Felár nélkül használható a mobilunk az EU-ban?

Felár nélkül használható a mobilunk az EU-ban?

Az Európai Unióban 2017-től gyakorlatilag ingyenesen használhatjuk a mobiltelefonjainkat, hívásokra, üzenetküldésre, mobilinternetezésre. Igen ám, de a törvényben benne van, hogy a felármentes használat csak akkor érvényes, ha nem élünk életvitelszerűen az adott országban.

Azonban most, a koronavírus-járvány idején sokan ragadtak külföldön, az unió valamelyik országában, így „életvitelszerűen” az adott országban élnek, ami azt is jelenti, hogy a szolgáltatók felárat számíthatnak fel a külföldi mobilhasználatért. Vagyis a vizsgált négy hónapos idősávban az ügyfélnek a mobilos forgalma legalább 50 százalékát az anyahálózatban, azaz Szlovákiában kell lebonyolítania. Ez pedig a jelen korlátozások esetében sokszor lehetetlen azoknak, akik nem jöttek haza, hanem úgy döntöttek, egy másik uniós országban várják meg a korlátozások végét. A felár a hívások esetében 0,04 euró percenként, 0,01 euró üzenetenként és 4,20 euró gigabájtonként. A szolgáltatók kötelessége, hogy 14 nappal a felárszámítás előtt figyelmeztetniük kell az ügyfelet, hogy szabályellenesen használja az előfizetését, így számíthat a felár kiszámlázására. A hazai szolgáltatók egybehangzó véleménye szerint igyekeznek alkalmazkodni a helyzethez, és minden esetet egyénileg kezelnek.

Ugyanakkor azt javasolják, hogy aki külföldön ragadt, az, ha lehetősége van, aktiválja a speciális roamingcsomagokat, amelyek lehetővé teszik a hosszú távú külföldi mobilhasználatot, így elkerülhetők az esetleges kellemetlenségek. Az Orange például a Max Roaming csomagot ajánlja (ára 4,90 euró havonta), amelyet mindenki aktiválhat, akinek a tarifacsomagja eléri vagy meghaladja a 20 eurót. Ebben korlátlan unióshívások,SMS-ekés2GB-nyi adatkeret található. A Telekomnál havi 8 euróért lehet megváltani a felármentességet, így az EU-ban is használható a hazai csomag. Az O2-nél nincs ilyen speciális csomag, ám a szolgáltató arról tájékoztatott, hogy folyamatosan figyeli a helyzetet, és ha szükség lesz rá, akkor figyelembe veszi az aktuális helyzetet. A 4ka pedig egyelőre nem számolja fel a felárakat.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?