Panoráma

Ferenc pápa bocsánatot kért a pedofil chilei papok miatt

Santiago de Chile | Bocsánatot kért kedden a chilei papság részéről kiskorúakkal szemben elkövetett szexuális visszaélésekért a dél-amerikai országba tett látogatásának első állomásán Ferenc pápa.
MTI

2018. január 16. 16:43

Ferenc pápa Chilében - TASR-felvétel

A pápát a Palacio de la Monedában (elnöki palotában) fogadta a hamarosan leköszönő elnök, Michelle Bachelet. Beszéde előtt a katolikus egyházfő megköszönte a hatóságok jelenlétét, és üdvözölte Sebastián Pinera leendő elnököt, akit márciustól iktatnak be tisztségébe. A Palacio de la Monedában mintegy hétszáz ember, köztük számos törvényhozó, külföldi diplomata és bíró jelent meg a pápa fogadása alkalmából.

Az elnöki palotában tartott beszédében a katolikus egyházfő arra kérte a megjelenteket, hogy "hallják meg a munkanélküliek, a bennszülött népek, a bevándorlók, a fiatalok, az idősek és a gyerekek hangját", akik "csodálkozással és ártatlansággal teli szemekkel tekintenek a világra, és valódi válaszokat várnak tőlünk egy méltóságteljes jövőre vonatkozóan.

És itt nem hagyhatom figyelmen kívül azt a fájdalmat és szégyent, amelyet az egyházi személyek által a gyerekeknek okozott helyrehozhatatlan kár miatt érzek

 - jelentette ki a pápa. "Szeretnék csatlakozni (a bocsánatért esedező) testvéreimhez a püspökségben, mivel úgy helyes, ha bocsánatot kérünk, és minden erőnkkel támogatjuk az áldozatokat, ugyanakkor azon kell fáradoznunk, hogy ez ne ismétlődhessen meg újra" - mondta Ferenc pápa.

A pápa szavait vastaps fogadta a jelenlévők részéről.

Az egyházi személyek által kiskorúak ellen elkövetett szexuális visszaéléseket nyilvántartó BishopAccountability nevű amerikai internetes platformnak a héten közzétett listája szerint 80 olyan egyházi személy, közte számos pap és nővér van a dél-amerikai országban, akiket kiskorúak szexuális zaklatásával vádolnak. Chilében emellett hónapok óta követelik a déli Osorno egyházmegye püspökének, a pápa által kinevezett Juan Barrosnak a leváltását, akit azzal vádolnak, hogy megpróbálta eltussolni az egyik pap, Fernando Karadima által elkövetett szexuális visszaéléseket. Karadimát 2011-ben a Vatikán bűnösnek találta az említett vádban, életfogytig tartó vezeklésre és imádkozásra ítélték.

Önnek ajánljuk

Kalmár kisfiának ajánlotta álomgólját Vida Kristopher

Danko elszabadult, és mindenkit kiosztott

A péceli Ráday-kastély fájdalmas múltja

Párkány: sportnap kerékpártúrákkal és barangolással a Burda-hegységben

Vonat gázolt halálra egy 58 éves férfit

A vers mint szellemi kihívás

Legfrissebb galériák
Olvasta már?