Panoráma

Önvezető autók tesztelése Szlovákiában

Pozsony | Bár fikciónak tűnik, a szlovák és a cseh kormány képviselői reálisan azon dolgoznak, hogy a Pozsonyt Brünnel összekötő D2-es autópályán már akár jövőre nagyban beinduljon az autonóm, sofőr nélküli gépkocsik tesztelése. Ezért nem kell majd meglepődni, ha a sztrádán kielőznek egy autót, amelyben csak a hátsó ülésen fog ülni valaki. Fikció?
Demecs Péter

2017. április 3. 21:09

Az Amerikai Egyesült Államokban nemegy társaság teszteli az önvezető autókat; a Tesla vagy a Google sofőr nélküli autóit már reális forgalomban is próbálják kisebb-nagyobb sikerrel. Ahhoz, hogy a sofőr nélküli autók megbízhatóak legyenek, még hosszú utat kell megtenni. A tervezőknek például meg kell oldani, hogy az autó minden esetben a benne utazók életét védje. Az amerikai tesztelések során ugyanis kiderült, hogy az automatikus vezetést irányító rendszerek bizonyos esetekben úgy értékelhetik ki a kockázatos helyzetet az utakon, hogy kisebb kár keletkezik, ha feláldozzák az autóban utazókat, ezért inkább lehajtanak az útról és szándékosan karamboloznak.

20 másodperc

Következő problémát jelent az ilyen vezetés törvényi szabályozása. Kit terheljen a felelősség egy sofőr nélküli autó okozta balesetért? A gyártót vagy az autó tulajdonosát, aki az ütközéskor nem is ült a volán mögött, hanem a hátsó ülésen olvasott? Ezek mind olyan problémák, amelyekre jelenleg a jogalkotók sem tudnak választ adni. A legmodernebb gépkocsik már jelenleg is képesek önállóan vezetni; kamerák, radarok és szenzorok segítségével magasabb sebességnél sem térnek ki a sávból és nem engedik, hogy az autó az előttünk haladó gépkocsinak ütközzön. A rendszer viszont épp a hiányzó jogszabályok miatt nem egész 20 másodperc után kikapcsol. A sofőr nélküli vezetésre tehát manapság van lehetőség, ám legtöbb 20 másodpercre.

Szükséges kiadások

Az első fázisban egymással kommunikáló gépkocsikat fognak tesztelni. Olyan autókat, amelyek az intelligens rendszereknek köszönhetően képesek figyelmeztetni a többi gépkocsit egy balesetre, dugóra stb. Idővel aztán megjelennének a sofőr nélküli autók, amelyeket reális forgalomban tesztelnének, ezeket a járgányokat viszont először csak tesztpályákra engednék ki. A pályát Csehországban nyitnák meg, s nem kizárt, Brünnben a városi forgalomban is kipróbálják majd az intelligens autókat.

Ahhoz, hogy az autópályát legkorszerűbb gépkocsik tesztelésére használják reális forgalomban, az útszakaszt a legmodernebb technológiákkal kell felszerelni. A sztrádára számos szenzort, kamerát, mobilszolgáltatók modern technológiáit, speciális közlekedési táblákat kell szerelni. Rövid időn belül felmérik, milyen kiadásokra lesz szükség. Tervek szerint a projekt jelentős részét Brüsszel fogja kifizetni, ám az autógyártók és a távközlési vállalatok is hozzájárulnak a finanszírozáshoz, a jövőben ugyanis ők is profitálnak majd az új technológiákból.

A sofőr nélküli autók teszteléséről a beruházásokért felelős miniszterelnök-helyettes, Peter Pellegrini és a cseh közlekedési miniszter, Dan Ťok kötött egyezséget. Pellegrini szerint az autógyártás egy mérföldkőhöz érkezett. Autókat már tudunk gyártani, eljött az idő, hogy olyan járgányok kerüljenek az utakra, amelyekben a sofőr már fölösleges elemnek fog számítani. „Az autógyárak terméke a jövőben már nemcsak maga az autó lesz, hanem a mobilitás is” – mondta Pellegrini.

Ťok hangsúlyozta, hogy Csehországban és Szlovákiában együttesen éves szinten több autót gyártanak, mint Franciaországban, s a gépkocsigyártásban a világ élvonalába tartozó országoknak az innovatív megoldások, új technológiák fejlesztésénél is élmezőnyben kell lenniük.

Elkerülhetetlen fejlődés

Maroš Šefčovič, az Európai Bizottság energiaunióért felelős alelnöke szerint az Európai Uniónak törekednie kell a legkorszerűbb gépkocsik gyártására. „Azt kell tudatosítani, hogy amit jelenleg gyártunk, nem biztos, hogy öt vagy tíz év múlva is megfelel az igényeinknek. Új lehetőségeket, piacot kell keresni. Néhány hónappal ezelőtt hallottam egy kifejezést, hogy az európai autóipar átélte azt a pillanatot, amit Teslának nevezhetnénk. Ez annyit jelent, hogy az autógyártók tudatosították, mik a trendek, mik a fiatalok elvárásai. Tiszta autókat akarnak, elektromos vagy hidrogénmeghajtással” – állítja Šefčovič.

Emlékeztetett, egyre több világváros akarja kitiltani a légkört leginkább szennyező gépkocsikat. Az önkormányzatok ezen ambíciói szerinte azért tettek szert ilyen visszhangra, mert egyre több ember tartja fontosnak a tiszta légkört. „Idén télen először fordult elő, hogy sok európai városban szennyezettebb volt a légkör, mint Kína vagy India legnépesebb városaiban” – mondta Šefčovič, aki szerint évente Európában körülbelül 400 000 ember hal meg a szennyezett légkör okozta megbetegedésekben.

Egyre fontosabb szoftver

A jövőben az uniós biztos szerint az autó árának meghatározásánál már lényegtelen lesz a hardver. „Ma az autó árának 90 százalékát képezi a hardver. Ez az, amit Szlovákiában tudunk gyártani, amit össze tudunk szerelni és az autóba tudunk helyezni. A következő néhány évben viszont a gépkocsi árának 50 százalékát a szoftver fogja alkotni. Ez a szoftver lesz rákapcsolva az egész modern közlekedési rendszerre, amely ebben az időszakban fejlődik” – állítja Šefčovič. Az Európai Uniónak szerinte kulcsfontosságú szerepet kell betöltenie az autonóm gépkocsik tesztelésénél és fejlesztésénél. „A Pozsony és Brünn közti autópályát ilyen technológiák fejlesztésére fogják használni. Ezért kell mielőbb módosítani a közúti közlekedésről szóló törvényt, a vonatkozó előírásokat, erősíteni kell ennek az útszakasznak az internettel való lefedettségét, a közlekedés-rendészetet is fel kell készíteni erre a változásra” – pontosított az uniós biztos.

A Pozsony–Brünn útvonal csupán a kezdet, Szlovákia a következő években hasonló útvonalak kialakításán akar megegyezni Ausztriával és Magyarországgal.

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
tesztelés

Kérdések és válaszok a rövidített karanténról

drr

10 tipp, amivel fiatalon tarthatja bőrét!

Ján Mikas

ÚVZ: Elég lesz az otthoni önteszt is a pozitivitás igazolására, de van egy kis bökkenő...

kimit

KVÍZ: Emlékszel még kedvenc retró műsoraidra?

Vágsellye

Terepszemle az integrált egészségügyi központban

Györfi

Elment Gyuri bácsi

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.