Melyik a 10 legkevésbé biztonságos város Európában?

közbiztonság

Megvizsgálták az európai városokat, melyek a legkevésbé biztonságosak. A rekordot Franciaország tartja: az első tíz helyen több francia város is szerepel. Varsóban nagyobb biztonságban érzik magukat az emberek, mint Pozsonyban, Budapesten viszont nem.

A 2024-es bűnözési indexet a Numbeo weboldal tette közzé. Az itt összeállított bűnözési ranglista a felhasználók által kitöltött kérdőívek válaszain alapul. Az index tartalmazza az egyes városokban tapasztalható bűnözés általános megítélését, a biztonságérzetet a nappali vagy éjszakai séták során, a vagyon elleni bűncselekmények, az erőszakos bűncselekmények és más típusú támadások veszélyérzetét. Vagyis az értékelés nem felderített vagy dokumentált bűncselekmények alapján készült, hanem teljesen szubjektív.


Pozsony az európai rangsorban a 92. helyre került, nagyjából húsz hellyel előbbre, mint Prága. A tisztán kelet-európai városok rangsorát tekintve a szlovák főváros a huszadik helyen áll. A tíz legveszélyesebb kelet-európai város között négy ukrán, egy orosz és egy fehérorosz város szerepel.Lássuk a 10 legkevésbé biztonságos európai város rangsorát!

 

10. Malmö, Svédország
Bűnözési index: 56,7
A svédországi Malmö adott otthont idén az Eurovíziós Dalfesztiválnak. Izrael részvétele miatt különleges biztonsági intézkedések kísérték a versenyt. Malmö bűnözési megítélését befolyásolja, hogy lakosai 186 különböző nemzetiséghez tartoznak, az itt élők egyharmada külföldi, és csaknem fele 35 év alatti.

 

9. Párizs, Franciaország
Bűnözési index: 57,9
A francia fővárosban a bűnözés leggyakrabban a kábítószerhez és az utcai bandákhoz kapcsolódik, de ezek bizonyos városrészekre lokalizálódnak, és ritkán hatolnak be a turistaövezetekbe. Ott a kisstílű bűnözés dominál. Az erőszak inkább a 14., 18. és 19. kerületben, valamint a Châtelet metróállomás környékén jellemző.

 

8. Liège, Belgium
Bűnözési index: 60
A belga Liège városa 2020-ban még nem szerepelt a rangsorban. A világjárvány második évében a 38. helyen volt, majd a 26. helyre ugrott, és az elmúlt két évben a tíz legveszélyesebb európai város közé került. Ez a helyezés elsősorban a hajléktalan kábítószerfüggők rendkívüli elszaporodásának köszönhető a város utcáin.

 

7. Grenoble, Franciaország
Bűnözési index: 60,4
Az ország délkeleti részén, a francia Alpok közelében fekvő Grenoble jól ismert diákközpont. A városban nem kevesebb, mint hét egyetem található. A veszélyérzet elsősorban a piti lopásokhoz és a kábítószer-használathoz kapcsolódik. A városnak a migránsok befogadásával is vannak problémái.

 

6. Catania, Olaszország
Bűnözési index: 60,8
A szicíliai Cataniában több mint 300 ezren élnek. Ezt az olasz várost elsősorban a maffia tevékenységével hozzák összefüggésbe. A város neve adhatta az ihletet a híres, Szicíliában játszódó, A polip című sorozathoz, ahol a maffia ellen a Michele Placido által alakított Corrado Cattani rendőrfőnök küzdött.

 

5. Montpellier, Franciaország
Bűnözési index: 62,3
A tengerparti Montpellier, akárcsak Grenoble, jól ismert diákváros. A diákok a lakosság nagyjából negyedét teszik ki. Mintegy kéttucatnyi nyelviskolájáról ismert, ahol francianyelv-tanfolyamokat szerveznek külföldieknek. A veszélyérzet a nem integrált egyének vagy csoportok által elkövetett piti lopásokhoz és bűncselekményekhez kapcsolódik.

 

4. Nápoly, Olaszország
Bűnözési index: 62,6
Ahogy Cataniában, úgy Nápolyban is a maffia jelenlétével függ össze a bűnözés megítélése. A maffia nápolyi ága a Camorra névre hallgat, és a világ egyik legrégebbi, sőt legnagyobb bűnszervezete, amelyet a 17. században alapítottak. Tíz évvel ezelőtt Matteo Garrone rendező filmet készített róla Gomorra címmel.

 

3. Birmingham, Egyesült Királyság
Bűnözési index: 63,6
Az Egyesült Királyságban lévő Birmingham 2018-tól folyamatosan szerepel Európa tíz legveszélyesebb városa között. Ebben az esetben nemcsak az itt élők és a városba látogatók szubjektív megítélésről van szó, hanem objektíven is leszögezhető: itt tényleg nagyon magas az erőszakos bűncselekmények száma, az összes bűncselekmény közel felét teszik ki. Évente több tucat gyilkosság történik. A lopások, köztük az autólopások sem ritkák.

 

2. Coventry, Egyesült Királyság
Bűnözési index: 65
Az Egyesült Királyság legveszélyesebb városa jelenleg Coventry. Az ország kellős közepén található, nagyjából 350 ezer lakosa van A statisztikák főként erőszakos és szexuális bűncselekményeket említenek. A betöréses lopások például csak a tizedét teszik ki az erőszakos és szexuális bűncselekmények számának.

 

1. Marseille, Franciaország
Bűnözési index: 65,2
Marseille gazdaságilag az egyik legjelentősebb város Franciaország déli részén. Legutóbb 2018-ban vezette a nem túl hízelgő rangsort, és azóta minden évben bekerült az első öt közé. Az erőszakos bűncselekmények és a bandák ámokfutásai főként a város északi részére jellemzők, ahol nagyon sok szociális bérlakás található. A marseille-i bűnözés a drogbandák tevékenységéhez is kapcsolódik.


(Trend)     

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?