Panoráma

Felgyorsult az antarktiszi jégolvadás

Majdnem egy centiméterrel növelte a világ tengereinek szintjét az 1990-es évek eleje óta a gyorsuló antarktiszi jégolvadás, a kontinens háromezer milliárd tonna jeget veszített el 1992 és 2017 között a Nature című tudományos folyóiratban szerdán közzétett tanulmány szerint.
MTI

2018. június 14. 08:47

- TASR/AP-felvétel

A jégolvadás 2012 óta érezhetően felgyorsult, a műholdas adatok és más mérések alapján emiatt a tengerek szintje 7,6 millimétert emelkedett, ebből három millimétert az elmúlt öt évben - mutatta ki egy 84 szakemberből álló nemzetközi kutatócsoport, amely tanulmányában "az antarktiszi jég állapotának eddigi legteljesebb áttekintését" adta.

A jégvesztés 2012 óta évente 219 milliárd tonnát tesz ki, korábban 76 milliárd tonna volt. 

Ha az antarktiszi jég teljesen elolvadna, 58 méterrel emelné meg a tengerek szintjét. 

"A meredek növekedés nagy meglepetés számunkra" - mondta Andrew Sheperd, a Leedsi Egyetem professzora, a tanulmány vezető szerzője a Reuters brit hírügynökségnek.

A jégveszteség a Nyugat-Antarktiszon és az Antarktiszi-félszigeten a legnagyobb, ahol az óceán melegebb vize olvasztja a gleccserek végén elterülő lebegő selfjeget, lehetővé téve, hogy a szárazföldön feltorlódott jég gyorsabban omoljon a tengerbe - olvasható a tanulmányban.

2018. március 22. 08:05

Az eddig véltnél gyorsabban olvadhat az egyik hatalmas antarktiszi gleccser

Egyetlen milliméter globális tengerszint-emelkedés egyenlő 360 milliárd tonna elolvadt jéggel, vagy egy olyan képzeletbeli óriás jégkockával, amelynek minden oldala hét kilométer hosszú. 

A tengerek szintje mintegy húsz centimétert nőtt az elmúlt évszázadban, amit főként az óceánokban lévő víz természetes térfogatnövekedése okozott, ahogy melegedett, valamint a Andoktól az Alpokig a gleccserek olvadása.

Az ENSZ 2014-es előrejelzése szerint ebben az évszázadban 30-100 centiméteres vízszintemelkedés várható. 

Sheperd közölte, az Antarktisz jó úton van afelé, hogy mintegy 15 centiméterrel emelje a világ tengereinek szintjét 2100-ra, ami meghaladja az összes korábbi előrejelzést.

Önmagában egy ilyen emelkedés kicsi, de a tengerparti áradások dagály idején jóval több kárt okozhatnak - tette hozzá a kutató. A tengerszint-emelkedés veszélyeztet számos nagyvárost New Yorktól Sanghajig, az alacsonyabban fekvő országokat a Csendes-óceánon, valamint Hollandiát.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Legfrissebb galériák
Olvasta már?