Panoráma

Mit hozhat a Disznó éve?

Ázsia-szerte milliók köszöntötték kedden a holdnaptár szerinti új év, a Disznó évének első napját. Ez egyben tavaszünnep is, amikor összegyűlnek a családok, és ajándékot is adnak egymásnak. Az ünnep idején mindent feldíszítenek, előszeretettel használnak lampionokat, zászlókat, apró dísztárgyakat. Az új év új szerencsét is jelent.
ÚJ SZÓ ONLINE

2019. február 10. 08:30

Pekingi ünneplés - TASR/AP-felvétel

A Disznó évének beköszöntére Kína nagyobb városainak népessége jelentősen megcsappant, milliók utaztak meglátogatni rokonaikat, vagy külföldi vakációra indultak. A vasúti minisztérium 413 millió belföldi utazást jelzett előre a háromhetes ünnep időszakára.

Vállalatok, üzletek és kormányhivatalok szüneteltetik a munkát ilyenkor változó időtartamra – Dél-Koreában például két napra, de Kínában egy teljes hétre zárnak be.

Tény, hogy az elmúlt hetekben százmilliók utaztak szülőhelyükre, hogy a legnagyobb családi ünnepet a szeretteik körében töltsék. A „hold óév” utolsó napjára mindenki kitakarított, feldíszítette a lakást, kiragasztotta az ajtóra vagy az ajtófélfára a szokásos, elsősorban gazdagságra, bőségre vonatkozó szerencsekívánságokat. Az ünnepi menü elmaradhatatlan fogása volt idén is a csiaoce (jiaozi), a húsos táska, amelyet a legtöbb helyen még mindig közösen készítenek el a családtagok. 

A Disznó jegy jellemzői

A Disznó jegyében születettek a legnyitottabb és legegyenesebb emberek. Nagy lelkesedéssel és odaadással látnak hozzá a feladatokhoz. Mindig elérik kitűzött céljaikat, bár sokáig tarthat a tervek valóra váltása. A szerencse gyakran váratlanul hullik az ölükbe. Döntéseik határozottak, uralkodni, irányítani vágynak. Híres „disznók”: Alain Delon, Pascal, Villon, Cézanne, Thomas Mann, Rotschild, Berija, Chagall, Mme. Dubarry, Henry Ford, Muszorgszkij, Albert Schweizer, Velasquez. (hn)

Pekingben és Kína-szerte a hagyományokhoz híven hatalmas ördögűző tűzijátékozással köszöntötték a holdnaptár szerinti újévet, a kínai asztrológia szerint a Disznó évét.

Kínában az új év fogadásának elmaradhatatlan része az ünnepi tűzijáték és petárda, mely azonban rendszerint számos balesettel jár. Az idei ünnep sem telt el tragédia nélkül, az ország déli részén fekvő Kuanghszi tartományban ugyanis egy illegális tűzijátéküzletnél történt robbanásban öten meghaltak.

Bangkokban a kínai származású lakosok a hagyományoknak megfelelően füstölőt és áldozati pénzt égettek elhunyt hozzátartozóik tiszteletére. Bár a városvezetés kérte a lakosságot, hogy legyenek tekintettel a jelenlegi súlyos légszennyezettségre, és tartózkodjanak a tűzgyújtástól, a hatóságok szerint a kérésnek nagyon kis mértékben volt csupán visszatartó ereje. Phenjanban a látogatók virágokat helyeztek el a korábbi észak-koreai vezetők, Kim Ir Szen és Kim Dzsong Il szobrainál. 

Újévköszöntő szerencsehozó törpemalacokkal a manilai kínai negyedben
Újévköszöntő szerencsehozó törpemalacokkal a manilai kínai negyedben - TASR/AP-felvétel

A kínai újév tiszteletére a Tokiói torony is vörösbe borult. Abe Sindzó japán miniszterelnök pedig videóüzenetében kínaiul kívánt boldog tavaszünnepet, továbbá hangsúlyozta: a tavalyi év nagy jelentőségű volt a kínai–japán kapcsolatokban, a két ország viszonya ugyanis visszatért a normális kerékvágásba.

A kínai asztrológia szerint tehát a Disznó éve köszöntött ránk, amely állítólag a hivatás, a boldogság, a mozgás és az anyagi bőség időszaka lesz. A disznóhoz általában a szerencse, a változás, és a nyugtalanság fogalmai kapcsolódnak az ázsiai kultúrában. A disznót kedves, szeretetre méltó állatnak tartják, amelynek jó dolga van: lustálkodik, eszik, dagonyázik. 

Hanoi utcai árus tömérdek malacos lufival
Hanoi utcai árus tömérdek malacos lufival - TASR/AP-felvétel

Jó éve lesz a Disznó évében annak, aki figyel a döntéseire, és megfontoltan megy bele a rá és életére váró változásokba. Viszont könnyen nehéz helyzetben találja magát az, aki túl könnyelműen veszi az újdonságokat – tartják a Disznó jegyéről. Ha hinni lehet a kínai asztrológiának, új projektek, tanfolyamok, tréningek, lakásátrendezés, költözés várhat ránk – nem a vagy-vagy, hanem az is-is jegyében. Utazásból is lehet bőven, mert – az asztrológia szerint – az energiák nagyban támogatják. Így bármilyen célú hazai vagy külföldi kiruccanás időszerű lehet: tanulmányút, külföldi munka vagy pihenés. A rengeteg mozgásnak, jövés-menésnek köszönhetően sok új találkozás jöhet létre, melyek mentén új kapcsolatok születhetnek idén: munkatársi, baráti vagy szerelmi egyaránt. Vagyis, ha az új évben majd úgy érezzük, egyszerűen nem bírunk nyugodtan megülni, az teljesen normális. 

Disznó évének zárónapja 2020. január 24. lesz. (MTI, femcafé, ú)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Miből él az elnökjelölt?

DAC-Slovan a magyar és a szlovák tévében

Tiltakoznak a kiállított melltartók és bugyik ellen

21 Savage szabadlábon

Pedagógiai napok a digitalizáció jegyében

Pellegrini: A rendőrség senki fölé nem terjeszti ki a védőszárnyait

Legfrissebb galériák
Olvasta már?