Gazdaság

Több időt töltenek munkával a vállalkozók

Pozsony | A szlovákiai dolgozók uniós összehasonlításban sem tartoznak a „munkamániások” közé – derül ki az uniós statisztikai hivatal, az Eurostat legfrissebb elemzéséből, amely szerint azonban a vállalkozók és alkalmazottak között Európa-szerte látványos különbségek vannak.
Molnár Iván

2019. július 9. 10:08

Európában a kontinens délkeleti országaiban élők töltik a legtöbb időt a munkahelyükön. Az uniós statisztikai hivatal, az Eurostat friss felmérése szerint az abszolút csúcstartó Törökország, ahol a dolgozók hetente átlagosan 49 órát töltenek munkával, vagyis egy átlagos munkanapra csaknem 10 órányi munkaidő jut. Az átlagosnál jóval többet kénytelenek a munkahelyükön tölteni az olyan balkáni országok lakói is, mint például Szerbia, Észak-Macedónia vagy Montenegró. Az uniós tagországok közül is ebből a térségből kerül ki a csúcstartó: Görögországban 44,2 órás az átlagos munkahét. A lista másik oldalán az észak-európai országok találhatók, amelyekben a heti átlagos munkaidő a 40 órát sem éri el, amit azonban ezekben az országokban bőven pótol a nagyobb munkatermelékenység. Az egy munkaórára jutó bruttó hazai termék (GDP) ezekben az országokban a legnagyobb.

„Nem csupán az egyes országok, hanem az ágazatok és munkakörök között is látványos különbségek vannak” – nyilatkozta Ľubomír Koršňák, az UniCredit Bank elemzője. Szerinte a leghosszabb heti munkaidőt a mezőgazdaságban mérték, ahol ez uniós szinten eléri a 45,8 órát. Az átlagosnál több időt töltenek a munkahelyükön azonban a szállodaiparban, étkeztetésben, építőiparban, közlekedésben és a raktározásban dolgozók is. Az Eurostat ezzel szemben a legrövidebb munkaidőt az oktatásban, a közigazgatásban, az egészségügyben és a szociális szolgáltatásoknál mérte.

„Nagy általánosságban elmondható, hogy azokban az ágazatokban hosszabb a munkaidő, amelyekben több a vállalkozó. Ez utóbbiak ugyanis több időt töltenek munkával, mint az alkalmazottak. Míg az uniós vállalkozók átlagos munkahete 47, az alkalmazottaké 40,2 órás”

– tette hozzá Koršňák. A legtöbb időt egyébként a belga vállalkozók töltik munkával, átlagosan heti 53 órát, a sor végén pedig a román vállalkozók találhatók, nem egész 40 órával.

A közvélekedéssel ellentétben a szlovákiai dolgozók uniós összehasonlításban nem tartoznak a „munkamániások” közé. A szlovákiai dolgozókra átlagosan heti 40,2 munkaóra jut, ami csupán öt perccel kevesebb az uniós átlagnál. „A szlovákiai vállalkozók hetente átlagosan 45,5, az alkalmazottak pedig 40,4 órát töltenek munkával, így míg az előbbiek elmaradnak az uniós átlagtól, az utóbbiak többet dolgoznak ennél” – mondta Koršňák. Az uniós átlaghoz képest nincsenek nagyobb különbségek az egyes ágazatok szempontjából sem. A leghosszabb munkaidővel Szlovákiában is az építőiparban, a mezőgazdaságban és a turizmusban dolgozók számolhatnak, míg a legrövidebbel az oktatásügyben, az energiaiparban és a közigazgatásban alkalmazottak. (mi, TASR)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Nőtt a munkanélküliek száma

Két halottja és két sérültje van egy csetneki balesetnek - a fiatal sofőr megcsúszott az úton

Barkácsáruházra zuhant egy kisrepülőgép Németországban

A hely, ahol bárki megérintheti a Holdat

GALÉRIA: Így zajlott a pozsonyi Pride

VIDEÓ: Pánikba esett a sebe láttán egy kerékpáros a Touron

Legfrissebb galériák
Olvasta már?