor csak az adott képernyőn látjuk a tartalmakat. A másik pedig a tükrözés, amelynél egyszerre látjuk a tartalmakat a képernyőn és a mobilon egyaránt.

Mint már említettem a dokkoló segítségével Windows-szerű élményt kapunk. Automatikusan képernyőnk jobb oldalára kerülnek az egyes applikációk ikonjai, mint pl.: a galéria, az e-mailek, a beállítások, az internet. A többi app a kvázi Start menünek megfelelő, a képernyő bal alsó sarkában található Alkalmazás választó ikon alatt van. A képernyő jobb alsó sarkában pedig megtaláljuk a Gyors funkciókat, amelyek megjelenése teljesen olyan, mint a mobilon. A nagy képernyő leginkább a böngészést és az e-mailekre vagy az SMS-re való válaszolást teszi kényelmesebbé.

A böngészőnek először a mobilra optimalizált mérete ugrik be, hisz a böngészők annak ellenére, hogy mi asztali felületen használjuk a rendszert, mobilfelületként értelmezi azt. De ezt könnyen orvosolni tudjuk a böngésző beállításai között.

Ez is mutatja, hogy nem minden applikáció kezeli jól ezt a felületkavarást. Egyes játékok, ha csak nem teljesen reszponzívak, a nagy képernyő ellenére csak egy kis ablakban fognak futni, csakúgy, mint az Instagram.

Ha mobilunk éppen dokkol, akkor a hívások automatikusan kihangosításra kerülnek, így a beszélgetés közben is kényelmesen folytathatjuk tovább a böngészést vagy az e-mailek megválaszolását. Nyilván ez egy nyitott irodában nem a legkényelmesebb, erre megoldás lehet egy Bluetooth-füles csatlakoztatása.

Összegzés

Összegzés gyanánt elmondhatjuk, hogy ugyan még bőven vannak hibái a Samsung Dexnek, de az irány jó. Ha a Samsung tovább csiszolja ezt a projektet, és több applikáció is jól/jobban fogja kezelni ezt a duplafelületet, akkor egy igazán remek felhasználóélményben lehet részünk a jövőben.

Abba pedig bele sem merek gondolni, hogy mennyire megváltoztatná a hétköznapjainkat, ha az ilyen dokkolók teljesen felváltanák a PC-k és laptopok helyét. Teljes mértékben a mobilunk foglyai lennénk…

Önnek ajánljuk

Kilenc évet kapott Juraj Hossú, Henry Acorda gyilkosa

Kellemetlen: Danko zászlórúdja valójában nem is magasabb, mint a magyarországi

Továbbra is elégedetlenek a pedagógusok a fizetésük miatt

Már 334 forint felett jár az euró

Agócs Attila: A Kuciak-gyilkosság után ki kellett volna lépnünk a koalícióból

Nemesócsán ismét polgármestert választanak szombaton

Legfrissebb galériák
Olvasta már?