Panoráma

Régebb óta lakottak a földközi-tengeri szigetek, mint eddig feltételezték

Athén/Washington | Sokkal régebben benépesítették a Földközi-tenger szigeteit az ember elődei, mint azt korábban feltételezték. Valószínűleg a neandervölgyi ember vagy a még korábbi Homo erectus eljutott már Krétára, Ciprusra és más szigetekre - írja Alan Simmons amerikai kutató a Science című szaklapban.
MTI

2012. november 16. 18:35


    A neandervölgyi ember háromszázezer éve fejlődött ki a Homo erectusból, majd mintegy harmincezer éve kihalt. A legtöbb szakértő eddig abból a feltételezésből indult ki, hogy a modern ember csak mintegy kilencezer éve lett képes a nyílt tengeren való utazásra és ekkor hódította meg a Földközi-tenger szigeteit.
    Húsz éve a szigetek korábbi meghódításának elmélete még nem állta volna meg a helyét, az utóbbi időben a szigeteken talált leletek azonban változtattak ezen - mondta el a kutató.
    A Krétán talált kvarcszakócák és más eszközök mintegy 170 ezer évesek. Több Ión-tengeri szigeten pedig 110 ezer évvel ezelőtti benépesítettség nyomaira bukkantak, az itt élő emberek feltehetőleg neandervölgyiek vagy Homo erectusok voltak.
    Cipruson talált leletek arra utalnak, hogy a sziget legalább háromezer évvel régebben lakott, mint azt korábban hitték, vagyis 12 ezer éve. Az itt végzett kutatások szerint a sziget lakói már korán növénytermesztéssel és állattenyésztéssel foglalkoztak. Ilyesmiről eddig csak a szárazföldről voltak bizonyítékai a tudománynak.

Önnek ajánljuk

Čaputová utcahosszal vezet

Nem borult a papírforma: a szlovákok 2:0-ra legyőzték a magyarokat

Rácz Noémi két évtizednyi alkotása a Löffler Múzeumban

Egy tengeralattjáró tragédiája. Egy könyv és egy film a 2000-es katasztrófáról

A Híd Čaputovát támogatja, a civilek még tárgyalnak

Egyre színesebb a pozsonyi maraton

Legfrissebb galériák
Olvasta már?