Panoráma

Ravasz csellel lop ételt egy afrikai madár

Washington | Ravasz csellel lop ételt az afrikai paradicsomdrongó: több különböző állatfaj vészjelző kiáltását utánozza, mely ragadozó közeledtét jelzi, majd amikor a kiszemelt áldozat elmenekül, elcseni az ételét - írták amerikai kutatók.
MTI

2014. május 18. 18:30

A Science című tudományos lapban megjelent tanulmány szerzőit meglepte, hogy a madár ismételten be tudta csapni az állatokat. A Dél-Afrikában elterülő Kalahári-sivatag Kuruman folyójánál 847 órán keresztül figyeltek meg 64 drongót. Ez idő alatt a drongók 688 alkalommal kísérelték meg a szomszédjaik ételének ellopását, legtöbbször sikerrel.
 
Rendszerint ez a madár is "becsületes úton" szerzi meg táplálékát, repülés közben rovarokat kap el a csőrével. Vannak azonban olyan időszakok, amikor kevés a rovar a légben, például a fagyos reggeleken. Ilyenkor vetik be a vészkiáltós trükköt.
 
Először saját hangjukon jelzik a veszélyt. Ha az áldozat ezt nem veszi komolyan, akkor a madár úgy változtatott a hangján, hogy egy másik faj figyelmeztető jelzését utánozza - magyarázta Tom Flower, a tanulmány szerzője, a Fokvárosi Egyetem biológusa. A mangusztától a sakálig 51 emlős és madár vészjelzését voltak képesek imitálni a drongók a tanulmány szerint.
 
Az állatok általában felismerik más fajok vészkiáltását. A villás farkú, kampós csőrű, fémes fényű, fekete tollú, piros szemű, 70-125 gramm súlyú kismadár kivételes adottságai azonban lehetővé teszik, hogy meghaladja azokat a hangképzési korlátokat, amelyek a természetben általában korlátozzák az efféle trükkök bevetését.
 
Mivel rengeteg vészkiáltást tud utánozni, a többi állat nem képes megjegyezni, hogy melyik pontosan a drongóé - magyarázták a biológusok. A kutatók szerint a drongók a menekülésre késztetett állatok otthagyott élelmének akár a negyedét is ellopják.
Önnek ajánljuk

Kassai rendőrök: ne hagyják a gyereket az autóban

Indul a Tablók Viadala 2019! Szavazz!

Frissítve

Kiska hivatalosan is bemutatta a pártját

Keresik a Duna-alagút átépítőjét

Az új BMW X7-tel a rengetegben

Ezért nem szabad a tévé előtt aludni

Legfrissebb galériák
Olvasta már?