Panoráma

Egy kis kiruccanás

Ha most itt Egy kis kiruccanásról írok, nem elsősorban egy sétára vagy túrára gondolok, hanem a francia mozi kultikus és rendkívül sikeres filmjére. Vele kapcsolatban azonban tényleg teszünk egy rövid kiruccanást, mégpedig a burgundiai Beaune-ba. Talán már sejtik is, mi a kapcsolat Beaune és a francia mozi egyik emblematikus alkotása között.
Urbán Gabriella

2021. július 25. 14:43

Egy kis kiruccanás
Az egyedi, színes tetőcserepeiről ismert épület ma múzeumként funkcionál, és Burgundia egyik leglátogatottabb turisztikai látványossága. (Fotó: © Beaune Tourisme – M. Baudouin)

Felejthetetlenek a jelenetek Bour­villal, Louis de Funèsszel és a „Királyi Légierő pilótáival” a beaune-i Hôtel-Dieu udvarán, a piros függönyös ágyakban, és felejthetetlen Big Mustache is, amint a vörösboros üveget szorongatja az ápolók hordágyán. Gérard Oury 1966-os filmje a francia mozi egyik legnagyobb slágere volt, és a mai napig népszerűsíti az Hôtel-Dieu-t. A forgatás során még működő kórház volt, ma már azonban múzeumként funkcionál, nem betegeket, hanem turistákat fogad.

Nicolas Rolin, a burgundiai herceg rendkívül gazdag kancellárja és felesége, Guigone de Salins a százéves háború végén építtette ezt a gazdagon díszített, gótikus stílusban emelt kórházépületet. A házaspárt állítólag a háború utáni nyomor érintette meg, segíteni akartak a sebesülteken, a betegeskedő szegényeken és a hajléktalanokon. Ám a fennmaradt legenda nem egy önzetlen, jószívű emberről szól, hanem olyanról, aki a saját helyzetén (is) igyekezett javítani. Az akkor már idős Rolin attól félt, hogy túlvilági életét majd nem ott tölti, ahol elképzelte, bűnhődnie kell, mert élete során sok visszatetsző húzása volt, minden eszközt felhasznált annak érdekében, hogy szaporítsa nagy vagyonát. Némi alapja bizonyára van a legendának, hiszen maga Rolin ezt írta az alapító okiratba:

„Én, Nicolas Rolin lovag, Autun polgára, az Authume ura és Burgundia kancellárja, ezen a vasárnap, augusztus 4-én, az Úr 1443-as évében, […] lelkem üdvösségének érdekében, arra törekszem, hogy a földi javakat mennyei kincsekre cseréljem, ezért Beaune városában megalapítok és visszavonhatatlanul a szegény betegekre hagyok egy kórházat, az Isten és dicsőséges anyja tiszteletére emelt kápolnával együtt.[…]”

Nicolas Rolin
„Nicolas Rolin lovag, Autun polgára, az Authume ura és Burgundia kancellárja” (Fotó: Wikipedia)

Ebben a kórházban alapította 1452-ben a Sœurs Hospitalières de Beaune (Beaune kórházi nővérei) nevű új rendet, amely átvette a kórházat, pontosabban a páciensek ápolását. A betegek pedig kötelesek voltak gyógyulni és imádkozni Rolinért.

Nem tudjuk, mi lett Chevalier Rolin sorsa a túlvilágon, annyi viszont bizonyos, hogy kórháza mintájára máshol is több hasonló ispotályt alapítottak, az övé pedig évszázadokon segítette a betegeket.

Ma turisták csodálják a szegények palotáját, amelynek késő középkori megjelenése a mai napig fennmaradt. Legérdekesebb helyisége a 19. század végén felújított, a már említett piros ágyas Szegények terme (Salle des Pauvres), melynek fából készült boltozata egy fordított hajóra emlékeztet. A csarnokszerű teremben oldalt a falnál helyezték el az alvófülkéket, a terem végén pedig oltár áll, a belső, Utolsó ítélet című poliptichon Rogier van der Weyden műve. Erre rálátott az ágyból minden beteg.

A Szegények terme
A Szegények terme. (Fotó: © Beaune Tourisme – Francis Vauban)

Hatalmas gótikus kandallók állnak a nyárssal és rézedényekkel ellátott impozáns, nagy konyhában, amelyben a nővérek mindennapi konyhai életét próbálják feleleveníteni. Meg lehet nézni a mosodát és a 16. századból származó gyógyszeres üvegeket őrző gyógyszertárat.

Minden csillog-villog a középkori konyhában
Minden csillog-villog a középkori konyhában. (Fotó: © Beaune Tourisme – Francis Vauban)

A kórház híres pincészetének eredete is a középkorba nyúlik vissza, 1457-ben egy Guillemette Levernier nevű hálás férfi szőlőültetvényeket adományozott az Hôtel-Dieu-nek, és ezzel ő indította el a máig tartó hagyományt. Ma a hospice-hoz tartozó borászat 60 hektár szőlővel rendelkezik, amelyekből 50 hektár Pinot Noir, a többi Chardonnay ültetvény. Huszonkét borászból álló csoport gondoskodik erről a rendkívüli szőlőültetvényről, amelynek 85 százalékát a Premiers Crus és a Grands Crus alkotja. Minden év novemberének harmadik vasárnapján árverést tartanak – ezt az aukciót a Christie’s vezeti, és ez a világ leghíresebb boraukciója. A bevételt pedig a történelmi épületek felújítására és a modern kórház felszerelésére fordítják.

15. századi híres borospince
15. századi híres borospince. (Fotó: © Beaune Tourisme – Francis Vauban)
Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
caput

Egy parlamenti képviselő az államfő lányából űzött gúnyt

hakkinen

Mika Häkkinen: A Forma–1 óriási áldozatokkal jár

Vlcan

A belvízelvezető csatornákra 30 millió jut

insta

A Komárom–Pozsony vonalon maszturbált egy férfi a vonatban

vv

Geotermikus energiát keresett a képviselő "forró nyomon"

thunberg

VIDEÓ: Greta Thunberg a bolygónk megmentéséért énekel és táncol is

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.