Panoráma

Csaknem 600 növényfaj tűnt el

Egy új összehasonlító tanulmány szerint a növények kihalása 500-szor gyorsabban zajlik, mint ha az természetes módon történne. Az elmúlt 250 évben mintegy 600 növényfaj tűnt el.
ÚJ SZÓ ONLINE

2019. július 7. 15:02

A Földön minden élet a növényektől függ, azok szolgáltatják az oxigént és a táplálékot is. Kihalásuk így más, rájuk utalt organizmusok kipusztulásához vezet. - Shutterstock-felvétel

A szám nem becsléseken, inkább a valós kihalások adatain alapul, és a kihalt madár-, emlős- és kétéltűfajok számának kétszerese. Egy májusi amerikai jelentés szerint egymillió állat- és növényfajt fenyeget a kihalás veszélye. 

„A legtöbb ember meg tud nevezni egy emlőst vagy madarat, amely az elmúlt évszázadokban halt ki, de kevesen tudnak megnevezni egy kihalt növényt. Ez az első tanulmány, amely áttekintést ad arról, mely növények haltak már ki, honnan tűntek el, és milyen gyorsan történik ez a folyamat” – mondta Aelys Humphreys, a Stockholmi Egyetem munkatársa. A kihalt növények között van a chilei szantálfa (Santalum fernandezianum), amelyet illóolaj-tartalma miatt hasznosítottak, az élete nagy részét föld alatt töltő Thismia americana és a rózsaszín virágú Nesiota elliptica, más néven Szent Ilona olajfa is.

A legnagyobb veszteség a szigeteken és a trópusokon figyelhető meg, ahol sok nagy értékű haszonfa él, és különösen jellemző a növényvilág sokszínűsége – írja a BBC.

A London délnyugati részén lévő Kew Gardens világhírű növénykert és botanikai kutatóállomás és a Stockholmi Egyetem 571 növényfajról állapította meg, hogy eltűnt az elmúlt két és fél évszázadban. Ez több mint kétszerese az ebben az időszakban kihalt madár-, emlős- és kétéltűfajokénak együttvéve.

A Kew Gardens óriási pálmaháza, melyben a számos trópusi növény között megtalálható a banánfa, a kenyérfa, a gumifa, a kávécserje, a madagaszkári meténg. A központi csarnokban a világ legmagasabb pálmáinak képviselői láthatók. A Kew hatalmas kertjei és tö
A Kew Gardens óriási pálmaháza, melyben a számos trópusi növény között megtalálható a banánfa, a kenyérfa, a gumifa, a kávécserje, a madagaszkári meténg. A központi csarnokban a világ legmagasabb pálmáinak képviselői láthatók. A Kew hatalmas kertjei és több mint 8,5 millió darabot számláló botanikai gyűjteménye szerepel az UNESCO világörökségi listáján. - Shutterstock-felvétel

Az adatok szerint a növények kihalása 500-szor gyorsabban zajlik, mint ha az természetes módon, az ember nélkül történne.

A kutatók szerint azonban még ezek a számok is alábecsülik a növénykihalás jelenlegi mértékét. 

Pozitív eredmény is született a kutatásból: léteznek arra utaló bizonyítékok, melyek szerint egyes kihaltnak hitt növények, mint például a chilei sáfrány (Tecophilaea cyanocrocus), ismét megjelentek. 

A Földön minden élet a növényektől függ, azok szolgáltatják az oxigént és a táplálékot is. Kihalásuk így más, rájuk utalt organizmusok kipusztulásához vezet. „A növények kihalása rossz hír minden faj számára” – mondta Eimear Nic Lughadha, a Kew Gardens kutatója. Több millió egyéb faj fennmaradása múlik a növények túlélésén, köztük az emberé is. Ezért fontos annak ismerete, hogy mely növényeket mely területekről veszítjük el, az ilyen információk segítik a fajmegőrző programok munkáját – tette hozzá a szakértő.
A tudósok eredményeiket a Nature Ecology and Evolution című szaklapban mutatták be. (MTI)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Krakkói álom: hosszabbítás után továbbjutott a DAC az EL-ben!

Csapdák a last minute utazásokban, avagy hogyan válasszunk jó nyaralást

Felújítják az érsekújvári szociális szállást

Végeláthatatlan kocsisorok a hídlezárás miatt

Száz éve született Szíjjártó Jenő karnagy

Különleges képet készítettek Čaputováról Gombaszögön

Legfrissebb galériák
Olvasta már?