Panoráma

Sziklakertes villa a panelház tetején

Peking | Egy 26 emeletes pekingi toronyház tetőszerkezetére húzott fel egy kétszintes villát fákkal, bokrokkal és sziklakerttel egy helybeli tanár.
ÚJ SZÓ ONLINE

2013. augusztus 13. 19:22

A Zhang professzornak nevezett milliomos vállalkozó először megvette a ház tetőterét, majd azt lebontva építette fel a hatalmas, 1000 négyzetméteres összterületű villáját a tetőn. 
 
[[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"119010","attributes":{"alt":"","author":"","class":"media-image","height":"299","title":"","typeof":"foaf:Image","width":"480"}}]]
 
A lakók először azt gondolták, hogy ideiglenes látványosság készül a házukon, és csak később eszméltek rá, hogy valójában mi épül a fejük fölé. A hatóságok megvizsgálták az épületet, és mivel az építkezés illegális, Zhangot a villa lebontására kötelezték. 
 
[[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"119011","attributes":{"alt":"","author":"","class":"media-image","height":"284","title":"","typeof":"foaf:Image","width":"480"}}]]
 
Éveken át szenvedtünk a zajoktól, a beázásoktól és a repedésektől a villa hatalmas súlya miatt – nyilatkozta az egyik lakó a Beijing Morning Postnak. Kérdéses, a hatóságok hogyan hunyhattak hat éven keresztül a törvénysértés fölött – hiszen a villa engedély nélkül épült. A hírt a hivatalos kínai média – közte az angol nyelven kiadott China Daily – közölte le, így spekulációk szerint egy „kirakatesetről” lehet szó, melynek célja azt demonstrálni, hogy Kína harcol a korrupció ellen. Az ázsiai országban elemzések szerint óriási mértékű a korrupció, s jelentős problémákat okoz a helyi kommunista kiskirályok és vállalkozó elitek összefonódása.
Mielőtt azt mondanánk, ez Kína, nem árt felidézni, hogy Szlovákiában is több tucat olyan építmény van, melyet engedély nélkül építettek fel – és még mindig állnak. Legfeljebb pár ezer eurós bírságot kellett megfizetniük tulajdonosaiknak. Ennek állítólag vége lesz: ősszel kerülhet a kormány elé az a tervezet, melynek értelmében nálunk is kötelező lesz lebontani az illegálisan felépített építményeket. (ú)
 
[[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"119009","attributes":{"alt":"","author":"","class":"media-image","height":"270","title":"","typeof":"foaf:Image","width":"480"}}]]

Szlovákiai példa is akad bőven. C. Talapka vállalkozó állítólag feketén emelt villája a szenci járásbeli Réte közelében, közvetlenül a Pozsony–Párkány vasútvonal mentén. (Képarchívum)

 
Önnek ajánljuk

Helsinkiben díjazták az alakítását

Meggyilkoltak egy 38 éves nőt Rimaszombatban, a feltételezett elkövető is meghalt

Tragikus baleset: egy 18 éves lány vesztette életét

DAC: nem elég dominálni, gól is kell

Merénylet történt egy kabuli esküvőn, nagyon sokan meghaltak

Képernyőn a DAC

Legfrissebb galériák
Olvasta már?