Panoráma

KÉK-terv a közös érdekképviseletért

A parlamenti választás után, a rendszerváltás óta először, parlamenti képviselet nélkül maradt a szlovákiai magyarság. Sokan és sokat hibáztunk, az eredmény alapján az emberek szemében a Híd valamivel többet, mint az MKP.
ÚJ SZÓ ONLINE

2020. április 19. 18:00

a

Fontos a hibák és a felelősök megkeresése, és a következmények levonása – ha ez mások mellett a saját személyemet is érinti, legyen. De még fontosabb a koronavírus által keletkezett időt arra kihasználni, hogy mondjunk valamit arról, hogyan tovább.
Ehhez szeretnék hozzájárulni néhány gondolattal, kifejezetten a hidas perspektíva tanulságaival.

1. Közösen?

A választási eredmények egy dologban nagyon egyértelműek: a szlovákiai magyarság ma nem képes több, kisebbségi orientáltságú erő egyidejű táplálására. Ennek az eredménye ma egy rakás, a parlamentet megközelíteni még kis csoportokban is képtelen pártnak a kudarcos létezése. Emellett pedig a magyar szavazat becsatornázása a mainstream pártokhoz, a jelek szerint végül még csak nem is azok „magyar platformjaiba” (PS, SaS), hanem a magyar programmal gyakorlatilag nem is rendelkező OĽaNO-ba.

Két lehetséges irány van a folytatásra: a legyengült magyar pártok partneri betagozódása szlovák pártokba, vagy pedig a közös út megtalálása, de a ciklus elején, nem pedig a végén, ahogy eddig volt szokás. Ez a cikk a második modellről szól, amelyet most Közös Érdekképviselet (KÉK) néven fogok nevezni a cikkben.

A KÉK összeállítása több módon is megvalósulhat, az egyik lehetőség a teljes integráció (a választás előtti kör végigtárgyalása után azt kell mondanom: ez nem lesz egyszerű), a másik lehetőség egy választási párt létrehozása valamiből, a harmadik lehetőség pedig a platformosodás egy közös formációban. Az utóbbinak több tekintetben nagy potenciálja látszik.

KÉK-terv

  • Közös érdekképviseleti modell létrehozása a ciklus elején – ha nem, becsatornázódás
  • Platformosodás egy közös listán
  • Szűk kisebbségvédelmi ideológiai mag, rugalmas pozíció egyéb kérdésekben
  • Mindenképpen kormányra kerülni, de nem mindenképpen ott maradni
  • Erős súly a polgármestereknek a KÉK-ben, gyenge pártvezetés
  • Regionális charta betartatása a KÉK-polgármesterekkel
  • Egyéb nemzetiségű (roma, ruszin, szlovák stb.) szavazók megszólítása

2. Ideológiai irány

A kampány egyik legfontosabb, szerintem alulértékelt, kérdése az volt, hogy a magyar érdekképviseletnek kell-e erősebb politikai-ideológiai színezetet, irányvonalat vinnie. A pártok egy része (elsősorban az Összefogás és a Fórum) kifejezetten kormányellenes, ellenzéki manifesztót fogalmazott meg és vitt végig. A Híd pozíciója, amely korábban egyértelműen az volt, hogy kormányon kell lenni, kiegészült egy fél mondattal – de nem minden áron. Az MKP pozíciója számomra kevésbé volt olvasható, hiszen részben a partnerei ideologikus pozícióját vitte, de közben a pártból sugárzott az egyetértés a „kormányon kell lenni” dogmájával.

Mindez egy változó politikai térben történik. A parlament jelenlegi összetételében sohasem volt kevésbé ideologikus. Néhány karakteres arcélű pártot leszámítva (SaS, ĽSNS) leginkább politikai pragmatizmus jellemző a bejutott erőkre, amelyet csak esetenként színez erős ideológiai irányvonal – a jelek szerint például az ún. pro-life (élet védelméről szóló) kérdésekben.

Szerintem a jövőbeli KÉK-nek is hasonló módon kellene eljárnia: azaz nem egy teljes ideológiai profillal kirukkolni, hanem csak egy részleges közös magot definiálni a kisebbségpolitika és a régiófejlesztés terén. Ennek a magnak a gyakorlatilag teljes körű elfogadása kell hogy legyen a magyar politikai erő kormányra kerülésének az ára. Ezt meghaladóan pedig elképzelhetőnek tartom az ideológiamentes, illetve a koalíciós szerződés által diktált vagy az egyéni/csoportos véleményekre alapozott továbi véleményeket. A gyakorlatban: a KÉK nem habozhat például a nemzetiségi oktatás vagy a déli gazdaságélénkítés terén, itt egyértelmű arcél kell, de nem verhetik szét például az adóemelés vagy az igazságügy kérdései – nem lebecsülve e témák fontosságát.

Ki kell mondani: egy kisebbségi pártnak mindig a kormányra kerülésre kell törekednie, ha ott tudja érvényesíteni a programját. Nem preferálhat a többségi pártok közül erősen egyet másokkal szemben. Azonban ha kormányra lép, nem maradhat ott mindenáron. Ez rendezhető pl. abban a formában is, hogy az országos vezetőség 30%-a vétózhatná a kormányban maradás, esetleg a kormányra lépés lehetőségét.

3. A régiók szerepe

Úgy érzem, továbbgondolásra szorul a régiók és ezen belül a polgármesterek súlya a további magyar érdekképviseletben. Itt az irány szerintem (akár az egyéb kisebbségek – katalánok, kurdok tapasztalatára is építve) egy három pilléren alapuló, erősebb modell kialakítása.

Egyrészt fontos lenne, hogy a KÉK a kisebbségi (magyar) érdekeltségű településeken egyértelműen egy jelöltet támogasson, hogy ezek hálózatba lépve a magyar önkormányzatiság alapját adják. Másrészt az is fontos lenne, hogy ezért a támogatásért cserébe a polgármesterek vállaljanak egy nagyon konkrét intézkedéscsomagot a kétnyelvűség, akisebbségi iskolák, a régiófejlesztés terén. Harmadrészt a polgármestereknek kritikus, akár döntő szerepet kell adni a döntésben a közös érdekképviseleten belül. A KÉK nem egy erős elnökről, vagy egy erős vezetőségről kell hogy szóljon, hanem az erős régiókról – különösen a parlamenten kívüli, remélhetőleg rövid és átmeneti időszakban.

Mit jelentene ez a gyakorlatban? Egy meg nem nevezett mikrorégióban 10 magyar érdekeltségű falu van. Az önkormányzati választás előtt ezekben a KÉK kiválaszt egy-egy támogatott jelöltet, erősen preferálva a hivatalban lévőket. Ezeknek a támogatásért cserébe vállalniuk kell egy kidolgozott, nagyon gyakorlatorientált regionális charta végrehajtását. A nyertes jelöltek pedig, valamely kulcs alapján, képviselőt küldhetnének a KÉK vezetésébe, amelyet jelentős mértékben pont a polgármesterek tennének ki. A megyei választáson pedig, reagálva a választások összekapcsolására is, döntő részt polgármestereket lenne érdemes indítani.

4. Egyéb nemzetiségek 

A Híd egyik nagy előnye a mindenkori MKP-val szemben , hogy a magyar szavazók mellett képes megszólítani más csoportokat is. Ezt az előnyt – bármilyen legyen is a további közös munka – muszáj megőrizni.

A Híd abszolút számokban is megnyerte a választást a többségében magyar romák által lakott falvakban (Híd 28,7%, MKÖ 21,1%, OĽaNO 20,5%), ezért a munkát ebben a közösségben egyértelműen folytatni kell. A magyar romák hagyományosan nagyon rossz helyzetbe kerülnek, ha a jelenlegi kormánypárt viszi a roma témát, ezért nagyon fontos, hogy pont most „alájuk tudjunk nyúlni”, és megvédjük őket.

A ruszin szavazók ugyan a parlamenti választáson „szétestek”, mégis, a múltban többször bizonyították, hogy képesek nagy számban az urnákhoz járulni, mint egy létező kisebbségi politikai csoport. Egy évtizedes befektetés van emögött, amelyet nem szabad parlagon hagyni.

A szlovák és a roma regionális szavazók megszólítása, legyen szó a déliekről vagy a keletiekről, szintén a Híd jobb ötletei közé tartozott. Ha sikerül megtalálni a közös hangot ezekkel a szavazókkal, további tartalékot képezhetnek egy jó választási eredményhez.
Egy mondatot megérdemelnek az olyan kisebb létszámú kisebbségek is, mint a németek vagy a goralok, akiknek a képviseletét senki nem vállalja magára.

Nagy valószínűséggel egy platformos modell lehetővé tenné, hogy ezek a csoportok megtalálják a számításukat a KÉK-ben. Bűn lenne őket magukra hagyni.

Ravasz Ábel
volt romaügyi kormánybiztos

Támogassa az ujszo.com-ot

Rengeteg hírrel bombáznak minket különböző portálok, s nem könnyű felismerni a valódi- és álhíreket. Ezért is fontos, hogy olyan weboldalakról tájékozódjunk, amelyek megbízható, korrekt információkat nyújtanak.

Az ujszo.com szerkesztőségében minden nap azért dolgozunk, hogy Önök kizárólag ellenőrzött, valós híreket kapjanak weboldalunkon. Ennek biztosítása meglehetősen költséges. Mi viszont szeretnénk, hogy minden kedves olvasónk hozzájuthasson az ellenőrzött információkhoz, ez azonban az Önök anyagi segítsége nélkül hosszú távon nem lehetséges.

Ezért kérjük olvasóinkat, hogy járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Jahnátek

Kartellegyezség az uniós támogatásokért

Dacia

Szerb Fiat, szlovák Škoda és mexikói Audi?

Zuzana Čaputová

Čaputová továbbra is az önkéntes tesztelést szorgalmazza

Tomáš Drucker

Drucker azt kéri, legyenek nyilvánosak a központi válságstáb ülései

Peter Pellegrini

A Hlashoz kötődő képviselők ügyészt fognak választani főügyész-jelöltnek

Igor Matovič

A rendőrség foglalkozni fog Matovič horogkeresztes bejegyzésével

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.