Panoráma

Kit kedvelnek a britek, és kit nem?

London | Jelenleg II. Erzsébet királynő a brit királyi család legnépszerűbb tagja – derült ki egy friss felmérés eredményeiből.
ÚJ SZÓ ONLINE

2019. augusztus 25. 17:05

Kit kedvelnek a britek, és kit nem?
Katalin hercegnő és férje, Vilmos, cambridge hercege a negyedik, illetve harmadik a listán (Fotók: TASR/AP)

Nem volt ez mindig így. Különösen a néhai Diana idejében, a kilencvenes években szerették kevésbé az alattvalók az uralkodót, és a walesi hercegnő halála után sokan a legszívesebben megfosztották volna őt a trónjától. A britek, akik imádták a „szívek hercegnőjét”, haragudtak a világra, Károly hercegre, de leginkább a királynőre, akit érzéketlenséggel vádoltak meg, mert családjával együtt visszavonult Skóciába, ahelyett, hogy együttérzéséről biztosította volna alattvalóit. Szívtelennek tűnt, s a  britek többsége akkor a legszívesebben azonnal száműzte volna az egész famíliát. Ma már sokkal kevesebb brit szavazna a monarchia megszüntetése mellett. Rég megbocsátottak uralkodónőjüknek, sőt Károly hercegnek is, amiért később elvette régi szerelmét, Camillát, aki egykor a „harmadik” volt Diana és Károly házasságában.

A YouGov tekintélyes közvélemény-kutató intézet felmérése szerint a 93 éves királynő tetszési mutatója 72 százalékos. Nézzük, kit kedvelnek még a britek. A kutatás szerint igen népszerű a királyi ház fiatalabb nemzedéke is. Az 1952 óta uralkodó II. Erzsébetet unokája, a 34 éves Harry sussexi herceg követi 71 százalékos népszerűséggel. Tavaly Harry herceg végzett az első helyen 77 százalékos tetszési mutatóval. A harmadik legnépszerűbb, 69 százalékkal Harry 37 éves bátyja, Vilmos trónörökös. Cambridge hercegének népszerűsége négy százalékponttal javult az előző évihez képest. Idén a negyedik helyen Vilmos neje, Katalin hercegnő áll a tavalyival megegyező, 64 százalékos tetszési indexszel. Az ötödik legnépszerűbb Fülöp, Edinburgh hercege, II. Erzsébet 98 éves férje, aki már visszavonult a közéletből, nemrégiben azonban autóbalesete volt, ami miatt egy időre ismét a figyelem középpontjába került.

Érdekes, hogy II. Erzsébet nemcsak a legkedveltebb tagja a brit királyi családnak, ő vezeti a legjobban öltözött fenségek listáját is. Természetesen szerepel rajta a hatéves György herceg, a négyéves Sarolta cambridge-i hercegnő, valamint a gyerekek édesanyja, Katalin hercegnő.  

Harry herceg felesége, Meghan hercegnő hat százalékpontot veszített népszerűségéből, és 49 százalékkal a hatodik helyre került.

Nem sokkal lemaradva tőle, 48 százalékkal Harry és Vilmos apja, Károly walesi herceg, a trónörökös került a hetedik helyre.

Az első tízbe a királynő lánya, Anna hercegnő, az ő lánya, Zara Phillips, valamint az uralkodó Eduárd nevű fiának felesége, Sophie, Wessex grófnője került be. Károly herceg neje, Camilla cornwalli hercegnő kiszorult a királyi család tíz legnépszerűbb tagja közül, a 11. helyen áll. Eduárd herceg a 12., Eugénia hercegnő a 13. A tizenötös rangsor végén II. Erzsébet András nevű fia, York hercege és idősebb lánya, Eugénia nővére, Beatrice áll.

A királyi család legfiatalabb tagjait még nem vonták be a népszerűségi felmérésbe, mert ha így tettek volna, az első helyeken bizonyára a gyerekek – György herceg, Sarolta hercegnő és Lajos herceg – végeztek volna. Nemde? (MTI, ug)

 

Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
heti tallozo 3

Matovič 25 százalékos áfa kulcsa, orosz kémügy Csehországban, makrélák - Heti tallózó

Michal Šipoš

Az OĽaNO nem támogatja majd az ellenzék bizalmatlansági indítványát

Szövetség k

Egységes védettségi igazolványt sürget a Szövetség

koronavírus időjárás szél

Ismét erős szél várható Nyugat-Szlovákiában

oltás

Oltás után meghalt egy 47 éves nő

koronavírus Sinopharm

Jóváhagyta a WHO a Sinopharm vészhelyzeti alkalmazását

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.