Panoráma

Európa egyre csökkenő arányt képvisel a világ lakosságában

Európa egyre csökkenő arányt képvisel a világ lakosságában, 2070-re várhatóan a világ népességének kevesebb mint 4 százalékát fogja kitenni - közölte az Európai Bizottság szerdán, a demográfiai változások hosszú távú okairól és azok Európa-szerte érezhető hatásairól szóló jelentésében.
MTI

2020. június 17. 19:30

európa térkép
- Fotó: pixabay

Dubravka Suica, a demokráciáért és demográfiáért felelős uniós biztos a jelentés bemutatáskor elmondta, a dokumentum bemutatja az európai régiókban zajló hosszú távú demográfiai tendenciákat, mint a hosszabb várható élettartam, az alacsonyabb születési ráták, az idősödő társadalmak, a kisebb háztartások és a növekvő urbanizáció.

Arra is rávilágít, hogy Európa egyre csökkenő arányt képvisel a világ lakosságában. 2070-re várhatóan a világ népességének kevesebb mint 4 százalékát fogja kitenni.

A jelentésből kiderült az is, hogy a születéskor várható életkor a férfiak esetében 78,2 évre, a nők esetében 83,7 évre növekedett. A növekedés az előrejelzések szerint folytatódni fog, a 2070-ben született férfiak várhatóan 86 éves, a nők 90 éves korukig élhetnek majd átlagosan.

A háztartások összetétele egész EU-ban megváltozik. A kétgyermekes szülőpárból álló háztartásokat egyedül élő emberek, gyermeküket egyedül nevelő szülők, illetve gyermek nélküli párokból álló háztartások váltják majd. A friss adatok szerint jelenleg egy nőre 1,55 megszületett gyermek jut, a nők átlagos életkora első gyermekük megszületésekor 31,3 év.

2070-re a népesség 30,3 százaléka várhatóan 65 éves vagy annál idősebb lesz, szemben a 2019-es 20,3 százalékkal. A népesség 13,2 százaléka pedig várhatóan 80 éves vagy annál idősebb lesz 2070-ben a 2019-ben mért 5,8 százalékhoz képest.

A jelentés szemlélteti a demográfiai változások régiók között tapasztalható jelentős eltéréseit is, valamint rámutat arra, hogy foglalkozni kell a demográfiai változásoknak a növekedésre, a fenntarthatóságra, a foglalkoztatásra, az egészségügyre és a tartós ápolásra és gondozásra gyakorolt hatásával - mondta a horvát uniós biztos.

A jelentés nyomán az Európai Bizottság megkezdi azon munkáját, amelynek keretében segítséget fog nyújtani annak meghatározásában, hogy mi a legjobb módja az érintett emberek, régiók és közösségek támogatásának. A munka főként az idősödésről szóló, hamarosan elkészülő iránymutatás alapjául szolgál majd, valamint hozzájárul a vidéki területek hosszú távú jövőképének kialakításához - közölte.

"A demográfiai változások kezelése létfontosságú a méltányosabb és ellenállóbb társadalom megteremtéséhez" - fogalmazott az uniós biztos.

A bizottsági jelentés Magyarország esetében szintén egy elöregedő társadalom képét vetíti előre 2070-re. Megkétszereződik a 80 évesnél idősebb lakosság aránya, míg a születésszám a jelenlegi 90 ezret is meghaladó mutatóról 80 ezer alá csökken 2070-re. Az elhalálozások 130 ezret meghaladó száma szintén csökkenő tendenciát mutatva meg fogja közelíteni a 120 ezret. Szűkül a 0 és 19 évesek, valamint a 20 és 65 évesek csoportja, míg idősebb korosztályok csoportjai növekedni fognak. Mindkét nem esetében jelentősen növekedik a születéskori várható élettartam. A férfiak esetében 72,7-ről mintegy 83-ra, a nők esetében a 79,6-ról közel 90 évre emelkedik 2070-re.

Támogassa az ujszo.com-ot

Rengeteg hírrel bombáznak minket különböző portálok, s nem könnyű felismerni a valódi- és álhíreket. Ezért is fontos, hogy olyan weboldalakról tájékozódjunk, amelyek megbízható, korrekt információkat nyújtanak.

Az ujszo.com szerkesztőségében minden nap azért dolgozunk, hogy Önök kizárólag ellenőrzött, valós híreket kapjanak weboldalunkon. Ennek biztosítása meglehetősen költséges. Mi viszont szeretnénk, hogy minden kedves olvasónk hozzájuthasson az ellenőrzött információkhoz, ez azonban az Önök anyagi segítsége nélkül hosszú távon nem lehetséges.

Ezért kérjük olvasóinkat, hogy járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Jahnátek

Kartellegyezség az uniós támogatásokért

Dacia

Szerb Fiat, szlovák Škoda és mexikói Audi?

Zuzana Čaputová

Čaputová továbbra is az önkéntes tesztelést szorgalmazza

Tomáš Drucker

Drucker azt kéri, legyenek nyilvánosak a központi válságstáb ülései

Peter Pellegrini

A Hlashoz kötődő képviselők ügyészt fognak választani főügyész-jelöltnek

Igor Matovič

A rendőrség foglalkozni fog Matovič horogkeresztes bejegyzésével

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.