Panoráma

Teknősök miatt bénult le a Kennedy reptér

New York | Fészekrakó teknősök késleltetik a járatindulásokat a New York-i John F. Kennedy Nemzetközi Repülőtéren.
MTI

2016. július 18. 16:18

Idén csaknem 400 gyémántteknős bukkant fel a repülőtér területén, legtöbbször a kifutókat szegélyező homokos részen, hogy ott fészket rakjon.

A repülőteret üzemeltető New York-i és New Jersey-i Kikötői Hatóság szerint a teknősök egy része általában feljut a kifutópályákra és a taxisávokra, ezért a járatoknak várakozniuk kell, amíg a munkások összeszedik az apró besurranókat.

"A repülőgépekre nézve bármi veszélyesnek bizonyulhat, még a teknősök is" - mondta Laura Francoeur, a hatóság illetékes munkatársa.

A repülőtér dolgozóinak nincs információjuk arról, hogy egy gép valaha is elütött volna egy teknőst, ugyanakkor azt elismerik, hogy rendszeresen fordulnak elő késések a kifutókra tévedő teknősök miatt. A begyűjtött hüllőket lemérik, megjelölik és biztonságos területre szállítják.

Az állatok a repülőtér szomszédságában lévő Jamaica-öböl sós mocsaraiban élnek. A párzást követő egyhónapos fészekrakási időben azonban, amely július közepén tetőzik, előszeretettel keresik fel a reptér melletti homokos területet, hogy lerakják a tojásaikat.

Két évvel ezelőtt a kikötői hatóság műanyagsorompókat helyezett ki a homokos terület peremére, hogy visszatartsa a kifutók felé igyekvő teknősöket. A leginkább kalandvágyó apróságokat azonban nem lehetett megfékezni.

A kifutópályákon zajló építési munkálatok miatt tavaly valamivel kevesebb, 163 teknős jutott be a repülőtér területére.

Önnek ajánljuk
Legfrissebb galériák
Olvasta már?