Munkaidején kívül hívogatja a főnöke?

hívás

Sokan nem tudják, hogy a munkaidőn kívül is fel kell-e venniük a telefont a főnöknek. Mit mondanak a szabályok?

Ausztráliában azt tervezik, hogy a munkavállalóknak jogot adnak arra, hogy munkaidőn kívül figyelmen kívül hagyhassák a főnökeik hívásait. „Egyszerűen azt mondjuk, hogy aki nem kap fizetést a nap 24 órájában, az ne legyen büntetve, ha nem elérhető a nap 24 órájában” - mondta Anthony Albanese ausztrál miniszterelnök újságíróknak. A munkáltatók pénzbírságra számíthatnak, ha megszegik a tilalmat. Egyes politikusok és számos munkáltató arra figyelmeztetett, hogy a kapcsolattartás megszakításának joga túlzó, és aláássa a rugalmas munkavégzésre való áttérést, valamint befolyásolja a versenyképességet. Pedig nem ez az első ország, amely a lépés mellett dönt. Hasonló szabályok már léteznek Franciaországban, Spanyolországban, Belgiumban és Portugáliában.

Az Európai Parlament ugyanis már felszólította a Bizottságot, hogy 2021-ben fogadjon el egy olyan jogszabályt, amely lehetővé teszi a munkavállalók számára, hogy munkaidőn kívül ne kelljen a munkával foglalkozniuk, tekintve, hogy a világon több mint 300 millió ember szenved depresszióban és a munkával kapcsolatos mentális zavarokban.

Szlovákiában a távmunkával kapcsolatban a Munka Törvénykönyve már 2021-től előírja, hogy tilos szankcionálni a munkavállalót, ha a pihenőideje, szabadsága stb. alatt nem hajlandó munkát végezni vagy utasításnak eleget tenni. „A Munka Törvénykönyve 52. szakasza kimondja, hogy az otthoni vagy távmunkát végző munkavállalónak joga van ahhoz, hogy a pihenőideje alatt ne használja az otthoni vagy távmunka végzésére használt munkaeszközöket. A munkáltató nem kezelheti kötelezettség elmulasztásaként, ha a munkavállaló megtagadja a munkavégzést vagy az utasítás teljesítését” - ismertette a munkaügyi minisztérium a jelenlegi jogi helyzetet. „A munkáltató mulasztása a Munka Törvénykönyvének megsértése, amely ellen a munkaügyi felügyelőség eljárhat” - tette hozzá a tárca.
Szlovákiában azonban jelenleg nincs olyan jogszabály, amely szabályozná magát a munkaidőn túli kapcsolatfelvételt a munkáltató részéről.

A jelenlegi jogszabályok szerint, hacsak a felek másként nem állapodnak meg, a munkavállaló dönthet arról, hogy munkaidőn kívül telefonon kommunikál-e a munkáltatóval vagy sem. Ha a munkáltató munkaidőn kívül veszi fel a kapcsolatot a munkavállalóval, és a munkavállaló nem veszi fel a telefont, a munkáltató kifejtheti véleményét a helyzetről, de tiszteletben kell tartania a beosztott magánélethez való jogát.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?