Panoráma

Depresszió a családban

A statisztikai adatok szerint az őszi hónapokban nő a lelki betegségekben, főleg a depresszióban szenvedők száma. Hencze Mónika pszichológussal beszélgettünk arról, hogy hogyan segíthetnek a családtagok ennek leküzdésében.
ÚJ SZÓ ONLINE

2012. augusztus 19. 04:05

internetes vásárlás k
Hencze Mónika: „A gyermek természetét nem változtathatjuk meg, de irányíthatjuk a nevelését”
A statisztikai adatok szerint az őszi hónapokban nő a lelki betegségekben, főleg a depresszióban szenvedők száma. Hencze Mónika pszichológussal beszélgettünk arról, hogy hogyan segíthetnek a családtagok ennek leküzdésében.

Elöljáróban tisztázzuk a fogalmat: mit jelent a depresszió?

A depresszió kifejezést a lelki állapotok széles skálájára alkalmazzuk. Egyrészt a csalódás, szorongás okozta múló kedvetlenség leírására, amelyet mindenki átél. Ebben az értelemben sokan depreszsziósak vagyunk vasárnap esténként, amikor közeledni érezzük a következő hét gondjait, nehézségeit. Másrészt beszélhetünk klinikai depresszióról, amit hetekig tartó kétségbeesés jellemez, s már súlyos betegségnek számít. Bár a vasárnap esti lehangoltság és a klinikai depresszió meglehetősen távol áll egymástól, a különbség nem a hangulat minőségében, hanem annak intenzitásában és időtartamában mutatkozik. Az orvosok akkor beszélnek depresszióról, ha a páciensnél egy bizonyos tünetcsoport két hétnél tovább áll fenn. Ilyen tünetek a kétségbeesés, a letargia, a sírógörcs, a kimerültség, a hipochondria, az öngyűlölet, sőt szélsőséges esetekben a téveszmék és hallucinációk is. A beteg cselekvésképtelen, nemegyszer képtelen felkelni az ágyból. Sokszor abban sem hisz, hogy életkedve valaha is visszatér.

Mi okozza a depressziót?

Szülő, gyermek, rokon, barát halála, a környezet megváltozása, családi konfliktusok, egzisztenciális problémák aggodalmat és fájdalmat okozhatnak. Az ilyen eseményeket követő depressziót a szakirodalom reaktívnak nevezi, mert külső körülmények váltják ki. A reaktív depresszió általános jelenség, s részben „egészségesnek” mondható. A legtöbb orvos a felkavaró eseményekre adott normális reakciónak tekinti. Ezzel ellentétes az endogén depresszió, mely a belső, biokémiai vagy genetikai tényezők hatására alakul ki. Jellemző megnyilvánulási módja, hogy az egészséges ember minden látható ok nélkül kétségbeesik. A kétféle depresszió közti határvonal nem mindig éles, esetenként a reaktív depresszió is átalakulhat mély depresszióvá. Heveny (akut) depressziónak nevezzük, ha a tünetek néhány hétig tartanak és viszszafordíthatók. Idült depresszióról beszélünk abban az esetben, amikor hosszabb ideig tart, és a kezelés hatására sem enyhül.

Melyek a klinikai depresszió korai tünetei? Milyen jelzések esetén kell a szülőnek a gyermekkel szakemberhez fordulnia?

Egyik korai jel a szabálytalan alvásritmus, de figyelmeztethet az általános ingerlékenység, az állandó fáradtság, az étvágytalanság, a kisebb kudarcok feldolgozására való képtelenség is. Mivel a súlyos depressziós beteg is sok esetben egészségesnek látszik, s úgy viselkedik, mint bárki más, környezete azt hiheti, hogy túlérzékeny. Sokszor a szülők észre sem veszik gyermekük betegségét, és egyre csak azt mondogatják neki: Szedd már össze magad! Tedd túl magad a dolgon! Ezek a tanácsok körülbelül annyit érnek, mintha egy szívbeteget buzdítanának arra, hogy kapja már össze magát. Ha a depresszió sokáig tart, mindenképpen orvoshoz kell fordulni.

Okozhat-e testi betegséget a depresszió?

A súlyos depresszió felemészti a beteg energiáját, felborítja alvási és étkezési szokásait, de fizikai fájdalommal is járhat, és fogékonyabbá teheti a szervezetet különféle betegségekre. Téves azt hinni, hogy a depresszió önmagában szervi panaszokat okozhat. Ha ilyen tüneteink vannak, a háttérben más okok lehetnek, például pajzsmirigy-rendellenesség, szívbetegség, hiányos táplálkozás vagy cukorbetegség.

Férfiaknál, nőknél vagy a gyermekeknél fordul elő gyakrabban depresszió?

Statisztikai adatok szerint egypólusú depresszióval kétszer annyi nő fordul orvoshoz, mint férfi. A különbség talán a hormonokkal lehet összefüggésben. Szerepe lehet azonban annak is, hogy a depreszsziót sok férfi titkolja, mert „férfiatlannak” tartja. Sokan azt gondolják, hogy a férfiak a szellemi vagy fizikai tevékenységeikkel könnyebben el tudják hárítani a depressziót. Ezzel szemben a nők, főleg akiket gyermekkoruktól kezdve paszszívabb viselkedésre neveltek, nehezen tudják megakadályozni a negatív érzések elhatalmasodását. A depresszióra való hajlam néha már a nagyon korai években jelentkezik, ám sok esetben nehéz felismerni.

Röviden hogyan jellemezhető az a depressziós gyermek, akivel haladéktalanul orvoshoz kell fordulni, szemben azzal, aki természetéből adódóan érzékeny, visszahúzódó?

A depresszióban szenvedők nemcsak visszahúzódóak, hanem már szinte rendellenesen csendesek, zárkózottak. Az ilyen gyermek duzzog vagy elbújik a csoportos játékok során, miközben abban reménykedik, hogy egyszer csak valaki észreveszi. Gyakran éppen a szülők ismerik fel legutoljára gyermekük depresszióját. Előfordulhat az is, hogy a depressziós gyermek nem visszahúzódóvá, hanem olyanná válik, akinek viselkedése kiszámíthatatlan, gyakran veszekszik másokkal. A „rossz fiú” vagy a „problémás gyerek” hírébe kerül, holott az ilyen viselkedést segélykiáltásként kellene értelmezni, a kicsi burkoltan szeretetért, bátorításért, ragaszkodásért könyörög, s éppen a magatartása miatt viszont további elutasítás éri. Mindez csökkenti önbecsülését, növeli haragját, és továbbra is visszataszító módon viselkedik.

Hogyan segíthet a szülő a betegség megelőzésében vagy leküzdésében?

A kialakuló depresszió elsődleges oka lehet a szülői szeretet és ragaszkodás hiánya. Minden gyermek, még a lobbanékony is, vágyik arra, hogy ragaszkodjanak hozzá, különben rideggé válik és erősödik az önsajnálata. A kicsiknek szükségük van a feltétlen szeretetre, elfogadásra azok részéről, akik a legközelebb állnak hozzájuk. Az egyik legjobb dolog, amit a szülő annak érdekében tehet, hogy elősegítse a biztonság és a szeretet érzetét a gyermekben, ha maga rendszeresen kifejezi az érzéseit. Nagyon fontos még a türelmes bátorítás, a dicséret, a gyereknek soha nem használ a folytonos kritizálás vagy hibáztatás.

Egy családban azonban nemcsak az fordul elő, hogy a gyermek depressziós, hanem ennek a fordítottja is: a fiatal felnőtt észreveszi, hogy a vele egy háztartásban élő szülő állandóan kedvetlen, fáradt, ingerlékeny, tehát minden jel adott, ami depresszióra utal. Ő mit tehet ilyenkor?

A depressziós embernek égetően nagy szüksége van a környezet segítségére. Kiszámíthatatlan viselkedése ellenére igényli a körülötte élők támogatását. Az ilyen esetekben mindenekelőtt az a legfontosabb, hogy a családtag egyszerűen csak mellette legyen. Nem feltétlenül szükséges a beszélgetés, a tanácsok osztogatása. A reménytelenség idején a jelenlét néma bizonyítékul szolgál a szeretetről, és ellensúlyozza a beteg elvetettségérzetét. Lényeges, hogy ne segítse őt az önsajnálatában, önigazolásában, de ne is ítélje el emiatt. Az, aki depresszióban szenved, mindenekelőtt megértésre és empátiára vágyik. Próbálja úgy irányítani a beszélgetést, hogy a beteg ne csak önmagára gondoljon. A depressziós személy azzal jellemezhető a leginkább, hogy állandóan önmaga körül forognak gondolatai. A lelki terápia szempontjából a testmozgásnak rendkívül fontos szerepe van. A rendszeres sportolás jótékony hatással van a szervezetre, serkenti a vérkeringést, élénkíti a mirigyeket, „megtisztítja” az egész szervezetet. A családtag segítséget nyújthat a betegnek a fokozatos felelősségvállalásban. Lényeges azonban, hogy a segítő személy ne legyen nagyon vidám, túlzottan optimista, mert a depresszióban szenvedők az így viselkedő embert irritálónak találják.

Melyik családtípusra, a többgenerációs, a teljes vagy a csonka modellre jellemző leginkább a depresszió?

Bizonyos családokban a depresszió generációkon át végigkövethető. Ennek két oka ismert: az öröklött hajlam és az otthoni példa, a minta. A gyermek természetét nem változtathatjuk meg, de irányíthatjuk a nevelését. Előfordulhat, hogy bizonyos családokban a depresszió azért vonul végig, mert a gyermekek szüleik rossz példáját követik: ugyanolyan gondolkodási sémával, szókinccsel, problémamegoldással rendelkeznek, mint szüleik. Látják a negativizmusukat, önsajnálatukat, s ők is ezt követik.

Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
koronavírus

Mától rózsaszín az ország

reggeli

Könnyen megvalósítható tippek – Váljon szokássá a reggeli!

Otthonában verte meg a DAC a Slovant, elmarad a bajnokavatás!

Otthonában verte meg a DAC a Slovant, elmaradt a bajnokavatás!

Súlyos közúti baleset a D2-es autópályán, mentőhelikoptert riasztottak a helyszínre

Súlyos közúti baleset a D2-es autópályán, mentőhelikoptert riasztottak a helyszínre

ddd

Online nézhetjük a díjátadó gálát

AstraZeneca

Az Európai Bizottság még nem hosszabbította meg a szerződését az AstraZenecával

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.