Panoráma

Itt az új vakcina – A rémálom vége?

A Pfizer és a BioNTech 200 millió adag SARS-CoV-2 elleni mRNS-alapú BNT162b2 nevű vizsgálati vakcinajelölt szállításáról állapodott meg az Európai Unióval
ÚJ SZÓ-ÖSSZEÁLLÍTÁS

2020. november 15. 15:00

koronavírus-vakcina
- Shutterstock-felvétel

Ígéretes áttörés

A Pfizer és a BioNTech SE november 11-én bejelentette, hogy megállapodott az Európai Bizottsággal arról, hogy a SARS-CoV-2 elleni mRNS-alapú BNT162b2 nevű vizsgálati vakcinajelöltjükből az Európai Unió (EU) tagállamai számára 200 millió adagot biztosítanának, további 100 millió adag leszállításának lehetőségével. A szállítások várhatóan 2020 végéig indulnának el, a klinikai vizsgálatok sikerétől és a szabályozó hatósági engedélytől függően. 

Az Európába szánt vakcinaadagokat a BioNTech németországi, valamint a Pfizer belgiumi telephelyein gyártják.  
„A világjárvány kezdete óta a Pfizer első számú prioritása, hogy biztonságos és hatékony vakcinát fejlesszen, ezzel egyidejűleg megerősítse a gyártását, hogy év vége előtt tudjon már vakcinát biztosítani. Ez ambiciózus cél, de kiemelt fontosságú ahhoz, hogy megállítsuk a világjárványt – mondta Albert Bourla, a Pfizer elnök-vezérigazgatója. – A szerdai végleges megállapodás az Európai Bizottsággal a Pfizer és a BioNTech eddigi legnagyobb, kezdeti vakcinamegrendelése, és hatalmas előrelépés azon közös cél felé, hogy a Covid-19 vakcinát elérhetővé tegyük a veszélyeztetett népesség számára.”

„Európa szívében alapított vállalatként örömmel dolgozunk azon, hogy a hatósági engedélyezést követően emberek milliói számára biztosítsuk az oltóanyagot. Szeretnénk megköszönni az Európai Bizottságnak és a tagállamoknak a Covid-19 vakcinajelöltünk iránt tanúsított támogatást és bizalmat. Célunk egy biztonságos és hatásos vakcina kifejlesztése, hogy hozzájáruljunk e világjárvány legyőzéséhez. Ezt csak közös erőfeszítéssel érhetjük el” – nyilatkozta Dr. Ugur Sahin, a BioNTech társalapítója és vezérigazgatója. 
2020. november 9-én a Pfizer és a BioNTech bejelentette, hogy a SARS-CoV-2 elleni mRNS-alapú BNT162b2 nevű vakcinajelölt bizonyíthatóan hatékonyságot mutatott a Covid-19 fertőzés megelőzésében olyan alanyoknál, akiknél nem volt kimutatható a korábbi SARS-CoV-2 fertőzés. A bejelentés alapjául az első, időközi, a klinikai vizsgálatok harmadik fázisát vizsgáló hatékonysági elemzés szolgált, melyet 2020. november 8-án végzett el egy külsős, független Adatfigyelő Bizottság (Data Monitoring Committee, DMC). Az Adatfigyelő Bizottság 94 esetet nézett át. 7 nappal a vakcina második adagjának alkalmazását követően az esetek megoszlása az oltott személyek és a placebooltást kapók között azt jelzi, hogy a vakcina hatékonysága meghaladja a 90%-ot. Ez azt jelenti, hogy a védelem a két dózisú oltással 28 nappal az oltást követően érhető el.

A vizsgálat folytatásával változhat a végső vakcinahatékonysági százalék. Az Adatfigyelő Bizottság nem számolt be komoly biztonságossági aggályokról, és javasolja, hogy a vizsgálat folytassa a tervezett további biztonságossági és hatékonysági adatok gyűjtését. Az adatokat világszerte egyeztetik a szabályozó hatóságokkal. A Pfizer és a BioNTech a teljes 3. fázisú klinikai vizsgálat adatait tervezi benyújtani tudományos szakértői publikációk számára.

vakcina

A klinikai vizsgálatról

A klinikai vizsgálat 2020. július 27-én kezdődött. A mai napig 43 538 résztvevőt vontak be a vizsgálatba, akik közül 38 955-en kapták meg az oltóanyagjelölt második adagját 2020. november 8-án. A globális résztvevők körülbelül 42%-ának és az amerikai résztvevők 30%-ának faji és etnikai háttere sokszínű. A vizsgálat továbbra is fogadja a résztvevőket, és várhatóan addig tart, míg a végső elemzésben 164 megerősített Covid-19 eset össze nem gyűlik. A tanulmány ki fogja értékelni azt is, hogy a vakcinajelölt miként tud védelmet nyújtani a Covid-19 ellen azoknak, akik előzőleg ki voltak téve a SARS-CoV-2 fertőzésnek, valamint hogyan előzi meg a súlyos Covid-19 fertőzést. A klinikai vizsgálat sikerét, a szükséges biztonsági és gyártási adatok rendelkezésre állását feltételezve a jelenlegi előrejelzések szerint a Pfizer és a BioNTech szerint világszerte akár 50 millió adag oltóanyag leszállítását teljesítené 2020, és körülbelül 1,3 milliárd adagét 2021 végére. Hogy elérjék a várható szállítási mennyiségeket és a megfelelő mérföldköveket, a két vállalat a klinikai vizsgálat 2-es és 3-as fázisában résztvevők számára elegendő készletet állított elő, és megkezdte a világjárvány leküzdésére szolgáló készlet gyártását és felhalmozását.

k

A járvány vége?

„Ha az a kérdés, megállíthatjuk-e a járványt ezzel a vakcinával, a válaszom: igen” – mondta Ugur Sahin, a német BioNTech vezérigazgatója a Guardiannek.

Ebből még nem következik, hogy a tünetmentes fertőzés ellen is védelmet nyújt, erre nem is lesz válaszunk a következő egy évben. Sahin szerint mindenesetre a tünetes megbetegedések megakadályozásával is „drámai hatást” érhetnek el. Azt mondta Zoom-interjúban, a hétfői eredmények megjelenéséig ő sem zárta ki, hogy a vírus továbbra is képes lesz utat találni a sejtekbe, és betegséget okozni. Egyelőre abban sem lehetünk biztosak, hogy a vakcina képes megakadályozni a fertőzés továbbadását, de a 90 százalékos eredmény végett Sahin ebben is bizakodik. Nagyjából három hét múlva fogjuk látni, másképp hat-e a vakcina különböző korcsoportok tagjaira, és egyelőre az etnikai hovatartozás szerepéről sincs világos képünk. Kérdés az is, mennyi időre ad védelmet a vakcina. Sahin azok a tesztalanyok, akiknek erős az immunrendszerük, hat hónap után is védettnek bizonyultak.

„El tudom képzelni, hogy legalább egy évig is eltart.” Vagyis könnyen lehet, hogy évente meg kell ismételni a vakcina beadását. Sahin, szintén török származású, feleségével, Özlem Türecivel alapította a BioNTechet 2008-ban, elsősorban immunterápiás rákgyógyítással foglalkoztak. A vakcina mRNS-alapú oltás, ami nem elölt vagy legyengített vírust, csupán a vírus örökítőanyagának egy kulcsfontosságú részletét tartalmazza. Vagyis nem tud fertőzést okozni, de elég lehet ahhoz, hogy immunválaszt provokáljon. A technológia alapjait részben egy magyar biológus, Karikó Katalin tette le Amerikában, aki ma szintén a BioNTech munkatársa.

Jutányos ár

Húsz dollárhoz (körülbelül 17 euró) lesz közel az oltás ára, ennél közelebbit még nem tudni arról, pontosan mennyiért is lehet az EU-n keresztül felvásárolt vakcinákhoz hozzájutni. A befutónak tűnő koronavírus-vakcinából a kezdeti 200 millió adag mellett további 100 millió adag megvásárlására kötött opciót az unió, így a 27 tagállam kedvezőbb áron juthat hozzá a szerhez, mint az amerikai piac. Az Amerikai Egyesült Államok kezdeti rendelése 100 millió adagról szól, ez lehet a titka, hogy az EU-ban olcsóbb az ára, igaz, az USA-nak további 500 millió adag vakcinára van opciója. A kedvező ár hátterében áll még az is, hogy az Európai Beruházási Bank és Németország is jelentős mértékben támogatta a BioNTech kutatásait a vakcina fejlesztésére.

A vakcina ára a megrendelt mennyiség függvényében változó lesz a fejlett országok számára, illetve hogy az árazásban régiós megkülönböztetést is alkalmaznak. A BioNTech az Európai Beruházási Banktól 100 millió eurós kölcsönt kapott korábban a vakcina fejlesztésére és gyártására, míg a német kutatási minisztérium szeptemberben 375 millió euróval járult hozzá a létrejöttéhez.


(Guardian, 444, Infostart, ssz)

Támogassa az ujszo.com-ot

Rengeteg hírrel bombáznak minket különböző portálok, s nem könnyű felismerni a valódi- és álhíreket. Ezért is fontos, hogy olyan weboldalakról tájékozódjunk, amelyek megbízható, korrekt információkat nyújtanak.

Az ujszo.com szerkesztőségében minden nap azért dolgozunk, hogy Önök kizárólag ellenőrzött, valós híreket kapjanak weboldalunkon. Ennek biztosítása meglehetősen költséges. Mi viszont szeretnénk, hogy minden kedves olvasónk hozzájuthasson az ellenőrzött információkhoz, ez azonban az Önök anyagi segítsége nélkül hosszú távon nem lehetséges.

Ezért kérjük olvasóinkat, hogy járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Európai Unió uniós zászló

Európa-szerte tiltakoznak a Minority SafePack lesöprése ellen

Népszámlálás: továbbra sincs közös magyar álláspont

Népszámlálás: továbbra sincs közös magyar álláspont

mezőgazdasors

A szélsőséges időjárás miatt aggódnak a bodrogközi és az Ung-vidéki gazdák

koronavírus könyvtár

Január 27-én kinyithatnak a könyvtárak

Ma Rainey: A blues nagyasszonya

Melankolikus ballada a rasszizmusról

MMA

MMA: McGregor vs. Poirier

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.