Panoráma

Kit kedvelnek a britek, és kit nem?

London | Jelenleg II. Erzsébet királynő a brit királyi család legnépszerűbb tagja – derült ki egy friss felmérés eredményeiből.
ÚJ SZÓ ONLINE

2019. augusztus 25. 17:05

Katalin hercegnő és férje, Vilmos, cambridge hercege a negyedik, illetve harmadik a listán (Fotók: TASR/AP)

Nem volt ez mindig így. Különösen a néhai Diana idejében, a kilencvenes években szerették kevésbé az alattvalók az uralkodót, és a walesi hercegnő halála után sokan a legszívesebben megfosztották volna őt a trónjától. A britek, akik imádták a „szívek hercegnőjét”, haragudtak a világra, Károly hercegre, de leginkább a királynőre, akit érzéketlenséggel vádoltak meg, mert családjával együtt visszavonult Skóciába, ahelyett, hogy együttérzéséről biztosította volna alattvalóit. Szívtelennek tűnt, s a  britek többsége akkor a legszívesebben azonnal száműzte volna az egész famíliát. Ma már sokkal kevesebb brit szavazna a monarchia megszüntetése mellett. Rég megbocsátottak uralkodónőjüknek, sőt Károly hercegnek is, amiért később elvette régi szerelmét, Camillát, aki egykor a „harmadik” volt Diana és Károly házasságában.

A YouGov tekintélyes közvélemény-kutató intézet felmérése szerint a 93 éves királynő tetszési mutatója 72 százalékos. Nézzük, kit kedvelnek még a britek. A kutatás szerint igen népszerű a királyi ház fiatalabb nemzedéke is. Az 1952 óta uralkodó II. Erzsébetet unokája, a 34 éves Harry sussexi herceg követi 71 százalékos népszerűséggel. Tavaly Harry herceg végzett az első helyen 77 százalékos tetszési mutatóval. A harmadik legnépszerűbb, 69 százalékkal Harry 37 éves bátyja, Vilmos trónörökös. Cambridge hercegének népszerűsége négy százalékponttal javult az előző évihez képest. Idén a negyedik helyen Vilmos neje, Katalin hercegnő áll a tavalyival megegyező, 64 százalékos tetszési indexszel. Az ötödik legnépszerűbb Fülöp, Edinburgh hercege, II. Erzsébet 98 éves férje, aki már visszavonult a közéletből, nemrégiben azonban autóbalesete volt, ami miatt egy időre ismét a figyelem középpontjába került.

II. Erzsébet királynő
Érdekes, hogy II. Erzsébet nemcsak a legkedveltebb tagja a brit királyi családnak, ő vezeti a legjobban öltözött fenségek listáját is. Természetesen szerepel rajta a hatéves György herceg, a négyéves Sarolta cambridge-i hercegnő, valamint a gyerekek édesanyja, Katalin hercegnő.  

Harry herceg felesége, Meghan hercegnő hat százalékpontot veszített népszerűségéből, és 49 százalékkal a hatodik helyre került.

Nem sokkal lemaradva tőle, 48 százalékkal Harry és Vilmos apja, Károly walesi herceg, a trónörökös került a hetedik helyre.

Az első tízbe a királynő lánya, Anna hercegnő, az ő lánya, Zara Phillips, valamint az uralkodó Eduárd nevű fiának felesége, Sophie, Wessex grófnője került be. Károly herceg neje, Camilla cornwalli hercegnő kiszorult a királyi család tíz legnépszerűbb tagja közül, a 11. helyen áll. Eduárd herceg a 12., Eugénia hercegnő a 13. A tizenötös rangsor végén II. Erzsébet András nevű fia, York hercege és idősebb lánya, Eugénia nővére, Beatrice áll.

A királyi család legfiatalabb tagjait még nem vonták be a népszerűségi felmérésbe, mert ha így tettek volna, az első helyeken bizonyára a gyerekek – György herceg, Sarolta hercegnő és Lajos herceg – végeztek volna. Nemde? (MTI, ug)

 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Ütőképes röplabdacsapat Komáromban

PSG–Real Madrid focimeccs a tévében

Kellemetlen: Danko zászlórúdja valójában nem is magasabb, mint a magyarországi

Robbanás volt egy halálos vírusokat tároló orosz laboratóriumban

Elsőként úszta át négyszer egyfolytában a La Manche-csatornát egy amerikai nő

Az amazóniai erdőirtás jelentősen növeli a térség hőmérsékletét

Legfrissebb galériák
Olvasta már?