Londonban megünnepelték a királynő "hivatalos" születésnapját

London |

<p>&nbsp;Hagyományos katonai pompával ünnepelték meg szombaton Londonban II. Erzsébet királynő &quot;hivatalos&quot; születésnapját. A több évszázadra visszanyúló ceremóniának az idén különleges jelentőséget adott, hogy a 87 esztendős királynő - a nyugati világ legidősebb és leghosszabb ideje regnáló uralkodója - ebben az évben ünnepli koronázásának 60. évfordulóját is.</p>

Az addigi Erzsébet hercegnő 1952. február 6-án, édesapja, VI. György király halálának napján, 26 évesen lett az Egyesült Királyság uralkodója, és csaknem másfél évvel később, 1953. június 2-án koronázták meg a londoni Westminster-apátságban. Az uralkodó "hivatalos" születésnapi ceremóniája a színpompás Trooping the Colour. Ezt a tisztelgő katonai parádét mindig június második szombatján tartják, jóllehet a valós születésnap II. Erzsébet királynő esetében április 21.

A Trooping the Colour - a csapatzászlók ceremoniális bemutatása - 1748 óta a mindenkori uralkodó születésnapjának ünnepsége. Azt azonban, hogy a hivatalos királyi születésnapot mindig nyáron ünnepelhessék az alattvalók, VII. Eduárd király, Viktória királynő fia honosította meg a múlt század első évtizedében. VII. Eduárd születésnapja novemberben volt, amikor a brit időjárás miatt általában nem lehet nagyszabású szabadtéri rendezvényt tartani, ezért helyezték át a júniusi időpontra a hivatalos ünnepséget. Ez a szokás azóta is megmaradt.

Az elgondolás ezúttal is félig-meddig bevált: London népe szombaton ősziesen hűvös, felhős, szeles, de alapvetően elviselhető időjárási körülmények közepette köszönthette uralkodóját.
A Trooping the Colour ceremóniája annak a régi katonai gyakorlatnak a stilizált felidézése, amellyel az egyes alakulatok zászlait és jelképeit, vagyis színeit (colour) rendszeresen végighordozták a katonák (troops) előtt, hogy azok a csata zűrzavarában is könnyen felismerhessék, mely színek alatt kell szükség esetén gyülekezniük.

A szombati születésnapi ceremónián - hosszú évek óta először - nem volt jelen Fülöp edinburghi herceg, az uralkodó 92 esztendős férje, akin az udvar által közelebbről nem részletezett betegség miatt a napokban "feltáró jellegűnek" minősített hasi műtétet hajtottak végre.
Az agg herceg a hivatalos tájékoztatás szerint még legalább egy hetet kórházban tölt, és orvosai utána is két hónapi pihenést rendeltek el számára.

Jelen volt viszont Katalin cambridge-i hercegnő, Vilmos herceg - a királynő unokája - kilencedik hónapban járó várandós hitvese. Katalinnak a szombati születésnapi ceremónia volt az utolsó nyilvános megjelenése a hercegi gyermek hamarosan várható érkezése előtt.

A királynő és unokatestvére, a kenti herceg - aki Fülöp helyett kísérte az uralkodót - ugyanazzal az 1881-ben készült fedett hintóval érkezett az ünnepség helyszínére, amelyben Erzsébet, akkor még hercegnőként, 1947. november 20-ai esküvője ceremóniájáról utazott újdonsült férjével, Fülöp herceggel a Westminster apátságból a Buckingham-palotába.

A királynő - mint minden születésnapján - az idén is magas kitüntetésekben részesítette számos alattvalóját.
Az idei születésnapi ceremónia előestéjén ismertetett 120 oldalas születésnapi kitüntetési listán 1180 név sorakozik, köztük Rowan Atkinson színészé, az egész világot könnyesre nevettető balfácán, Mr. Bean megtestesítőjéé.

Atkinson a Brit Birodalom Rendje parancsnoki fokozatának címét (CBE) veheti át, a színjátszás műfajában kifejtett teljesítményéért és jótékonysági tevékenységéért.
Ugyanebben az elismerésben részesült Thomas Heatherwick brit mérnök, aki a londoni olimpiai stadion lángjának kandeláberét tervezte.

Adele, az Oscar- és Grammy-díjas, sokszoros slágerlista-vezető fiatal londoni énekesnő és dalszerző - aki a legújabb James Bond-epizód, a Skyfall filmdaláért vehette át az idén az Oscar-szobrot - szombattól a Brit Birodalom Rendjének tagja (MBE) titulust viselheti.
A Sir előnév használatára feljogosító lovagi rangra emelte II. Erzsébet királynő mások mellett Anish Kapoor szobrászművészt, a londoni Olimpiai Park fölé magasodó 115 méteres Orbit kilátószobor alkotóját. Az Orbit a legmagasabb szobrászművészeti alkotás Nagy-Britanniában.
 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?